13 °C Budapest

A csőd szélén táncol a köztévé?

Pénzcentrum
2009. június 25. 09:17

Sok százmillió forinttal tartozik beszállítóinak az MTV. Saját forrásaiból az új székházba való átköltözést sem tudná fizetni az intézmény, ezért 2,4 milliárd forint hitelt venne fel.

A hitelfelvétel előfeltétele a tavalyi lezárt mérleg és az elfogadott idei üzleti terv - jelenleg egyikkel sem rendelkezik az MTV. Bár a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium pártjelöltekből álló elnökségében április 15-én elfogadták a menedzsment által előterjesztett éves beszámolót és az idei üzleti tervet, a civil tagokkal kiegészült nagykuratóriumban egyik sem ment át. Czeglédi László elnök szerint az idei tervet a bizonytalan bevételek és a túlzott kiadások miatt nem tartották jónak azok, akik tartózkodtak vagy nemmel szavaztak, ugyanakkor az átdolgozásra nem érkezett javaslat. Többen hivatkoztak arra is: túl nagy létszámmal dolgozik, ehhez képest túl sok külső produkciót vásárol a cég.

A politikusok most először nem segítik, hanem inkább "szorongatják" az intézményt. A parlament szakbizottsága nem fogadta el a televízió most elé került, 2006-os beszámolóját. Eleve kifogásolták, hogy a három évvel ezelőtti beszámoló most jutott csak el a parlamenthez, emellett a televízió "belső aránytalanságait" sem tudják tovább tolerálni. Kormányoldal és ellenzék egyaránt bírálja a tartósan magas létszámot (1700 fő), valamint azt, hogy a köztévé a költségvetésének töredékét fordítja műsorkészítésre. Szabó László fideszes kurátor tarthatatlannak nevezte, hogy a műsorpercek kétharmadát külső gyártók készítik.

Nekik viszont egyre nagyobb öszszegekkel tartozik a tévé. A nevük elhallgatását kérő cégek szerint a köztévénél az idén kezdődtek a problémák, az előző három évben óramű- pontossággal érkeztek a pénzek. Az MTV ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs azzal tért ki a tartozás tényét és nagyságát firtató kérdés elől, hogy cége nem a sajtón keresztül, hanem tárgyalások útján, üzleti kapcsolatait építve próbálja rendezni a likviditási problémáit.

Szakpolitikusok a Népszabadságnak nyilatkozva úgy becsülték, a költségvetésén túl mintegy négymilliárd forint azonnali többletforrásra lenne szüksége a köztelevíziónak ahhoz, hogy minden pénzügyi kötelezettségének eleget tehessen az idén. A központi költségvetésben állítólag létezik egy csaknem kilencmilliárdos "vésztartalék" a televízió számára, kérdés, milyen helyzetben engedi azt lehívni a kormány, illetve, hogy a költségvetési megszorítások nem hoznak-e újabb forráselvonást az MTV-től.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm