4 °C Budapest

A csőd szélén táncol a köztévé?

Pénzcentrum
2009. június 25. 09:17

Sok százmillió forinttal tartozik beszállítóinak az MTV. Saját forrásaiból az új székházba való átköltözést sem tudná fizetni az intézmény, ezért 2,4 milliárd forint hitelt venne fel.

A hitelfelvétel előfeltétele a tavalyi lezárt mérleg és az elfogadott idei üzleti terv - jelenleg egyikkel sem rendelkezik az MTV. Bár a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium pártjelöltekből álló elnökségében április 15-én elfogadták a menedzsment által előterjesztett éves beszámolót és az idei üzleti tervet, a civil tagokkal kiegészült nagykuratóriumban egyik sem ment át. Czeglédi László elnök szerint az idei tervet a bizonytalan bevételek és a túlzott kiadások miatt nem tartották jónak azok, akik tartózkodtak vagy nemmel szavaztak, ugyanakkor az átdolgozásra nem érkezett javaslat. Többen hivatkoztak arra is: túl nagy létszámmal dolgozik, ehhez képest túl sok külső produkciót vásárol a cég.

A politikusok most először nem segítik, hanem inkább "szorongatják" az intézményt. A parlament szakbizottsága nem fogadta el a televízió most elé került, 2006-os beszámolóját. Eleve kifogásolták, hogy a három évvel ezelőtti beszámoló most jutott csak el a parlamenthez, emellett a televízió "belső aránytalanságait" sem tudják tovább tolerálni. Kormányoldal és ellenzék egyaránt bírálja a tartósan magas létszámot (1700 fő), valamint azt, hogy a köztévé a költségvetésének töredékét fordítja műsorkészítésre. Szabó László fideszes kurátor tarthatatlannak nevezte, hogy a műsorpercek kétharmadát külső gyártók készítik.

Nekik viszont egyre nagyobb öszszegekkel tartozik a tévé. A nevük elhallgatását kérő cégek szerint a köztévénél az idén kezdődtek a problémák, az előző három évben óramű- pontossággal érkeztek a pénzek. Az MTV ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs azzal tért ki a tartozás tényét és nagyságát firtató kérdés elől, hogy cége nem a sajtón keresztül, hanem tárgyalások útján, üzleti kapcsolatait építve próbálja rendezni a likviditási problémáit.

Szakpolitikusok a Népszabadságnak nyilatkozva úgy becsülték, a költségvetésén túl mintegy négymilliárd forint azonnali többletforrásra lenne szüksége a köztelevíziónak ahhoz, hogy minden pénzügyi kötelezettségének eleget tehessen az idén. A központi költségvetésben állítólag létezik egy csaknem kilencmilliárdos "vésztartalék" a televízió számára, kérdés, milyen helyzetben engedi azt lehívni a kormány, illetve, hogy a költségvetési megszorítások nem hoznak-e újabb forráselvonást az MTV-től.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?