Holnaptól nincs 100W-os égő

2009. augusztus 31. 08:47

Szeptember elsejétől eltűnnek az európai üzletekből a régi százwattos égők. Az Európai Unió döntése értelmében jövőre hasonló sorsra jutnak a 75, 2012-től a 40 és 25 wattos világítóeszközök is, 2016-ra pedig minden "pazarló" villanykörtét kivonnak a forgalomból.

A régi körtéket betiltó közösségi rendelkezés az EU klímacsomagjával összhangban a károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energiamegtakarítást szolgálja a tagállamokban. A becslések szerint az új típusú fényforrások használatával évente akár 166 euró (több mint 40 ezer forint) is megtakarítható háztartásonként.

A rendelkezés azért született meg, mert az európai háztartásokban használt égők 85 százaléka túl sok energiát fogyaszt. A helyükbe lépő fénycsövek akár 80 százalékkal takarékosabbak és 8-15-ször hosszabb élettartamúak lesznek, s használatukkal uniós szinten Románia teljes éves áramfogyasztása, évente 40 terawattóra villamos energia spórolható meg.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem