24 °C Budapest

Hol spórolhat: nem csak a hűtő eszi az áramot!

Pénzcentrum
2008. november 27. 05:40

A háztartási kiadások emelkedésével egyre több család ismeri fel a tudatos fogyasztásban rejlő lehetőségeket. A kiadásainkból nem csak úgy faraghatunk, hogy teljesen megvonunk magunktól valamit, hanem úgy is, hogy megfogadunk néhány bevált spórolásra irányuló tippet, javaslatot és változtatunk a pazarló fogyasztási szokásainkon.

Amíg a víz-, a gáz- és a villanyszámla nem terhelte meg annyira a háztartás költségvetését, az emberek hajlamosak voltak pazarló fogyasztási szokásokat felvenni. Jó példa erre a vízóra nélküli lakások esete, amikor minden évben emelni kell az átalányt, mert a fogyasztás évről évre emelkedik. Ez a "szomszéd is biztos sokat használ, akkor én miért spóroljak" mentalitás jellemző hazánkban, miközben Ausztráliában 5 percig szabad zuhanyozni és szigorú kontroll nélkül is képesek betartani az emberek.

Ugyanez megfigyelhető az elektromos készülékek esetében is, pedig nem is gondolnánk, hogy mennyi áramot vesznek fel bizonyos fogyasztók, még amikor kikapcsolt állapotban is vannak. Majdnem minden háztartásban megtalálható a televízió, a DVD lejátszó, számítógép, mint ahogy korábban a videó és a hifi torony.

Ezeken a készülékek akár éveken át is áram alá lehetnek helyezve, sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy csupán a készenléti üzemmód éves szinten mennyivel terheli meg a pénztárcájukat. A pazarlási szokások azonban még csak ez után következnek, például, amikor este fényárban úszik az egész lakás, vagy akkor is megy a televízió és a számítógép, amikor éppen nem is nézzük, illetve nem dolgozunk rajta.

Az első lépés ezeknek a szokásoknak a megváltoztatása, áramtalanítsuk a használaton kívüli készülékeket, este lehető csak abban a helységben égjen a villany, amelyikben tartózkodunk. A nyári hónapokban érdemes csínján bánni a klímával, a fürdőszobában tekerjük alacsonyabb hőfokra a bojlert, tapasztaljuk ki az elektromos tűzhelyünk (főző- és sütőkészülékünk) hatékonyságát és cseréljük le a régi áramzabáló hűtőnket és mosógépünket.

A főző- és sütőkészülékekben a villamos energia alkalmazása azzal az előnnyel jár, hogy a főzéshez és a sütéshez szükséges energiát időben és mennyiségben, az igénynek megfelelő hőmérsékleten, pontosan szabályozva lehet eljuttatni az ételhez.

A fogyasztói szokások megváltoztatása nyilván nem megy egyik napról a másikra, de a jó tanácsok folyamatos beépítése a mindennapi életünkbe a villanyszámlán is éreztetni fogja hatását. A spórolásnak bizonyára vannak más módjai is, de a pazarló magatartás megszüntetése elengedhetetlen a pozitív eredmények elérése érdekében.

A "sok kicsi sokra megy" új értelmet kap, amikor egy rövid számítás végén kiderül, hogy a lakásunkban található műszaki cikkeken világító led-ek havi szinten akár ezer forinttal is növelhetik a kiadásainkat (ha csak háztartásonként 500 forint megtakarítást feltételezünk, akkor országos szinten egymilliárd forint maradna a zsebekben).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiatakarékos égők Nyugat-Európában ötször annyira elterjedtek, mint hazánkban, ezt a lemaradást az uniós irányelvek értelmében hét év alatt kellene behoznunk. Sokan kérdezhetik, hogy mi abban a spórolás, ha egy száz forintos izzó helyett 800-1000 forintosat veszünk, de aki már kipróbálta és megtapasztalta a fogyasztásban és az élettartamban mutatkozó különbségeket, az már tudja a választ.

A gazdaságos világítás nem azt jelenti, hogy kevés fénnyel világítunk vagy lekapcsoljuk a világítást, hanem gazdaságos fényforrásokat, jó hatásfokú lámpatesteket alkalmazva ott és úgy világítunk, ahogy arra szükség van. Az energiatakarékos világítótestek - átlagos felhasználást feltételezve - havi szinten újabb 1-2 ezer forintos megtakarítást eredményezhetnek.

Sok feleslegesen elköltött forintot jelentenek a bedugva felejtett mobiltelefon töltők, a digitális órák, de még a monitoron világító fénypötty is. Hosszú távon sokat spórolhatunk a régi hűtő és mosógép újabbra, takarékosabbra való cseréjével, ez a beruházás nagy valószínűséggel rövidesen megtérül.

A skála rendkívül széles, ahány elektromos készülék található a lakásunkban, majdnem annyi módon csökkenthetjük az áramfogyasztásunkat. A fenti tippek és ötletek megfogadásával és betartásával nem csak a saját villanyszámlánkat csökkenthetjük, hanem közvetve hozzájárulunk környezetünk védelméhez is.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm