Újra szabadlábon a Nagy Vonatrabló!

2009. augusztus 8. 12:07

Szabadlábra helyezték Ronnie Biggset, aki egyike volt a Nagy Vonatrablás elkövetőinek 1963-ban. A 80 éves Biggs súlyos tüdőgyulladással ágyhoz van kötve.

A Norfolk-i kórházban fekvő beteget az igazságügyi miniszter, Jack Straw helyezte feltételesen szabadlábra, egészségügyi állapotára való tekintettel. Biggs súlyos beteg, a fia Michael szerint legfeljebb néhány hónapja lehet hátra.

Bár fia szerint Biggs már elég időt töltött börtönben, ám ez azért nem teljesen igaz. Több mint 30 évet töltött ugyanis bujkálással. A híres vonatrablás során Biggs és a banda 14 másik tagja összesen 2,6 milliárd fontot zsákmányoltak, ami mai árakon nagyjából 12 milliárd forintnak felel meg.

Az elkövetők közül 13-at rövid időn belül elfogtak. Biggs 30 éves büntetést kapott, ám 1965-ben külső segítséggel megszökött a Wandsworth-i börtönből és egy bútorszállítóval elmenekült. Ezután Párizsba ment, ahol hamis papírokat szerzett és plasztikáztatta magát, hogy minél kevésbé legyen feltűnő. Innen az útja Ausztráliába vezetett, ahonnan - miután forró lett a lába alatt a talaj - 1970-ben Brazíliába menekült.

Mivel Brazíliának nincs kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával, ezért Biggs több, mint 30 éven keresztül háborítatlanul élt Dél-Amerikában. (A legendák szerint hamis papírokkal többször is járt Angliában, ugyanis énekel például a The Great Rock 'n' Roll Swindle című albumon is, mely a Sex Pistols együttes történetéről szóló film zenéje volt.) Végül 2001-ben önként tért vissza hazájába, hogy állítása szerint "igyon egy jó barna sört egy helyi pubban". Bár a Sun magazin által fizetett magánrepülőgéppel érkezett, rögtön a repülőtéren letartóztatták és börtönbe kísérték. Az elzárás alatt rohamosan romlott az állapota, végül erre hivatkozva kérte szabadon bocsátását

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?