8 °C Budapest

Újabb áremeléstől tart a lakosság

2009. augusztus 24. 07:02

A gazdasági szereplők kilátásai augusztusban is javultak, a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke tovább emelkedett. Ezzel folytatódott a május óta tapasztalható kedvező tendencia. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Bár az augusztusi javulás markáns, de összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz - különösen a lakosság körében.

Az üzleti szférán belül minden vizsgált ágazat várakozásai kedvezőbbé váltak. Az ipari bizalmi index augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, s e mutató értéke már szignifikánsan magasabb a tavaly novemberinél. Javultak az elmúlt 3 hónap termelésének megítélései, s a következő 3 hónapra vonatkozó termelési várakozások is. Az előző hónaphoz képest alig változott a rendelésállomány értékelése, ezen belül az exportrendeléseké még kissé romlott is. A korábbinál jóval kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya továbbra is jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készletek valamelyest apadtak.

Az építőipari bizalmi index értéke harmadik hónapja javul, de összességében még mindig ez a legpesszimistább ágazat. Az elmúlt 3 hónap termelési színvonalának megítélése kissé javult, a rendelésállományoké viszont romlott. A foglalkoztatási szándék érezhetően kedvezőbbé vált.

A kereskedelmi bizalmi index idén meglehetősen hullámzó képet mutatott, augusztusban számottevően javult, s immár kissé magasabb, mint volt tavaly novemberben. Az eladási pozíció, a rendelések és a várható üzleti lehetőségek megítélése is javult, illetve a készletek is csökkentek. A foglalkoztatási szándékok nem változtak.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban - hasonlóan júliushoz - enyhén emelkedett. Az üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a következő 3 hónapban várható forgalmi várakozás javult. A foglalkoztatási kilátások lényegében változatlanok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iparban, az építőiparban és a szolgáltatások terén az árcsökkentést tervezők továbbra is többen vannak, mint az áremelésre törekvők, míg a kereskedelemben az áremelést tervezők vannak - a korábbinál kisebb - többségben. A fogyasztók inflációs várakozásai viszont erősödtek. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is egyértelműen javult, a válaszolók bő harmada azonban még így is további romlásra számít.

Forrás: GKI Zrt. felmérései

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke május óta hónapról hónapra enyhe javulást jelez. E tendencia augusztusban is folytatódott: az index valamennyi összetevője enyhe pozitív irányú elmozdulást mutat a megelőző hónaphoz viszonyítva. A munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó várakozások valamint a lakosság rövid távú megtakarítási képességét mutató indexek szerényebben, az ország várható gazdasági helyzetére valamint a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozások erőteljesebben javultak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem