16 °C Budapest

Újabb áremeléstől tart a lakosság

2009. augusztus 24. 07:02

A gazdasági szereplők kilátásai augusztusban is javultak, a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke tovább emelkedett. Ezzel folytatódott a május óta tapasztalható kedvező tendencia. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Bár az augusztusi javulás markáns, de összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz - különösen a lakosság körében.

Az üzleti szférán belül minden vizsgált ágazat várakozásai kedvezőbbé váltak. Az ipari bizalmi index augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, s e mutató értéke már szignifikánsan magasabb a tavaly novemberinél. Javultak az elmúlt 3 hónap termelésének megítélései, s a következő 3 hónapra vonatkozó termelési várakozások is. Az előző hónaphoz képest alig változott a rendelésállomány értékelése, ezen belül az exportrendeléseké még kissé romlott is. A korábbinál jóval kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya továbbra is jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készletek valamelyest apadtak.

Az építőipari bizalmi index értéke harmadik hónapja javul, de összességében még mindig ez a legpesszimistább ágazat. Az elmúlt 3 hónap termelési színvonalának megítélése kissé javult, a rendelésállományoké viszont romlott. A foglalkoztatási szándék érezhetően kedvezőbbé vált.

A kereskedelmi bizalmi index idén meglehetősen hullámzó képet mutatott, augusztusban számottevően javult, s immár kissé magasabb, mint volt tavaly novemberben. Az eladási pozíció, a rendelések és a várható üzleti lehetőségek megítélése is javult, illetve a készletek is csökkentek. A foglalkoztatási szándékok nem változtak.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban - hasonlóan júliushoz - enyhén emelkedett. Az üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a következő 3 hónapban várható forgalmi várakozás javult. A foglalkoztatási kilátások lényegében változatlanok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iparban, az építőiparban és a szolgáltatások terén az árcsökkentést tervezők továbbra is többen vannak, mint az áremelésre törekvők, míg a kereskedelemben az áremelést tervezők vannak - a korábbinál kisebb - többségben. A fogyasztók inflációs várakozásai viszont erősödtek. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is egyértelműen javult, a válaszolók bő harmada azonban még így is további romlásra számít.

Forrás: GKI Zrt. felmérései

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke május óta hónapról hónapra enyhe javulást jelez. E tendencia augusztusban is folytatódott: az index valamennyi összetevője enyhe pozitív irányú elmozdulást mutat a megelőző hónaphoz viszonyítva. A munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó várakozások valamint a lakosság rövid távú megtakarítási képességét mutató indexek szerényebben, az ország várható gazdasági helyzetére valamint a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozások erőteljesebben javultak.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?