18 °C Budapest

Újabb áremeléstől tart a lakosság

2009. augusztus 24. 07:02

A gazdasági szereplők kilátásai augusztusban is javultak, a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke tovább emelkedett. Ezzel folytatódott a május óta tapasztalható kedvező tendencia. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Bár az augusztusi javulás markáns, de összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz - különösen a lakosság körében.

Az üzleti szférán belül minden vizsgált ágazat várakozásai kedvezőbbé váltak. Az ipari bizalmi index augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, s e mutató értéke már szignifikánsan magasabb a tavaly novemberinél. Javultak az elmúlt 3 hónap termelésének megítélései, s a következő 3 hónapra vonatkozó termelési várakozások is. Az előző hónaphoz képest alig változott a rendelésállomány értékelése, ezen belül az exportrendeléseké még kissé romlott is. A korábbinál jóval kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya továbbra is jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készletek valamelyest apadtak.

Az építőipari bizalmi index értéke harmadik hónapja javul, de összességében még mindig ez a legpesszimistább ágazat. Az elmúlt 3 hónap termelési színvonalának megítélése kissé javult, a rendelésállományoké viszont romlott. A foglalkoztatási szándék érezhetően kedvezőbbé vált.

A kereskedelmi bizalmi index idén meglehetősen hullámzó képet mutatott, augusztusban számottevően javult, s immár kissé magasabb, mint volt tavaly novemberben. Az eladási pozíció, a rendelések és a várható üzleti lehetőségek megítélése is javult, illetve a készletek is csökkentek. A foglalkoztatási szándékok nem változtak.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban - hasonlóan júliushoz - enyhén emelkedett. Az üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a következő 3 hónapban várható forgalmi várakozás javult. A foglalkoztatási kilátások lényegében változatlanok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iparban, az építőiparban és a szolgáltatások terén az árcsökkentést tervezők továbbra is többen vannak, mint az áremelésre törekvők, míg a kereskedelemben az áremelést tervezők vannak - a korábbinál kisebb - többségben. A fogyasztók inflációs várakozásai viszont erősödtek. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is egyértelműen javult, a válaszolók bő harmada azonban még így is további romlásra számít.

Forrás: GKI Zrt. felmérései

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke május óta hónapról hónapra enyhe javulást jelez. E tendencia augusztusban is folytatódott: az index valamennyi összetevője enyhe pozitív irányú elmozdulást mutat a megelőző hónaphoz viszonyítva. A munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó várakozások valamint a lakosság rövid távú megtakarítási képességét mutató indexek szerényebben, az ország várható gazdasági helyzetére valamint a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozások erőteljesebben javultak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?