16 °C Budapest

Körbetartozik a fél ország: egyre nő a késlekedés ideje!

2009. augusztus 14. 09:17

A március elején tapasztalt 88 napos átlagos fizetési határidő az év közepére 50 százalékkal nőtt és 132 napra tolódott. És ez állítólag még korántsem a mélypont.

Semmi jóra nem számíthatnak a beszállítók az ágazatonként több tízezer számla alapján készített, a fizetési határidőkről és a késedelmekről szóló statisztikák alapján. A Direktinfo felmérése szerint a könnyűipari termékek kereskedelmében a legrosszabb a helyzet. A késedelmes napok száma március óta több, mint a duplájára nőtt: 44-ről 92-re, úgy, hogy a közösen meghatározott fizetési időt 35 napról 52-re tolták ki. Ennek ellenére az ágazatban a tényleges kifizetés csak a 144 napon történik meg átlagosan.

A haszongépjármű-kereskedelemben annak ellenére nőtt a fizetési késedelem 81 százalékkal 85 napra., hogy a fizetési határidő 26 napról 18 napra csökkentették. Az építőanyag kereskedelemben a legkisebb a visszaesés a fizetési morálban, hiszen itt mindössze 30 százalékkal nőtt a késedelmes fizetési napok száma. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy a valós kifizetési idő 121 napról 153 napra nőtt, miközben papíron alig 54 nap a hivatalosan elfogadott határidő.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?