Válság: kevesebb WC-papír fogy

2009. augusztus 7. 13:32

A háztartási papíráru kiskereskedelmi eladása 10 százalékkal nőtt 2008 július-2009 júniusban, az előző hasonló időszakhoz képest, és meghaladja a 42 milliárd forintot. Mennyiségben stabil a piac, bár a konyhai törlőkendő és a papír zsebkendő forgalma ebből a szempontból is emelkedett; 5, illetve 1 százalékkal. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat.

Különböző igényeket elégítenek ki a papíráruk, és eltérő súlyt képviselnek a forgalomban. Legkeresettebb a toalett papír, amelynek bolti eladása 10 százalékkal nőtt egyik évről a másikra, és elérte a 22 milliárd forintot. A jelentős plusz a 13 százalékos áremelkedés következménye. Amíg ugyanis tavaly május-júniusban egy kilogramm toalett papírt 521 forintos mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagáron adtak el, addig az idei hasonló periódusban 589-ért.

A drágulás fő oka, hogy a kereslet folyamatosan az olcsóbb, egy és két rétegű papíroktól a magasabb minőségű, három és négy rétegű termékek felé mozdul el.

Ugyanakkor az alacsonyabb átlagár irányába hat, hogy a 4 tekercses kiszerelés részaránya csökken. Ugyanakkor a fogyasztók többet vásárolnak az egy egységre vetítve olcsóbban beszerezhető 8-as, 10-es és 16-os kiszerelésből.

Mennyiségben a toalettpapír kiskereskedelmi eladása 1 százalékkal csökkent.

A papírzsebkendő bolti forgalma mennyiségben 1, értékben 7 százalékkal emelkedett, és túllépett az évi 10 milliárd forinton. Itt 8 százalékos drágulást regisztrált a Nielsen. Egy kilogramm papír zsebkendő mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára a tavaly május-júniusi 747 forintról idén 809-re ment fel. Árszínvonal tekintetében a dobozos termékek állnak az első helyen.

A 100 darabos kiszerelésre jut - értékben - az eladások 65 százaléka 2008 július-2009 júniusban; 3 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Habár abszolút számokban ez a szegmens is nőni tudott. A 10 darabos szegmens piaci részesedése 1 százalékponttal, 26 százalékra nőtt. A dobozos részaránya pedig 7-ről 9 százalékra változott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A konyhai papírtörlő iránt dinamikusan bővült a kereslet. Mennyiségben 5, értékben 10 százalékkal nőtt a bolti eladás. A piac mérete megközelítette az évi 6 milliárd forintot. Ennél a terméknél is figyelemre méltó az áremelkedés: Egy kilogramm konyhai papírtörlő átlagosan 11 százalékkal került többe idén május-júniusban, mint a múlt évi hasonló periódusban; 641-ről 713 forintra ment fel a mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár.

A szalvéta piacmérete évi 3 milliárd forint körül mozog. Amíg értékben 2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalma, addig mennyiségben 4 százalék csökkenést mutatnak a Nielsen adatai. Az értékben mért eladásból 57-ről 59 százalékra nőtt a mintás részaránya, míg a nem mintásé 43-ról 41-re csökkent.

A piacon továbbra is az egy rétegű dominál, értéket tekintve 74 százalékos piaci részesedéssel. A három rétegű mutatója 24 százalék.A szalvéta átlagára csak kis mértékben, 3 százalékkal nőtt. Múlt év május-júniusban egy kilogramm mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 093 forint volt, míg idén 1 131 forint.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem