Egyre több olcsó márkát vásárolunk

Pénzcentrum
2009. augusztus 6. 10:32

A magyar háztartások 2009 első negyedévében visszafogták a vásárlásaikat, kevesebb napi fogyasztási cikket vásároltak és kevesebb pénzt hagytak a pénztáraknál, mint egy évvel korábban. Míg az általánosan magasabb árszintet képviselő "A" márkákra jelentősen kevesebb pénzt költöttek a háztartások az idei év első négy hónapjában, addig a kevésbé reklámozott, marketing támogatást nem élvező, általában olcsóbb gyártói márkák, a ún. "B" márkák iránt viszont megnőtt a kereslet - derül ki a GfK Hungária adataiból.

Az elmúlt időszak gazdasági recessziója rányomja a bélyegét a makrogazdasági mutatókra Magyarországon. Az előző évek csökkenő ütemű növekedése után 2009-re abszolút értékben is negatív GDP változást - 6 százalékot meghaladó csökkenést - prognosztizált az Ecostat. A nettó reálkereset csökkenése közel 5 százalékra tehető, amely nagymértékben hozzájárul a háztartások végső fogyasztásában év végéig várható 6 százalékot meghaladó visszaeséshez.

A napi fogyasztási cikkek piacán is megfigyelhető bizonyos csökkenés. A GfK Hungária Consumer Tracking felmérésének adatai alapján elmondható, hogy a magyar háztartások közel 4 százalékkal kevesebb pénzt hagytak élelmiszerekre és háztartási vegyi árura a pénztáraknál 2009 első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. Logikus következtetés volna azt gondolni, hogy a nehéz gazdasági körülmények hatására erőteljes növekedésnek indulnak az általában alacsonyabb árszintet képviselő, a kereskedelmi láncok nevével fémjelzett, ún. kereskedelmi márkák. A piaci eredmények azonban ezt a felvetést nem támasztották alá.

Az összforgalom értékben mért csökkenését különböző tényezőkre bontva elmondható, hogy bár 2009 első negyedévében némi elmozdulás volt tapasztalható a termékstruktúrában az olcsóbb árú termékek irányába, ez a régebb óta tartó tendencia azonban gyengébb volt, mint a korábban vizsgált időszakokban. A megvásárolt árucikkek összmennyiségének visszaesése lényegesen erősebb hatást gyakorolt az összpiac csökkenésére ebben az időszakban. A háztartások 2009 első negyedévében visszafogták a vásárlásaikat, közel 7 százalékkal kevesebb mennyiségű napi fogyasztási cikket vásároltak, mint egy évvel korábban. Ez a tényező járult hozzá döntő mértékben az értékbeli forgalom 2009 elején mért visszaeséséhez.

Az előző években az olcsóbb, sajátmárkás termékek éves szinten két számjegyű növekedést mutattak a háztartások által megvásárolt napi fogyasztási cikkek értéke alapján. Viszont míg 2006-ban a növekedés üteme 16 százalék volt, addig ez a ráta 13 százalékra mérséklődött 2008-ban. A 2009-ben egyre inkább fokozódó recesszió hatását a sajátmárkás termékek is megérezték, az idei év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kevesebb pénzt költöttek a háztartások sajátmárkás termékekre, mint az előző év azonos időszakában.

Érdemes megvizsgálni, hogy mely termékcsoportokat érintette leginkább a válság: a magas márkaértékkel rendelkező, erős marketing kampányokkal támogatott, ún. "A" márkákat, vagy a kevésbé reklámozott, marketingtámogatást nem élvező, általában olcsóbb gyártói márkákat, az ún. "B" márkákat. Az általánosan magasabb árszintet képviselő "A" márkákra jelentősen (9 százalékkal) kevesebb pénzt költöttek a magyar háztartások az első négy hónapban, mint előző évben, viszont a "B" márkák esetében meglepő az eredmény. A recessziós gazdasági környezetből a "B" márkák tudtak leginkább előnyt kovácsolni, mintegy 3 százalékkal magasabb értékbeli forgalmat realizálva, mint előző év hasonló időszakában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A jelenség mögött rejlő magyarázat, hogy a recesszió a különböző jövedelmi kategóriába sorolható háztartásokat egyaránt érintette, a súlypont eltolódás nem pusztán a saját márkás termékek irányába történt, hanem megjelent az igény a márkázott, de alacsonyabb árú termékek iránt. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a "B" márkák ára sok esetben versenyez a sajátmárkás termékek árával, főként a prémium sajátmárkás termékvonalak megjelentése óta" - mondta el Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektormenedzsere.

Példaként az étkezési olaj hozható fel, ahol a "B" márkák ára alacsonyabb, mint a sajátmárkás termékeké, így a termékkategóriában ez a szegmens növekedni tudott, és ezzel szemben csökkent a sajátmárkást termékek részaránya. Hasonlóképpen növekedett a - sajátmárkákhoz képest olcsóbb, vagy azonos árú - "B" márkák aránya többek között az étkezési zsír, a tej, a tejszín, a tejdesszertek, illetve a mélyhűtött burgonya estében, ahol a sajátmárkás termékek szintén veszítettek piaci helyzetükből. A feldolgozott húskészítmények esetében a húsvéti szezonban (április) volt megfigyelhető a "B" márkák előretörése (szintén a sajátmárkás termékeknél alacsonyabb áron).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem