1 °C Budapest

Törökország ötven éve hiába kopogtat Európa kapuján

2009. augusztus 3. 13:32

Pénteken ünnepelte a szomorú, 50. évfordulóját Törökország annak, hogy először jelentette be csatlakozását az Európai Unióhoz, illetve annak elődjéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez.

Az akkor alig hattagú EGK számára 1959-ben jelezte először Törökország csatlakozási szándékát. Annak ellenére, hogy Ankara jóval korábban átnyújtotta csatlakozási kérelmét, mint a gazdasági unió sok nagyágyúja, mint Spanyolország, vagy Nagy-Britannia, a közeledési folyamatok azóta is csigalassúsággal haladnak, sőt olykor meg-megállnak, felvetve a kérdést, vajon a most 79 milliós, nagyrészt Ázsiában fekvő ország lesz-e valaha az Európai Unió része.

Annak ellenére, hogy már 1963-ban született egy kétoldalú megállapodás az EGK és Törökország közt, mely megemlíti a jövőbeni csatlakozás lehetőségét, mégis tobb, mint 40 év kellett hozzá, hogy hivatalosan is meginduljanak a tárgyalások: most már az Európai Unió és Törökország között. A most 27 tagú unióhoz való csatlakozás feltételeiről először 2005-ben ültek le egyeztetni a felek.


Négy év alatt Törökország a 35, az Uniós elvárásokhoz igazított szabályozási területből 11-et meg is nyitott, ám a legfontosabb kérdésben újfent megakadtak a tárgyalások. Törökország és Ciprus ugyanis még szembenáll egymással a szigeten, amióta a török csapatok 1974-ben bevonultak a sziget északi részére. Törökország azóta sem engedi be a ciprusi hajókat és repülőgépeket a légi és vízi kikötőibe, márpedig ez ellentétes a szabad áruáramlás elvével.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem