5 °C Budapest

Válságban nő az öngyilkosok száma - brit tudósok állítják

2009. július 9. 15:32

Gazdasági válság idején jelentősen megnő az öngyilkosságok, és gyilkosságok száma, ugyanakkor a közlekedési baleseteké csökken - derül ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

26 európai ország elmúlt harminc éves öngyilkossági statisztikáinak vizsgálata alapján a munkanélküliség megugrása egyenes arányban áll az (ön)gyilkosságok számának emelkedésével: a munkanélküliségi ráta 1 százalékos emelkedése esetén a 65 év alattiak körében 0,8 százalékkal nőtt meg az öngyilkosságok száma, de ugyan ilyen arányban nőtt a gyilkosságoké is.

Sajnos a tapasztalatok alapján a súlyosabb válság még nagyobb arányú szuiciditást von maga után: 3 százalékosnál nagyobb munkanélküliségi-ráta emelkedés esetén az öngyilkosságok száma 4,5 százalékot emelkedett, ezen belül az alkoholizmus miatt bekövetkezett halálesetek száma mintegy 28 százalékkal ugrott meg.

A kutatók szerint a jelenség ellen a kormányoknak kellene tenniük: munkahelymegőrző, és -teremtő intézkedésekkel, valamint a szociális háló megfelelő működtetésével.

Egyetlen pozitív hozadékot azért a válság számlájára is elkönyvelhetünk: a halálozási statisztikák szerint ugyanis a munkanélküliség egy százalékos emelkedésével 1,4 százalékkal csökken a közúti balesetek száma, amit valószínűleg az magyaráz, hogy gazdasági nehézségek idején kevesebben ülnek volán mögé, így spórolva a benzinen.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?