Válságban nő az öngyilkosok száma - brit tudósok állítják

2009. július 9. 15:32

Gazdasági válság idején jelentősen megnő az öngyilkosságok, és gyilkosságok száma, ugyanakkor a közlekedési baleseteké csökken - derül ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

26 európai ország elmúlt harminc éves öngyilkossági statisztikáinak vizsgálata alapján a munkanélküliség megugrása egyenes arányban áll az (ön)gyilkosságok számának emelkedésével: a munkanélküliségi ráta 1 százalékos emelkedése esetén a 65 év alattiak körében 0,8 százalékkal nőtt meg az öngyilkosságok száma, de ugyan ilyen arányban nőtt a gyilkosságoké is.

Sajnos a tapasztalatok alapján a súlyosabb válság még nagyobb arányú szuiciditást von maga után: 3 százalékosnál nagyobb munkanélküliségi-ráta emelkedés esetén az öngyilkosságok száma 4,5 százalékot emelkedett, ezen belül az alkoholizmus miatt bekövetkezett halálesetek száma mintegy 28 százalékkal ugrott meg.

A kutatók szerint a jelenség ellen a kormányoknak kellene tenniük: munkahelymegőrző, és -teremtő intézkedésekkel, valamint a szociális háló megfelelő működtetésével.

Egyetlen pozitív hozadékot azért a válság számlájára is elkönyvelhetünk: a halálozási statisztikák szerint ugyanis a munkanélküliség egy százalékos emelkedésével 1,4 százalékkal csökken a közúti balesetek száma, amit valószínűleg az magyaráz, hogy gazdasági nehézségek idején kevesebben ülnek volán mögé, így spórolva a benzinen.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem