0 °C Budapest

Ásványvíz: mit iszik a magyar?

2009. július 8. 14:02

Ásványvizet közel 45 milliárd forintért adtak el a kiskereskedelemben 2008 június-2009 májusban. A forgalom ugyanakkora, mint az előző hasonló időszakban, állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe. Mennyiségben is stabilan 890 millió liter körüli az ásványvíz bolti forgalma.

Továbbra is a szénsavas a legnépszerűbb, de a tendencia csökkenő. Egyre kedveltebb ugyanis a drágább szénsavmentes ásványvíz, amelyre az értékben mért eladások 38 százaléka jut, az előző évi 36-tal szemben. A dús szegmens részaránya 56-ról 54 százalékra csökkent, míg az enyhén szénsavasé 8 százalék maradt.

Nem emelkedett az ár, egyik évről a másikra. Egy liter ásványvíz mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára ugyanúgy 50 forint idén májusban, mint a tavalyi ötödik hónapban. A szénsavban dúsból egy liter legutóbb átlagosan 44 forintba került, míg a szénsavmentesből 58 forintba.

Az alacsony árakban lényeges szerepet játszik a kereskedelmi márkák magas részaránya. Az ásványvíz mennyiségi eladásából idén májusban 49 százalék, egy évvel korábban 47 jutott rájuk.

Az ásványvíz zömét továbbra is másfél literes palackban adják el. Mennyiségben 75, értékben 79 százalék jut erre a kiszerelésre. Figyelemre méltó, hogy megint nőtt a 2 literes szegmens részaránya.

A beszerzési helyek kiemelkedően koncentrálódtak ásványvíznél. Hipermarketre 34 százalék jut a mennyiségben mért forgalomból, a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatornára pedig 45, ami plusz 2 százalékpontot jelent az előző évhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Említést érdemel az ízesített ásványvíz piaca. A tavalyelőtti fellendülést követően mennyiségben majdnem 2 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma, 2008 június-2009 májusban, az előző hasonló évhez képest. Értékben 14 százalékkal nőtt a bolti eladás, és meghaladta a 2 milliárd forintot a legutóbbi évben.

Az ízek közül kiemelkedik a citrom piaci részesedése, majd a lime következik.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm