1 °C Budapest

Életmentő lehet az EU-egészségkártya

2009. július 3. 09:17

Tavaly az EU-egészségbiztosítási kártyával igényelt ellátásokért 1,3 milliárd forint értékű számlát nyújtottak be a külföldi közbiztosítók az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), és 200 milliót utaltak a nálunk ellátott betegeik után - tudta meg a Világgazdaság.

A hatalmas értékkülönbség egyik oka, hogy a nyugati országokban az egészségügyi ellátás költségei nagyobbak a hazainál. A másik pedig az, hogy - a turisták utazásai mellett - lényegesen több magyar dolgozik külföldön, mint ahány külföldi nálunk. Az 1,3 milliárdos összegből például 700 milliót a Németországban tartózkodók (sokan közülük kiküldött dolgozók) gyógyításáért fizetett ki az OEP, ott jelenleg 30 ezer magyar vállal munkát, többségük a balesetveszélyes építő- és húsiparban. Őket követi 4000-4000 kiküldött dolgozóval Ausztria és Románia.

A nyaralók, turisták számára is lényeges a kártya használata. Ennek hiányában sokba kerülhet ugyanis a külföldi nyaralás egy hirtelen jött betegség miatt. Ugyan az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kölcsönösen elfogadják az EU-kártyát (amely feljogosít a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szükséges ellátásokra), Nagy-Britannia kivételével valamennyi országban önrészt kell fizetni a gyógyításért. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben pedig meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizitet, amelyet azután - a 30-40 százalékos önrész levonása után - az ottani biztosító fizet vissza a pórul járt turistának. Ezért nem árt megfontolni az üzleti biztosítás megkötését is a külföldre utazóknak - figyelmeztet Lengyel Balázs, az OEP nemzetközi főosztályának vezetője. Hozzátette: az uniós kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött, tehát erre is figyelni kell. Egyébként pedig, ha nagyobb a baj, például baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, ezt a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly már 460 ezren váltották ki a kártyát. Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető a regionális egészségbiztosítási pénztáraknál (rep) - ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki. Lehet egyszerű papíron is kérni a biztosított adatainak feltüntetésével, de az OEP honlapjáról egy erre szolgáló nyomtatvány is letölthető.

Az OEP az orvosilag szükséges, sürgős ellátás mellett fizeti az orvosi szakma által indokoltnak tartott külföldi gyógykezelések költségeit is. Például akkor, ha itthon nem végeznek még ilyen beavatkozást, de a mérlegelésnél figyelembe veszik azt is, hogy a beavatkozás nemzetközileg elfogadott, és a betegnek megvan az esélye a gyógyulásra. Az elmúlt évben 764 milliót tettek ki az ilyen számlák, köztük ausztriai tüdőtranszplantációk, Svájcban végzett speciális izotópos kezelések és gerincműtétek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?