Életmentő lehet az EU-egészségkártya

2009. július 3. 09:17

Tavaly az EU-egészségbiztosítási kártyával igényelt ellátásokért 1,3 milliárd forint értékű számlát nyújtottak be a külföldi közbiztosítók az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), és 200 milliót utaltak a nálunk ellátott betegeik után - tudta meg a Világgazdaság.

A hatalmas értékkülönbség egyik oka, hogy a nyugati országokban az egészségügyi ellátás költségei nagyobbak a hazainál. A másik pedig az, hogy - a turisták utazásai mellett - lényegesen több magyar dolgozik külföldön, mint ahány külföldi nálunk. Az 1,3 milliárdos összegből például 700 milliót a Németországban tartózkodók (sokan közülük kiküldött dolgozók) gyógyításáért fizetett ki az OEP, ott jelenleg 30 ezer magyar vállal munkát, többségük a balesetveszélyes építő- és húsiparban. Őket követi 4000-4000 kiküldött dolgozóval Ausztria és Románia.

A nyaralók, turisták számára is lényeges a kártya használata. Ennek hiányában sokba kerülhet ugyanis a külföldi nyaralás egy hirtelen jött betegség miatt. Ugyan az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kölcsönösen elfogadják az EU-kártyát (amely feljogosít a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szükséges ellátásokra), Nagy-Britannia kivételével valamennyi országban önrészt kell fizetni a gyógyításért. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben pedig meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizitet, amelyet azután - a 30-40 százalékos önrész levonása után - az ottani biztosító fizet vissza a pórul járt turistának. Ezért nem árt megfontolni az üzleti biztosítás megkötését is a külföldre utazóknak - figyelmeztet Lengyel Balázs, az OEP nemzetközi főosztályának vezetője. Hozzátette: az uniós kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött, tehát erre is figyelni kell. Egyébként pedig, ha nagyobb a baj, például baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, ezt a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly már 460 ezren váltották ki a kártyát. Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető a regionális egészségbiztosítási pénztáraknál (rep) - ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki. Lehet egyszerű papíron is kérni a biztosított adatainak feltüntetésével, de az OEP honlapjáról egy erre szolgáló nyomtatvány is letölthető.

Az OEP az orvosilag szükséges, sürgős ellátás mellett fizeti az orvosi szakma által indokoltnak tartott külföldi gyógykezelések költségeit is. Például akkor, ha itthon nem végeznek még ilyen beavatkozást, de a mérlegelésnél figyelembe veszik azt is, hogy a beavatkozás nemzetközileg elfogadott, és a betegnek megvan az esélye a gyógyulásra. Az elmúlt évben 764 milliót tettek ki az ilyen számlák, köztük ausztriai tüdőtranszplantációk, Svájcban végzett speciális izotópos kezelések és gerincműtétek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem