Életmentő lehet az EU-egészségkártya

2009. július 3. 09:17

Tavaly az EU-egészségbiztosítási kártyával igényelt ellátásokért 1,3 milliárd forint értékű számlát nyújtottak be a külföldi közbiztosítók az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), és 200 milliót utaltak a nálunk ellátott betegeik után - tudta meg a Világgazdaság.

A hatalmas értékkülönbség egyik oka, hogy a nyugati országokban az egészségügyi ellátás költségei nagyobbak a hazainál. A másik pedig az, hogy - a turisták utazásai mellett - lényegesen több magyar dolgozik külföldön, mint ahány külföldi nálunk. Az 1,3 milliárdos összegből például 700 milliót a Németországban tartózkodók (sokan közülük kiküldött dolgozók) gyógyításáért fizetett ki az OEP, ott jelenleg 30 ezer magyar vállal munkát, többségük a balesetveszélyes építő- és húsiparban. Őket követi 4000-4000 kiküldött dolgozóval Ausztria és Románia.

A nyaralók, turisták számára is lényeges a kártya használata. Ennek hiányában sokba kerülhet ugyanis a külföldi nyaralás egy hirtelen jött betegség miatt. Ugyan az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kölcsönösen elfogadják az EU-kártyát (amely feljogosít a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szükséges ellátásokra), Nagy-Britannia kivételével valamennyi országban önrészt kell fizetni a gyógyításért. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben pedig meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizitet, amelyet azután - a 30-40 százalékos önrész levonása után - az ottani biztosító fizet vissza a pórul járt turistának. Ezért nem árt megfontolni az üzleti biztosítás megkötését is a külföldre utazóknak - figyelmeztet Lengyel Balázs, az OEP nemzetközi főosztályának vezetője. Hozzátette: az uniós kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött, tehát erre is figyelni kell. Egyébként pedig, ha nagyobb a baj, például baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, ezt a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly már 460 ezren váltották ki a kártyát. Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető a regionális egészségbiztosítási pénztáraknál (rep) - ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki. Lehet egyszerű papíron is kérni a biztosított adatainak feltüntetésével, de az OEP honlapjáról egy erre szolgáló nyomtatvány is letölthető.

Az OEP az orvosilag szükséges, sürgős ellátás mellett fizeti az orvosi szakma által indokoltnak tartott külföldi gyógykezelések költségeit is. Például akkor, ha itthon nem végeznek még ilyen beavatkozást, de a mérlegelésnél figyelembe veszik azt is, hogy a beavatkozás nemzetközileg elfogadott, és a betegnek megvan az esélye a gyógyulásra. Az elmúlt évben 764 milliót tettek ki az ilyen számlák, köztük ausztriai tüdőtranszplantációk, Svájcban végzett speciális izotópos kezelések és gerincműtétek.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem