-2 °C Budapest

Reformok nélkül összeomolhat a nyugdíjrendszer

Pénzcentrum
2009. június 8. 06:20

A 2040-50-es években futhat ki a vegyes rendszer A Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank közös szervezésében került megrendezésre a "Lehetséges-e a nyugdíjrendszer reformja?" című konferencia. Az előadók között volt a korábbi és a jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter, a volt pénzügyminiszter, a nyugdíjbiztosító főigazgatója és a pénztárszövetség elnökhelyettese.

Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter: 2057-re a 60 év felettiek többen lesznek, mint a járulékfizetők


Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter (Forrás: szmm.gov.hu)

A miniszter elmondta, hogy a nyugdíjreform nem egy egyszeri intézkedés, hanem egy hosszú távú folyamat. A rendszer fenntartása érdekében folyamatos korrekciók szükségesek, nem elég tízévente felülvizsgálni a működést. A reformok során felmerülő kihívások és zavarok kapcsán innovatív megoldási javaslatokkal kell előállni és ki kell igazítani a rendszert a rendelkezésre álló eszközökkel.

A kiigazítás során figyelembe kell venni az ország teherbíró képességét és ennek megfelelően kell meghozni a szükséges intézkedéseket. A nettó nyugdíjkifizetések 9-10 %-os GDP-arányos szintje a korrekciók nélkül könnyen elmehetne 14-15 %-ig, ami rendkívüli terheket róna az országra.

A miniszter szerint a második- és a harmadik pillér bevezetésével több lábon álló, diverzifikált rendszer vegyes működése hosszú átmenettel a 2040-50-es években futhat ki. Fontos, hogy a nyugdíjrendszerrel szemben támasztott célokat a pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartva kell megjelölni. A mindenkori terheket úgy kell meghatározni, hogy az a demográfiai mutatók tükrében ne legyen aránytalan a jövő generációira nézve, ugyanis az előrejelzések szerint 2057-re a 60 év feletti lakosok száma meghaladhatja a járulékfizetőkét.

Az ellátás színvonala részben a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően emelkedett az utóbbi években, de mivel egy bizonyos körnek érdemesebb volt nyugdíjba menni, mint a munkaerőpiacon maradni, ebben a kérdéskörben is lépni kellett.

A foglalkoztatási helyzet javítása kapcsán célul tűzték ki az aktivitás felé történő elmozdulást. Olyan intézkedések bevezetését tervezik, melyek mentén nem lesz érdemes idő előtt nyugdíjba vonulni. Az 55 és 64 év közötti korosztályban 2010-re 33 %-ról 37 %-ra kívánják emelni a foglalkoztatási rátát, ugyanakkor az uniós átlag már most megközelíti az 50 %-ot.

Fontos célkitűzés az időskori elszegényedés elkerülése, amit elsősorban a nyugdíjszámítás során alkalmazott módszerek finomításával kívánnak elérni. A degresszív módszer kikerülhet a rendszerből, ugyanakkor a volarizáció, a nyugdíjak sávos emelése és a járulékfizetés felső határának befagyasztása a kiegyenlítődés felé mutathat.

Varga Mihály: fontos a munkaerő piacon tartására való ösztönzés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Varga Mihály (Forrás: vargamihaly.hu)

A magyar nyugdíjreform kapcsán vannak ugyan üdvözlendő intézkedések, de az ellenzéki javaslatok közül több megoldási lehetőség megvalósítása is még várat magára - szögezte le Fidesz alelnöke. A demográfiai problémák kapcsán nem látnak megfelelő lépéseket, a gyermekvállalást ösztönző eszközök szűkítése tovább mélyítheti a szakadékot.

A középosztály gyermekvállalási hajlandóságát mindenképpen javítani kell, hosszú távon gyermekek nélkül a legkorszerűbb nyugdíjrendszer sem lehet életképes. A pályakezdés kitolódása a felsőoktatási tanulmányok következtében évekkel kitolódik, miközben bizonyos ágazatokban súlyos szakemberhiányban szenvedünk, jelentős a pályakezdő munkanélküliek száma.

A fiatalok lakhatási problémái a támogatások elvételével tovább súlyosbodhatnak, így egyre később és egyre kevesebben vállalnak gyermekeket.

A magánnyugdíj-pénztárak által kezelt vagyonok tőkepiacokon történő megforgatása a tőzsdék zuhanásának következtében jelentős veszteségeket okozott, ezért a portfóliók (klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési) kialakításának újragondolása is indokolttá vált - véli a volt pénzügyminiszter.

Mit mondott a főigazgató?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm