20 °C Budapest

Reformok nélkül összeomolhat a nyugdíjrendszer

Pénzcentrum
2009. június 8. 06:20

A 2040-50-es években futhat ki a vegyes rendszer A Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank közös szervezésében került megrendezésre a "Lehetséges-e a nyugdíjrendszer reformja?" című konferencia. Az előadók között volt a korábbi és a jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter, a volt pénzügyminiszter, a nyugdíjbiztosító főigazgatója és a pénztárszövetség elnökhelyettese.

Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter: 2057-re a 60 év felettiek többen lesznek, mint a járulékfizetők


Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter (Forrás: szmm.gov.hu)

A miniszter elmondta, hogy a nyugdíjreform nem egy egyszeri intézkedés, hanem egy hosszú távú folyamat. A rendszer fenntartása érdekében folyamatos korrekciók szükségesek, nem elég tízévente felülvizsgálni a működést. A reformok során felmerülő kihívások és zavarok kapcsán innovatív megoldási javaslatokkal kell előállni és ki kell igazítani a rendszert a rendelkezésre álló eszközökkel.

A kiigazítás során figyelembe kell venni az ország teherbíró képességét és ennek megfelelően kell meghozni a szükséges intézkedéseket. A nettó nyugdíjkifizetések 9-10 %-os GDP-arányos szintje a korrekciók nélkül könnyen elmehetne 14-15 %-ig, ami rendkívüli terheket róna az országra.

A miniszter szerint a második- és a harmadik pillér bevezetésével több lábon álló, diverzifikált rendszer vegyes működése hosszú átmenettel a 2040-50-es években futhat ki. Fontos, hogy a nyugdíjrendszerrel szemben támasztott célokat a pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartva kell megjelölni. A mindenkori terheket úgy kell meghatározni, hogy az a demográfiai mutatók tükrében ne legyen aránytalan a jövő generációira nézve, ugyanis az előrejelzések szerint 2057-re a 60 év feletti lakosok száma meghaladhatja a járulékfizetőkét.

Az ellátás színvonala részben a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően emelkedett az utóbbi években, de mivel egy bizonyos körnek érdemesebb volt nyugdíjba menni, mint a munkaerőpiacon maradni, ebben a kérdéskörben is lépni kellett.

A foglalkoztatási helyzet javítása kapcsán célul tűzték ki az aktivitás felé történő elmozdulást. Olyan intézkedések bevezetését tervezik, melyek mentén nem lesz érdemes idő előtt nyugdíjba vonulni. Az 55 és 64 év közötti korosztályban 2010-re 33 %-ról 37 %-ra kívánják emelni a foglalkoztatási rátát, ugyanakkor az uniós átlag már most megközelíti az 50 %-ot.

Fontos célkitűzés az időskori elszegényedés elkerülése, amit elsősorban a nyugdíjszámítás során alkalmazott módszerek finomításával kívánnak elérni. A degresszív módszer kikerülhet a rendszerből, ugyanakkor a volarizáció, a nyugdíjak sávos emelése és a járulékfizetés felső határának befagyasztása a kiegyenlítődés felé mutathat.

Varga Mihály: fontos a munkaerő piacon tartására való ösztönzés

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Varga Mihály (Forrás: vargamihaly.hu)

A magyar nyugdíjreform kapcsán vannak ugyan üdvözlendő intézkedések, de az ellenzéki javaslatok közül több megoldási lehetőség megvalósítása is még várat magára - szögezte le Fidesz alelnöke. A demográfiai problémák kapcsán nem látnak megfelelő lépéseket, a gyermekvállalást ösztönző eszközök szűkítése tovább mélyítheti a szakadékot.

A középosztály gyermekvállalási hajlandóságát mindenképpen javítani kell, hosszú távon gyermekek nélkül a legkorszerűbb nyugdíjrendszer sem lehet életképes. A pályakezdés kitolódása a felsőoktatási tanulmányok következtében évekkel kitolódik, miközben bizonyos ágazatokban súlyos szakemberhiányban szenvedünk, jelentős a pályakezdő munkanélküliek száma.

A fiatalok lakhatási problémái a támogatások elvételével tovább súlyosbodhatnak, így egyre később és egyre kevesebben vállalnak gyermekeket.

A magánnyugdíj-pénztárak által kezelt vagyonok tőkepiacokon történő megforgatása a tőzsdék zuhanásának következtében jelentős veszteségeket okozott, ezért a portfóliók (klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési) kialakításának újragondolása is indokolttá vált - véli a volt pénzügyminiszter.

Mit mondott a főigazgató?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?