13 °C Budapest

Reformok nélkül összeomolhat a nyugdíjrendszer

Pénzcentrum
2009. június 8. 06:20

A 2040-50-es években futhat ki a vegyes rendszer A Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank közös szervezésében került megrendezésre a "Lehetséges-e a nyugdíjrendszer reformja?" című konferencia. Az előadók között volt a korábbi és a jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter, a volt pénzügyminiszter, a nyugdíjbiztosító főigazgatója és a pénztárszövetség elnökhelyettese.

Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter: 2057-re a 60 év felettiek többen lesznek, mint a járulékfizetők


Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter (Forrás: szmm.gov.hu)

A miniszter elmondta, hogy a nyugdíjreform nem egy egyszeri intézkedés, hanem egy hosszú távú folyamat. A rendszer fenntartása érdekében folyamatos korrekciók szükségesek, nem elég tízévente felülvizsgálni a működést. A reformok során felmerülő kihívások és zavarok kapcsán innovatív megoldási javaslatokkal kell előállni és ki kell igazítani a rendszert a rendelkezésre álló eszközökkel.

A kiigazítás során figyelembe kell venni az ország teherbíró képességét és ennek megfelelően kell meghozni a szükséges intézkedéseket. A nettó nyugdíjkifizetések 9-10 %-os GDP-arányos szintje a korrekciók nélkül könnyen elmehetne 14-15 %-ig, ami rendkívüli terheket róna az országra.

A miniszter szerint a második- és a harmadik pillér bevezetésével több lábon álló, diverzifikált rendszer vegyes működése hosszú átmenettel a 2040-50-es években futhat ki. Fontos, hogy a nyugdíjrendszerrel szemben támasztott célokat a pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartva kell megjelölni. A mindenkori terheket úgy kell meghatározni, hogy az a demográfiai mutatók tükrében ne legyen aránytalan a jövő generációira nézve, ugyanis az előrejelzések szerint 2057-re a 60 év feletti lakosok száma meghaladhatja a járulékfizetőkét.

Az ellátás színvonala részben a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően emelkedett az utóbbi években, de mivel egy bizonyos körnek érdemesebb volt nyugdíjba menni, mint a munkaerőpiacon maradni, ebben a kérdéskörben is lépni kellett.

A foglalkoztatási helyzet javítása kapcsán célul tűzték ki az aktivitás felé történő elmozdulást. Olyan intézkedések bevezetését tervezik, melyek mentén nem lesz érdemes idő előtt nyugdíjba vonulni. Az 55 és 64 év közötti korosztályban 2010-re 33 %-ról 37 %-ra kívánják emelni a foglalkoztatási rátát, ugyanakkor az uniós átlag már most megközelíti az 50 %-ot.

Fontos célkitűzés az időskori elszegényedés elkerülése, amit elsősorban a nyugdíjszámítás során alkalmazott módszerek finomításával kívánnak elérni. A degresszív módszer kikerülhet a rendszerből, ugyanakkor a volarizáció, a nyugdíjak sávos emelése és a járulékfizetés felső határának befagyasztása a kiegyenlítődés felé mutathat.

Varga Mihály: fontos a munkaerő piacon tartására való ösztönzés

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Varga Mihály (Forrás: vargamihaly.hu)

A magyar nyugdíjreform kapcsán vannak ugyan üdvözlendő intézkedések, de az ellenzéki javaslatok közül több megoldási lehetőség megvalósítása is még várat magára - szögezte le Fidesz alelnöke. A demográfiai problémák kapcsán nem látnak megfelelő lépéseket, a gyermekvállalást ösztönző eszközök szűkítése tovább mélyítheti a szakadékot.

A középosztály gyermekvállalási hajlandóságát mindenképpen javítani kell, hosszú távon gyermekek nélkül a legkorszerűbb nyugdíjrendszer sem lehet életképes. A pályakezdés kitolódása a felsőoktatási tanulmányok következtében évekkel kitolódik, miközben bizonyos ágazatokban súlyos szakemberhiányban szenvedünk, jelentős a pályakezdő munkanélküliek száma.

A fiatalok lakhatási problémái a támogatások elvételével tovább súlyosbodhatnak, így egyre később és egyre kevesebben vállalnak gyermekeket.

A magánnyugdíj-pénztárak által kezelt vagyonok tőkepiacokon történő megforgatása a tőzsdék zuhanásának következtében jelentős veszteségeket okozott, ezért a portfóliók (klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési) kialakításának újragondolása is indokolttá vált - véli a volt pénzügyminiszter.

Mit mondott a főigazgató?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem