NOE: a gyes szigorításától egy generáció kimaradna

2009. június 16. 09:17

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözölte, hogy Sólyom László nem írta alá a családtámogatás átalakításáról szóló törvényt. A gyes lerövidítésének ugyanis szerintük sincsenek meg a feltételei, például nincs elég bölcsőde.

Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnökségi tagja kijelentette: üdvözlik, hogy a köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt, amellyel a kormány egyebek mellett három évről kettőre csökkentené a gyes időtartamát. A kabinet szerint ezzel az anyáknak a munka világába történő mihamarabbi visszatérését ösztönöznék.

Az anya munkavállalásának azonban alapvető feltétele, hogy gyermekét biztonságosan el tudja helyezni, ám rendkívül kevés az óvoda és a bölcsőde. "Főleg azoknak a nagyvárosoknak a környékén van hiány, ahol egyébként munkalehetőség adódna. A fővárosban például mintegy 120 %-os a bölcsődék, óvodák kihasználtsága és ugyanannyi gyereket utasítanak el, mint amennyit felvesznek."

"A gyes megkurtításához nem adottak az infrastrukturális feltételek, és hiába ígér több bölcsődét a kormány, ehhez nincsen elegendő anyagi forrása. Ráadásul a munkaadói oldal részéről sem tapasztalható nyitottság, és hiányoznak a törvényből azok a támogatások, lehetőségek, amelyek ösztönöznék például a részmunkaidőben történő munkavégzést. Bár a magyar társadalom alapvetően családbarát, a fiatalok több gyermeket is vállalnának, ám a kormányzat intézkedései miatt nem mernek "kockáztatni". Ennek hosszú távon katasztrofális demográfiai hatásai lesznek, a tapasztalatok szerint pedig a negatív intézkedések azonnal, míg a pozitívak csak lassabban éreztetik hatásaikat. Egy generáció fog kimaradni" - érvelt Székely Hajnalka elnökségi tag.

A gyermekek a jövőbe való befektetést jelentik, ezért a családok támogatása nem pusztán erkölcsi, de gazdasági érdek is az ország jövője szempontjából. Az érdekvédő a tájékoztatón kitért arra is, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek számára sok helyen nem megoldott a szünidő alatti rendszeres étkeztetés, így a vakáció idején a segélyezett gyerekek tömegei - akik tanév közben szinte kizárólag az iskolában étkeznek - segítség és étel nélkül maradnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem