NOE: a gyes szigorításától egy generáció kimaradna

2009. június 16. 09:17

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözölte, hogy Sólyom László nem írta alá a családtámogatás átalakításáról szóló törvényt. A gyes lerövidítésének ugyanis szerintük sincsenek meg a feltételei, például nincs elég bölcsőde.

Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnökségi tagja kijelentette: üdvözlik, hogy a köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt, amellyel a kormány egyebek mellett három évről kettőre csökkentené a gyes időtartamát. A kabinet szerint ezzel az anyáknak a munka világába történő mihamarabbi visszatérését ösztönöznék.

Az anya munkavállalásának azonban alapvető feltétele, hogy gyermekét biztonságosan el tudja helyezni, ám rendkívül kevés az óvoda és a bölcsőde. "Főleg azoknak a nagyvárosoknak a környékén van hiány, ahol egyébként munkalehetőség adódna. A fővárosban például mintegy 120 %-os a bölcsődék, óvodák kihasználtsága és ugyanannyi gyereket utasítanak el, mint amennyit felvesznek."

"A gyes megkurtításához nem adottak az infrastrukturális feltételek, és hiába ígér több bölcsődét a kormány, ehhez nincsen elegendő anyagi forrása. Ráadásul a munkaadói oldal részéről sem tapasztalható nyitottság, és hiányoznak a törvényből azok a támogatások, lehetőségek, amelyek ösztönöznék például a részmunkaidőben történő munkavégzést. Bár a magyar társadalom alapvetően családbarát, a fiatalok több gyermeket is vállalnának, ám a kormányzat intézkedései miatt nem mernek "kockáztatni". Ennek hosszú távon katasztrofális demográfiai hatásai lesznek, a tapasztalatok szerint pedig a negatív intézkedések azonnal, míg a pozitívak csak lassabban éreztetik hatásaikat. Egy generáció fog kimaradni" - érvelt Székely Hajnalka elnökségi tag.

A gyermekek a jövőbe való befektetést jelentik, ezért a családok támogatása nem pusztán erkölcsi, de gazdasági érdek is az ország jövője szempontjából. Az érdekvédő a tájékoztatón kitért arra is, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek számára sok helyen nem megoldott a szünidő alatti rendszeres étkeztetés, így a vakáció idején a segélyezett gyerekek tömegei - akik tanév közben szinte kizárólag az iskolában étkeznek - segítség és étel nélkül maradnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?