28 °C Budapest

Viszlát Kodachrome!

Pénzcentrum
2009. június 23. 16:03

Közel 74 évnyi gyártás után a Kodak tegnap bejelentette, hogy megszűntetik a Kodachrome színes kisfilmek gyártását, mivel a cég bevételeinek már alig több mint 1 százalékát adják.

Az egykor profi fotósok, és amatőrök kedvencévé vált Kodachrome - az 1984-ben készült híres "afgán lány" című fotó is erre készült - a digitális forradalom legújabb áldozatának tekinthető.

A filmet 1935-ben dobták piacra, amit két zenész talált fel, akik hobbi szinten, de szenvedélyesen szerettek fotózni. Először 16 mm-es változatban került a boltokba, de hamarosan egyéb formátumokban, például 35 mm-es változatban is kaphatóvá vált.

A fotók élessége, a színek élénksége miatt Kodachrome-ra készültek a világ legismertebb természetfotói, de Abraham Zapruder John Kennedy 1963-as merényletéről készült képe is.

Steve McCurry híres képe: Afgán lány


A Kodak az utolsó tekercs filmet Steve McCurry-nek, az Afgán lány fotósának adja, aki az arra készült képeket egy fotómúzeumnak fogja felajánlani. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár boltokban már egyébként is csak elvétve lehet kapni Kodachrome-ot, a szemfülesek még felvásárolhatnak pár tekercset, mielőtt teljesen elfogy a polcokról.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?