Válságmegoldások: városokat dózerolnak le ezen a címen!

Pénzcentrum
2009. június 16. 17:08

Az Egyesült Államok válság sújtotta területein, főként ahol a lakosság korábban az autógyártásból, vagy egyéb, mára hanyatló iparágakból élt meg, szinte üresen tátongó városrészek alakultak ki. A Detroit közelében fekvő kisváros, Flint polgármestere úgy döntött, kezébe veszi az irányítást, de ötlete Obamáig is eljutott.

Flint, az USA egyik legszegényebb városa, egykor a General Motorsnak adott otthont, amely 79 ezer embert foglalkoztatott, mára ez a szám azonban 8 ezerre zsugorodott, szinte a lakossággal arányosan, akik sorra hagyják el a települést.

A Flintet is magában foglaló megye vezetősége abban látja a megoldást, hogy a lakatlanná vált területeket ismét visszaadják a természetnek, magyarul az ott található épületeket ledózerolják, és helyükre erdőt, mezőt telepítenek. Az intézkedéstől mintegy negyven százalékkal csökkenne a város lakott, vagy beépített területe, és reményeik szerint ezzel a deficit is zsugorodik majd - olvasható a brit Telegraphban.

Az ötletét Barack Obamával is megosztó vezető, Dan Kildee azóta több várost is megnevezett, ahol szerinte hasonló lépéssekkel racionalizálni lehetne a város költségvetését, összesen mintegy ötvenet. A legtöbb ezek közül egykori iparvidéken helyezkedik el, közép-nyugaton és észak-keleten, úgy mint Detroit, Philadelphia, Pittsburgh, Baltimore és Memphis.

Ezeken a vidékeken sokhelyütt a 20 százalékot is meghaladja a munkanélküliség, és a lakosság sorra hagyja hátra otthonát, munkát keresve. Flint központjában a Durant Hotel - ami William Durantról, a GM egyik alapítójáról kapta nevét - ma a város hanyatlásának jelképévé vált, hiszen 1973 óta üresen áll.

A szemétszállító autók közül akad, amelyik hetente egy zsákot gyűjt csak be, az utak leromlottak, de egyszerűen kevés a lakos ahhoz, hogy a helyi adókból helyrehozzák, vagy a szolgáltatásokért fizessenek. Ezért a várost csak a lebontás mentheti meg a csődtől.

Az önkormányzat ezért most potom pénzekért felvásárolja a lakatlan ingatlanokat, melyek közül több mint ezret le is bontottak már, de Kildee szerint további háromezer elbontására lenne szükség.

Kildee szerint sokan talán kishitűnek vélik a lépés miatt, ő azonban ahhoz hasonlította az intézkedést, mint egy túlburjánzott fa lemetszését, ami utána ismét rengeteg termést hozhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?