13 °C Budapest

Válságmegoldások: városokat dózerolnak le ezen a címen!

Pénzcentrum
2009. június 16. 17:08

Az Egyesült Államok válság sújtotta területein, főként ahol a lakosság korábban az autógyártásból, vagy egyéb, mára hanyatló iparágakból élt meg, szinte üresen tátongó városrészek alakultak ki. A Detroit közelében fekvő kisváros, Flint polgármestere úgy döntött, kezébe veszi az irányítást, de ötlete Obamáig is eljutott.

Flint, az USA egyik legszegényebb városa, egykor a General Motorsnak adott otthont, amely 79 ezer embert foglalkoztatott, mára ez a szám azonban 8 ezerre zsugorodott, szinte a lakossággal arányosan, akik sorra hagyják el a települést.

A Flintet is magában foglaló megye vezetősége abban látja a megoldást, hogy a lakatlanná vált területeket ismét visszaadják a természetnek, magyarul az ott található épületeket ledózerolják, és helyükre erdőt, mezőt telepítenek. Az intézkedéstől mintegy negyven százalékkal csökkenne a város lakott, vagy beépített területe, és reményeik szerint ezzel a deficit is zsugorodik majd - olvasható a brit Telegraphban.

Az ötletét Barack Obamával is megosztó vezető, Dan Kildee azóta több várost is megnevezett, ahol szerinte hasonló lépéssekkel racionalizálni lehetne a város költségvetését, összesen mintegy ötvenet. A legtöbb ezek közül egykori iparvidéken helyezkedik el, közép-nyugaton és észak-keleten, úgy mint Detroit, Philadelphia, Pittsburgh, Baltimore és Memphis.

Ezeken a vidékeken sokhelyütt a 20 százalékot is meghaladja a munkanélküliség, és a lakosság sorra hagyja hátra otthonát, munkát keresve. Flint központjában a Durant Hotel - ami William Durantról, a GM egyik alapítójáról kapta nevét - ma a város hanyatlásának jelképévé vált, hiszen 1973 óta üresen áll.

A szemétszállító autók közül akad, amelyik hetente egy zsákot gyűjt csak be, az utak leromlottak, de egyszerűen kevés a lakos ahhoz, hogy a helyi adókból helyrehozzák, vagy a szolgáltatásokért fizessenek. Ezért a várost csak a lebontás mentheti meg a csődtől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkormányzat ezért most potom pénzekért felvásárolja a lakatlan ingatlanokat, melyek közül több mint ezret le is bontottak már, de Kildee szerint további háromezer elbontására lenne szükség.

Kildee szerint sokan talán kishitűnek vélik a lépés miatt, ő azonban ahhoz hasonlította az intézkedést, mint egy túlburjánzott fa lemetszését, ami utána ismét rengeteg termést hozhat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem