28 °C Budapest

Nem sok jót jósoltak a tömegközlekedésnek

2009. június 4. 14:32

Krónikus forráshiány, évtizedes problémák, elégedetlen utasok és európai szintű jegyárak - néhány vélemény, amely gyakran elhangzik, ha a magyar tömegközlekedés, mint beszédtéma szóba kerül. A PricewaterhouseCoopers megoldásokat keresett a Közlekedési Szakmai Fórumon.

A PricewaterhouseCoopers és együttműködő ügyvédi irodája a Réti, Antall és Madl Landwell Közlekedési Szakmai Fórumon vitatták meg a problémákat, melyet azzal a céllal hívtak össze, hogy erősítsék a közösségi közlekedésben érintett felek - minisztérium, szakmai szervezetek, vasúti és busztársaságok stb. - közti párbeszédet.

A magyar ember mindenesetre használja a tömegközlekedést, amelynek részaránya uniós összehasonlításban sem rossz. Elvileg perspektíva is lenne, hiszen az Európai Unió stratégiai céljai (káros kibocsátás csökkentése, tömegközlekedés fejlesztése) olyan keretet adhat, amibe érdemes kapaszkodni, nem beszélve hazánk központi helyzetéről - tranzit ország funkciójáról - amelyre akár nemzetstratégiát is lehetne építeni. A valóság azonban az, hogy a gazdasági válság nélkül is komoly problémákkal terhelt közlekedési szektor saját dilemmáit sem képes feloldani, nem beszélve arról, hogy a hatalmas rendszerek átszervezése választási ciklusokon átívelő együttműködést igényelne a politikusoktól.

"Nem vagyok optimista a szektor rövid távú kilátásai kapcsán. Ha megmarad a rövid távú fiskális szemlélet dominanciája, akkor nincs érdemi esély a jelenleginél stabilabb közszolgáltatási finanszírozási háttér megteremtésére - hangsúlyozta Felsmann Balázs, az egykori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium volt szakállamtitkára. Kifejtette, hogy állami, illetve önkormányzati garanciavállalás nélkül gyakorlatilag lehetetlenné válik a hitelfelvétel és sajnos manapság már ez a garancia sem jelent biztos forráshátteret a fejlesztésekhez. A politikai szándék hiánya pedig megakadályozza az olyan alternatív finanszírozási modellek igénybevételét, mint például az eszközalapú lízing vagy a PPP megoldások.

A Budapesti Közlekedési Szövetség az egymástól "függetlenül létező" vasútvonalakat kapcsolná össze Budapesten, annak érdekében, hogy városi közlekedésre is alkalmas legyen, illetve, hogy egy Székesfehérvárról érkező utasnak ne kelljen feltétlenül a Déli pályaudvaron leszállnia, ha éppenséggel a Nyugati környékén van dolga.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Kitörési pont lehetne az ún. térségi vasutak létrehozása a vasúttársaságok, önkormányzatok és magánfejlesztők által, amely regionális közlekedési igényeket szolgálna ki, és hatékonyan kapcsolódna rá az országos hálózatra" - vetette fel Antall György, a Réti, Antall és Madl Landwell Ügyvédi Iroda egyik vezetője.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem