Figyelj oda, hirtelen drágulhat a nyaralásod!

Pénzcentrum
2009. május 27. 08:32

Több olyan utazási iroda is van, amely az utasokra hárítja az árfolyam-ingadozás miatti veszteséget, és pótbefizetést kérnek.

Míg 2008-ban a kerozin árának drasztikus emelése miatt kellett pluszösszeget fizetni, idén várhatóan a forint-euró árfolyam módosulása miatt kell hasonló kiadással számolni egyes utazási irodáknál. A már megkötött utazási szerződésekben megadott díj emelését egy ezekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé, szigorú keretek között.

A díjemelés okát közölni kell az utazóval, s annak arányosnak kell lennie. A jogszabály az utazási szerződésben megadott díj 8 százalékában határozza meg azt a mértéket, ameddig a költségemelkedések kockázatának viselésébe az utasokat is bevonja - vagyis, ha a díjemelés a 8 százalékot meghaladja, akkor az utasok jogkövetkezmény nélkül elállhatnak az utazási szerződéstől.

A pótbefizetés szükségességét a legtöbb utazó megérti, ráadásul a családok nem szívesen adják fel már megtervezett úti céljukat. Aki mégis úgy érzi, az utazási irodának nem volt kellő jogalapja az utólagos áremelésre, polgári peres eljárás keretében fordulhat bírósághoz.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?