1 °C Budapest

Figyelj oda, hirtelen drágulhat a nyaralásod!

Pénzcentrum
2009. május 27. 08:32

Több olyan utazási iroda is van, amely az utasokra hárítja az árfolyam-ingadozás miatti veszteséget, és pótbefizetést kérnek.

Míg 2008-ban a kerozin árának drasztikus emelése miatt kellett pluszösszeget fizetni, idén várhatóan a forint-euró árfolyam módosulása miatt kell hasonló kiadással számolni egyes utazási irodáknál. A már megkötött utazási szerződésekben megadott díj emelését egy ezekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé, szigorú keretek között.

A díjemelés okát közölni kell az utazóval, s annak arányosnak kell lennie. A jogszabály az utazási szerződésben megadott díj 8 százalékában határozza meg azt a mértéket, ameddig a költségemelkedések kockázatának viselésébe az utasokat is bevonja - vagyis, ha a díjemelés a 8 százalékot meghaladja, akkor az utasok jogkövetkezmény nélkül elállhatnak az utazási szerződéstől.

A pótbefizetés szükségességét a legtöbb utazó megérti, ráadásul a családok nem szívesen adják fel már megtervezett úti céljukat. Aki mégis úgy érzi, az utazási irodának nem volt kellő jogalapja az utólagos áremelésre, polgári peres eljárás keretében fordulhat bírósághoz.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm