17 °C Budapest

Figyelj oda, hirtelen drágulhat a nyaralásod!

Pénzcentrum
2009. május 27. 08:32

Több olyan utazási iroda is van, amely az utasokra hárítja az árfolyam-ingadozás miatti veszteséget, és pótbefizetést kérnek.

Míg 2008-ban a kerozin árának drasztikus emelése miatt kellett pluszösszeget fizetni, idén várhatóan a forint-euró árfolyam módosulása miatt kell hasonló kiadással számolni egyes utazási irodáknál. A már megkötött utazási szerződésekben megadott díj emelését egy ezekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé, szigorú keretek között.

A díjemelés okát közölni kell az utazóval, s annak arányosnak kell lennie. A jogszabály az utazási szerződésben megadott díj 8 százalékában határozza meg azt a mértéket, ameddig a költségemelkedések kockázatának viselésébe az utasokat is bevonja - vagyis, ha a díjemelés a 8 százalékot meghaladja, akkor az utasok jogkövetkezmény nélkül elállhatnak az utazási szerződéstől.

A pótbefizetés szükségességét a legtöbb utazó megérti, ráadásul a családok nem szívesen adják fel már megtervezett úti céljukat. Aki mégis úgy érzi, az utazási irodának nem volt kellő jogalapja az utólagos áremelésre, polgári peres eljárás keretében fordulhat bírósághoz.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?