20 °C Budapest

Ősrégi gyár hatalmas mennyiségű alkohollal

Pénzcentrum
2008. szeptember 14. 12:00

A világ egyik legismertebb italgyára, a Diageo megpróbálja megfeleltetni egymással a modern kor követelményeit, s az alapító tagoktól maradt örökséget. Miközben új szeszfőzdét építenek, megmarad a legrégebbi Guinness sörfőzde is Írországban.

A Dublintól nyugatra, Leixlipben építik majd fel az új Arthur Guiness sörfőzdét egy olyan földterületen, melyet a Guinness-családtól és a helyi önkormányzattól vásároltak meg. A Diageo még májusban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytat egy bizonyos földterülettel kapcsolatosan, ahol az új sörfőzdét felépítenék. Az egész művelet pedig része egy 650 millió eurós befektetésnek az ír-főzde üzletágba, melynek eredményeképpen majd két gyárat bezárnak, s 250 főt el is bocsátanak várhatóan.

A terv bemutatásakor végül sikerült lecsendesíteni azokat a hangokat, melyek aggódtak, hogy a 250 éves Guinness-örökség, a St James's Gate sörfőzde valamilyen módon csorbul.

Az új főzdét várhatóan 2013-ban nyitják majd meg, amely a Diageo világszintű portfoliójában a legnagyobb lesz majd. Az eddig meglévő ír sőrfözdékből, egészen pontosan Kilkennyből és Dundalkból telepítik majd át a termelést, ezeket a gyárakat be is fogják zárni.

Az új egység 5 millió hektolitere kapacitással bír majd, s a Guinness sör gyártásának központi egysége lesz, de más ír sörmárkákat is készítenek itt, így például a Kilkenny-t és a Harp-ot.

A Guiness-örökség pedig megmarad, a St James's Gate 3 millió hektoliteres kapacitásával szintén Guiness-t készít majd, főként az ír és brit piacra. Az egységet, amely egyébként Írország egyik legnagyobb turistalátványossága újraépítik, s azt remélik, hogy évente több mint 1 millió vendéget tudnak fogadni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Diageo vezérigazgatója, Paul Walsh szerint semmi érzelmi oka nincs annak, hogy nem adják el a Guiness-örökséget, ez csupán gazdasági döntés.

Arthur Guinness egyébként még 1755-ben alapította meg Leixlipben családi vállalkozásként első sörfőzdéjét, majd 1759-ben St James's Gate-be költözött. A családi életet nem "aprózta el", 21 gyermeke született, közülük 10 élte meg a felnőtt kort, s hárman folytatták apjuk mesterségét.

Napjainkra a Diageo már több mint 473 ezer liter Guinness sört ad el évente. Nagy-Britannia és Írország után Nigéria a legnagyobb sörpiac.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?