5 °C Budapest

Drágul a gyümölcs, a zöldség

Pénzcentrum
2009. május 21. 09:17

Csökkenti a kertészeti termelést az aszályos időszak, ezért az idén emelkedő gyümölcsárakra lehet számítani. A gazdák azonban nem örülhetnek, mert a válság több felvásárlót és feldolgozót csőddel fenyeget.

A szárazság miatt az idén rosszabb termés várható, ami a magas árak miatt a feldolgozóknak is gondot jelenthet - vélik a termelők. A feldolgozók és a felvásárlók közben arról panaszkodtak, hogy nehezen jutnak hitelhez és az áfa emelése is hátrányos a számukra, hiszen az eddigi 20 százalék helyett immár 25 százalékot kell finanszírozniuk, amíg az APEH-től megérkezik a viszszautalás.

Az Univer Produkt Zrt. nyersanyag-felvásárlási vezetője egy tanácskozáson elmondta: a feldolgozóiparban érzékelhető a recesszió. Az Univer tavalyi 8-10 százalékos növekedése megfeleződött, de ezt a szintet tartani tudják, mert új piacokat keresve a környező országokba exportálják termékeiket.

Jelentős probléma a munkaerő is. Az ágazatnak éves szinten 50 millió "munkanap igénye" van. Ez zömmel alkalmi munkással kitölthető, hiszen csak a nagy munkák idején van szükség sok kézre. Az alkalmi munkavállalás ügyének rendezése azonban évek óta húzódik, és még nem sikerült mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?