22 °C Budapest

Drágul a gyümölcs, a zöldség

Pénzcentrum
2009. május 21. 09:17

Csökkenti a kertészeti termelést az aszályos időszak, ezért az idén emelkedő gyümölcsárakra lehet számítani. A gazdák azonban nem örülhetnek, mert a válság több felvásárlót és feldolgozót csőddel fenyeget.

A szárazság miatt az idén rosszabb termés várható, ami a magas árak miatt a feldolgozóknak is gondot jelenthet - vélik a termelők. A feldolgozók és a felvásárlók közben arról panaszkodtak, hogy nehezen jutnak hitelhez és az áfa emelése is hátrányos a számukra, hiszen az eddigi 20 százalék helyett immár 25 százalékot kell finanszírozniuk, amíg az APEH-től megérkezik a viszszautalás.

Az Univer Produkt Zrt. nyersanyag-felvásárlási vezetője egy tanácskozáson elmondta: a feldolgozóiparban érzékelhető a recesszió. Az Univer tavalyi 8-10 százalékos növekedése megfeleződött, de ezt a szintet tartani tudják, mert új piacokat keresve a környező országokba exportálják termékeiket.

Jelentős probléma a munkaerő is. Az ágazatnak éves szinten 50 millió "munkanap igénye" van. Ez zömmel alkalmi munkással kitölthető, hiszen csak a nagy munkák idején van szükség sok kézre. Az alkalmi munkavállalás ügyének rendezése azonban évek óta húzódik, és még nem sikerült mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem