Drágul a gyümölcs, a zöldség

Pénzcentrum
2009. május 21. 09:17

Csökkenti a kertészeti termelést az aszályos időszak, ezért az idén emelkedő gyümölcsárakra lehet számítani. A gazdák azonban nem örülhetnek, mert a válság több felvásárlót és feldolgozót csőddel fenyeget.

A szárazság miatt az idén rosszabb termés várható, ami a magas árak miatt a feldolgozóknak is gondot jelenthet - vélik a termelők. A feldolgozók és a felvásárlók közben arról panaszkodtak, hogy nehezen jutnak hitelhez és az áfa emelése is hátrányos a számukra, hiszen az eddigi 20 százalék helyett immár 25 százalékot kell finanszírozniuk, amíg az APEH-től megérkezik a viszszautalás.

Az Univer Produkt Zrt. nyersanyag-felvásárlási vezetője egy tanácskozáson elmondta: a feldolgozóiparban érzékelhető a recesszió. Az Univer tavalyi 8-10 százalékos növekedése megfeleződött, de ezt a szintet tartani tudják, mert új piacokat keresve a környező országokba exportálják termékeiket.

Jelentős probléma a munkaerő is. Az ágazatnak éves szinten 50 millió "munkanap igénye" van. Ez zömmel alkalmi munkással kitölthető, hiszen csak a nagy munkák idején van szükség sok kézre. Az alkalmi munkavállalás ügyének rendezése azonban évek óta húzódik, és még nem sikerült mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29