14 °C Budapest

Hiába olcsó a repülőjegy, ha mindenért fizetni kell

2009. március 23. 17:00

Az amerikai légitársaságok - megrettenve az egyre csökkenő kihasználtságtól - egyre másra csökkentik az áraikat, miközben a szolgáltatásokon igyekeznek keresni. Csakhogy ez az állapot nem tartható sokáig.

Nem csak a kedvezmények mértéke rendkívüli az amerikai légitársaságoknál, de azok időtartama is. Több vállalat a jellemzően gyenge, téli időszakra alkalmazott kedvezményes árait megtartott a nyári időszakra is, így fordulhat elő, hogy egy New York-Dublin retúr repülőjegy alig 122 ezer forintba kerül átszámolva, ami az amerikai (körülbelül havi 800 ezer forintos) átlagfizetéshez mérve igazán elenyésző összeg.

A repülőtársaságok körében két tendencia mutatkozik a válság leküzdésére. Annak érdekében, hogy a gépek kihasználtságát maximalizálják, a nem kifizetődő utakat megszüntették és egyre több gépet "parkoltatnak" hangárokban, kihasználatlanul, várva a feltámadást. A másik vonal az alacsony árak mellett a szolgáltatások fizetőssé tétele. Egynél több csomagért, ételért-italért, biztosításért vagy a külön papíralapú jegyért már számos légitársaságnál fizetni kell, igaz a WC-használatért egyelőre még a Ryanair sem mert pénzt kérni.

Fizetős lesz a WC a fapados repülőn?

Az utóbbi módszer azonban nem mindenki számára felhasználóbarát. Azok, akik a régi rendszerhez szoktak, sokat szenvednek attól, hogy hosszú opciós listákon kell átrágniuk magukat, milyen szolgáltatásokat szeretnének és milyet nem, míg végül a repülőjegy egyáltalán nem annyiba kerül, mint amire számítottak.

A repülőjegyeket kínáló online oldalak most azon törik magukat, hogyan lehetne a keresőbe foglalni a szolgáltatások árait is. Ezért - összefogva a légitársaságokkal - olyan rendszert szeretnének kidolgozni, ahol a repülőjegy-árak mellé fel lehet venni a kívánt szolgáltatásokat is, a jegyek végső ára pedig ezekkel együtt jelenik meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Már a párnáért és a takaróért is fizetni kell a repülőgépeken!

Az amerikai légitársaságok találékonysága egyébként nem ismer határokat. Az extra csomag, étel-ital és videojátékok mellett olyan opciókat is meg lehet rendelni felárért, mint a személyi felügyelet, a kijárathoz legközelebbi ülés vagy épp a kerekesszék - bármilyen morbidul is hangzik ez utóbbi.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem