10 °C Budapest

Hiába olcsó a repülőjegy, ha mindenért fizetni kell

2009. március 23. 17:00

Az amerikai légitársaságok - megrettenve az egyre csökkenő kihasználtságtól - egyre másra csökkentik az áraikat, miközben a szolgáltatásokon igyekeznek keresni. Csakhogy ez az állapot nem tartható sokáig.

Nem csak a kedvezmények mértéke rendkívüli az amerikai légitársaságoknál, de azok időtartama is. Több vállalat a jellemzően gyenge, téli időszakra alkalmazott kedvezményes árait megtartott a nyári időszakra is, így fordulhat elő, hogy egy New York-Dublin retúr repülőjegy alig 122 ezer forintba kerül átszámolva, ami az amerikai (körülbelül havi 800 ezer forintos) átlagfizetéshez mérve igazán elenyésző összeg.

A repülőtársaságok körében két tendencia mutatkozik a válság leküzdésére. Annak érdekében, hogy a gépek kihasználtságát maximalizálják, a nem kifizetődő utakat megszüntették és egyre több gépet "parkoltatnak" hangárokban, kihasználatlanul, várva a feltámadást. A másik vonal az alacsony árak mellett a szolgáltatások fizetőssé tétele. Egynél több csomagért, ételért-italért, biztosításért vagy a külön papíralapú jegyért már számos légitársaságnál fizetni kell, igaz a WC-használatért egyelőre még a Ryanair sem mert pénzt kérni.

Fizetős lesz a WC a fapados repülőn?

Az utóbbi módszer azonban nem mindenki számára felhasználóbarát. Azok, akik a régi rendszerhez szoktak, sokat szenvednek attól, hogy hosszú opciós listákon kell átrágniuk magukat, milyen szolgáltatásokat szeretnének és milyet nem, míg végül a repülőjegy egyáltalán nem annyiba kerül, mint amire számítottak.

A repülőjegyeket kínáló online oldalak most azon törik magukat, hogyan lehetne a keresőbe foglalni a szolgáltatások árait is. Ezért - összefogva a légitársaságokkal - olyan rendszert szeretnének kidolgozni, ahol a repülőjegy-árak mellé fel lehet venni a kívánt szolgáltatásokat is, a jegyek végső ára pedig ezekkel együtt jelenik meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Már a párnáért és a takaróért is fizetni kell a repülőgépeken!

Az amerikai légitársaságok találékonysága egyébként nem ismer határokat. Az extra csomag, étel-ital és videojátékok mellett olyan opciókat is meg lehet rendelni felárért, mint a személyi felügyelet, a kijárathoz legközelebbi ülés vagy épp a kerekesszék - bármilyen morbidul is hangzik ez utóbbi.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?