25 °C Budapest

Hiába olcsó a repülőjegy, ha mindenért fizetni kell

2009. március 23. 17:00

Az amerikai légitársaságok - megrettenve az egyre csökkenő kihasználtságtól - egyre másra csökkentik az áraikat, miközben a szolgáltatásokon igyekeznek keresni. Csakhogy ez az állapot nem tartható sokáig.

Nem csak a kedvezmények mértéke rendkívüli az amerikai légitársaságoknál, de azok időtartama is. Több vállalat a jellemzően gyenge, téli időszakra alkalmazott kedvezményes árait megtartott a nyári időszakra is, így fordulhat elő, hogy egy New York-Dublin retúr repülőjegy alig 122 ezer forintba kerül átszámolva, ami az amerikai (körülbelül havi 800 ezer forintos) átlagfizetéshez mérve igazán elenyésző összeg.

A repülőtársaságok körében két tendencia mutatkozik a válság leküzdésére. Annak érdekében, hogy a gépek kihasználtságát maximalizálják, a nem kifizetődő utakat megszüntették és egyre több gépet "parkoltatnak" hangárokban, kihasználatlanul, várva a feltámadást. A másik vonal az alacsony árak mellett a szolgáltatások fizetőssé tétele. Egynél több csomagért, ételért-italért, biztosításért vagy a külön papíralapú jegyért már számos légitársaságnál fizetni kell, igaz a WC-használatért egyelőre még a Ryanair sem mert pénzt kérni.

Fizetős lesz a WC a fapados repülőn?

Az utóbbi módszer azonban nem mindenki számára felhasználóbarát. Azok, akik a régi rendszerhez szoktak, sokat szenvednek attól, hogy hosszú opciós listákon kell átrágniuk magukat, milyen szolgáltatásokat szeretnének és milyet nem, míg végül a repülőjegy egyáltalán nem annyiba kerül, mint amire számítottak.

A repülőjegyeket kínáló online oldalak most azon törik magukat, hogyan lehetne a keresőbe foglalni a szolgáltatások árait is. Ezért - összefogva a légitársaságokkal - olyan rendszert szeretnének kidolgozni, ahol a repülőjegy-árak mellé fel lehet venni a kívánt szolgáltatásokat is, a jegyek végső ára pedig ezekkel együtt jelenik meg.


Már a párnáért és a takaróért is fizetni kell a repülőgépeken!

Az amerikai légitársaságok találékonysága egyébként nem ismer határokat. Az extra csomag, étel-ital és videojátékok mellett olyan opciókat is meg lehet rendelni felárért, mint a személyi felügyelet, a kijárathoz legközelebbi ülés vagy épp a kerekesszék - bármilyen morbidul is hangzik ez utóbbi.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?