Milliárdokból újul meg a sürgősségi ellátás

2009. május 12. 09:32

Tizenkétmilliárd forint összegű uniós forrás jut az egészségügyben a sürgősségi ellátás fejlesztésére.

Székely Tamás szakminiszter elmondta: az összeg elnyerésére kétfordulós pályázatot írtak ki, az első forduló nemrég zárult le. Ebben azok az egészségügyi szolgáltató intézmények vagy a fenntartóik vehettek részt, amelyek új sürgősségi osztályt kívánnak kialakítani, vagy a meglévő sürgősségi osztályokat, fogadóhelyeket szeretnék korszerűsíteni. E célokra egy-egy pályázó 100 millió és 820 millió forintot igényelhetett. A program megvalósulásával 26 kórház sürgősségi osztálya válhat európai szintű, modern központtá.

A pályázat alapvető célja a sürgősségi betegellátás hatékonyságának és minőségének növelése, korszerű, integrált, szakmailag egységes rendszerének a kialakítása, valamint a hozzáférhetőség és az esélyegyenlőség javítása volt. Kiemelt szempont volt továbbá a diagnosztikai és orvostechnikai műszerek, valamint az információtechnológiai eszközök korszerűsítése, illetve az integrált ügyeleti és sürgősségi ellátás kialakítása. Pályáztak az intézmények a szolgáltatások és a munkafeltételek minőségének javítására is.

Mivel a hazai kórházak jelentős része pavilonrendszerben épült, magas a rezsiköltség, kevésbé lehet hatékonyan megszervezni az ellátást. A pályázat ezért olyan intézményeknek is szól, amelyek a régi helyett korszerű, új épületeket kívánnak létrehozni, illetve a meglévőket szeretnék átalakítani, korszerűsíteni az úgynevezett "egykapus" szakmai elvárásnak megfelelően. A sürgős ellátást igénylő betegek kiszolgálása érdekében helikopter-leszállóhelyek építésére és fejlesztésére is sor kerül, valamint számos intézményben kiépítik a komplex akadálymentesítési rendszert.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16