5 °C Budapest

Milliárdokból újul meg a sürgősségi ellátás

2009. május 12. 09:32

Tizenkétmilliárd forint összegű uniós forrás jut az egészségügyben a sürgősségi ellátás fejlesztésére.

Székely Tamás szakminiszter elmondta: az összeg elnyerésére kétfordulós pályázatot írtak ki, az első forduló nemrég zárult le. Ebben azok az egészségügyi szolgáltató intézmények vagy a fenntartóik vehettek részt, amelyek új sürgősségi osztályt kívánnak kialakítani, vagy a meglévő sürgősségi osztályokat, fogadóhelyeket szeretnék korszerűsíteni. E célokra egy-egy pályázó 100 millió és 820 millió forintot igényelhetett. A program megvalósulásával 26 kórház sürgősségi osztálya válhat európai szintű, modern központtá.

A pályázat alapvető célja a sürgősségi betegellátás hatékonyságának és minőségének növelése, korszerű, integrált, szakmailag egységes rendszerének a kialakítása, valamint a hozzáférhetőség és az esélyegyenlőség javítása volt. Kiemelt szempont volt továbbá a diagnosztikai és orvostechnikai műszerek, valamint az információtechnológiai eszközök korszerűsítése, illetve az integrált ügyeleti és sürgősségi ellátás kialakítása. Pályáztak az intézmények a szolgáltatások és a munkafeltételek minőségének javítására is.

Mivel a hazai kórházak jelentős része pavilonrendszerben épült, magas a rezsiköltség, kevésbé lehet hatékonyan megszervezni az ellátást. A pályázat ezért olyan intézményeknek is szól, amelyek a régi helyett korszerű, új épületeket kívánnak létrehozni, illetve a meglévőket szeretnék átalakítani, korszerűsíteni az úgynevezett "egykapus" szakmai elvárásnak megfelelően. A sürgős ellátást igénylő betegek kiszolgálása érdekében helikopter-leszállóhelyek építésére és fejlesztésére is sor kerül, valamint számos intézményben kiépítik a komplex akadálymentesítési rendszert.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem