8 °C Budapest

Pályakezdő orvosok ügyeletben: te nyugodtan feküdnél be?

Pénzcentrum
2009. április 1. 09:15

Egyre többször fordul elő, hogy szakorvosi felügyelet nélkül hagynak rezidenseket kórházakban ügyelni, ami szakemberek szerint rendkívül veszélyes, de még akár törvénytelen is.

A leginkább a gyermekellátásban kényszerülnek gyakornokokkal betölteni a felügyeletet, de nem ritka a koraszülött, vagy újszülött intenzív osztályokon, kardiológián, vagy aneszteziológián sem, hogy teljesen magára marad egy fiatal orvosjelölt.

Gyakran előfordul az is, hogy háziorvosi praxisokban az ügyelet felét a rezidenseknek adják, a hétvégi ügyeletek átpasszolása pedig már szinte hétköznapi jelenség.

A fiatal orvosoknak emiatt semmi magánéletük, rengeteg stressz éri őket, a rájuk nehezedő iszonyú felelősség miatt pedig nem ritka - főleg az aneszteziológián - a pályaelhagyás sem - mondta Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

Gyakran napi 12 órákat dolgoznak, és havi 6-7 ügyeletet vállalnak, ebből hármat hétvégén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kórházvezetők szerint azonban nem lehet általánosítani, és inkább a kisebb helyeken tartják valószínűnek a fenti jelenséget, de tény, hogy az ügyeletet a fiatalok látják el mindenütt.

Törvény, illetve az orvosi protokoll szerint azonban csak a belgyógyászati, a sürgősségi, valamint a gyermekorvosi gyakorlat után lehetne törvényesnek tekinteni munkavégzésüket. A fiataloknak azonban nem sok választásuk marad, hiszen a rezidensek havi 90 ezer forintos fizetése mellé jól jön az ügyeleti bevétel, még ha az csak 300-500 forintos órabért jelent is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem