Csúcskórház uniós milliárdokból

2009. április 23. 14:30

Az Uzsoki utcai Kórház az Észak-pesti térség meghatározó egészségügyi intézménye, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával 2010-re minden igényt kielégítő regionális kórházzá válik.

A nagy múltú intézmény teljes körű felújításával a legkorszerűbb körülmények között folytatódhat az a magas színvonalú gyógyítói tevékenység, amelyet a budapestiek a kórház immár 83 éves fennállása alatt megszoktak.

Az Uzsoki utcai Kórház rekonstrukciójával 2010-re a főváros egyik legmodernebb regionális egészségügyi intézménye jön létre, amely biztosítani tudja a versenyképes, magas színvonalú ellátást az agglomeráció lakói számára is. A rekonstrukció II. ütemében elkészül a sürgősségi betegellátó osztály, az intenzív osztály, az orthopéd- traumatológia, a szülészeti-nőgyógyászati osztály, a neurológiai osztály, illetve egyes belgyógyászati osztályok, a nukleáris medicina osztály, a pathológiai osztály, valamint több szakambulancia és kiszolgáló egység. Folytatódik a régi főépület teljeskörű felújítása, amelyet gondosan megtervezett forgatókönyv szerint, szakaszokra osztva végeznek, hiszen a betegellátást az építkezés alatt is folyamatosan biztosítani kell.

A rekonstrukcióban erős hangsúlyt kap a kardiológia fejlesztése és az akut érrekonstrukció modern feltételeinek megteremtése. A dializáló állomás bővítésével tovább javul a fővárosiak művese ellátása, és létrejön egy sürgősségi betegellátó osztály is. Az egészségügyi központ regionális ellátó szerepéhez igazodik az intézményben megkezdett invazív sebészeti eljárások (sebészet, orthopédia, urológia, nőgyógyászat stb.) továbbfejlesztése is.

A rekonstrukció kiemelt jelentőségét bizonyítja az is, hogy az intézmény a traumatológiai központi ügyeleti rendszerben való részvételén túl az onkológiai ellátásban is nélkülözhetetlen feladatot lát el.

A rekonstrukció II. ütemének szakmai programját 2003-ban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, az engedélyezési-, majd a kiviteli tervek készítése 2007-ben fejeződött be. A kivitelezési munka 2008. január 15-én kezdődött meg. A beruházás teljes költsége közel 6,5 milliárd forint, melyből az uniós támogatás összege 4,4 milliárd forint.

A kórházi rekonstrukció I. ütemében mintegy 24.000 m2 alapterületű létesítmény épült, amelynek költsége 7,7 milliárd forint volt. A címzett támogatáshoz a Fővárosi Önkormányzat 2,7 milliárd forint saját forrást biztosított. A kormányzat és a Főváros összefogásának köszönhetően új diagnosztikai eszközök állnak a betegellátás rendelkezésére, és az épület a kor követelményeinek megfelelő új hotel-szárnnyal egészült ki.

A röntgen osztály modern radiológiai képalkotó eljárásokkal és teljesen új műszerparkkal gazdagodott. Miközben létrejött egy új műtőblokk, lehetővé vált több külső telephely megszüntetése is. Az átalakítások eredményeként az alaptevékenység ellátását kiegészítő funkciókat egy tömbben lehetett koncentrálni.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16