Lecsuktak két ex-bankvezért, és feleségeiket: 13 évig mosták a pénzt

2009. május 7. 16:02

A Bank of China két egykori menedzserét, illetve azok feleségét is börtönbűntetésre ítélte az Egyesült Államok, miután 485 millió dollárt sikkasztottak, illetve mostak tisztára bankokon, és kaszinókon keresztül, több mint 13 éven át.

Xu Chaofan és Xu Guojun 25, illetve 22 évnyi börtönbüntetést kaptak, feleségeik Kuang Wan Fang és Yu Ying Yi pedig 8-8 évet. A négy tettest útlevél-hamisítás, pénzlopás, számlahamisítás és pénzmosás vádjában találták bűnösöknek, és 482 millió dollár visszafizetésére is felszólították.

A pénzmosásra hongkongi, kanadai és amerikai bankszámlák közötti utalásokkal került sor, hamis cégnevek alatt, 13 évnyi sikkasztást követően, és Las Vegas-i kaszinókban is jelentős összegekkel játszottak, volt, hogy 80 ezer dolláros téteket játszottak meg.

Eközben több alkalommal, hamis személyivel házasságot is kötöttek amerikai állampolgárokkal, hogy letelepedési engedélyt szerezzenek.

Valójában már 2004-ben elfogta őket a hatóság, azonban perük csak 2008 augusztusában zárult le. Egy harmadik menedzsert, Yu Zhengdong-ot szintén bűnösnek találták, összejátszás vádjában, őt azonban Kínában börtönözték be.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?