14 °C Budapest

Pénzmosás: leállítják a gyanús cégek tranzakcióit

Pénzcentrum
2009. április 6. 09:00

A pénzmosás elleni törvény értelmében a vállalkozásoktól az elmúlt év végéig be kellett volna szerezni az úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot minden, az adott cégben 25 %-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélytől. A bankok jó része a szokásos úton, levélben figyelmeztette az érintett ügyfélkört, ám hogy ez mennyire volt sikeres, azt jelzi, hogy több pénzintézet üzleti titokra hivatkozva elzárkózott annak közlésétől, hogy az ügyfelek mekkora része nem azonosította tulajdonosait.

Jó helyzetben volt az Allianz Bank, ahol az üzletág 2008-as nyitása óta a számlanyitási dokumentáció része az új törvény szerinti tényleges tulajdonosi nyilatkozat. A Citibank pedig már csak egy ügyfelétől várja a nyilatkozatot. A szükséges adatok hiányában a bankoknak korlátozniuk kell az adott ügyfelek tranzakcióit. A hírek szerint volt olyan bank, amelyik április 1-jétől több mint száz tranzakciót állított meg - igaz, előzetesen telefonon értesítette az okokról partnereit.

Korábban: Ügyféladatokra vadászik a CIB Bank!

Egyes bankok - például a Raiffeisen - már januártól betartja a szabályokat, ám épp ők nem adtak tájékoztatást, ügyfeleik mekkora hányadát nem tudták még nyilatkozatra bírni. A Budapest Bankban még a számítástechnikai fejlesztések zajlanak, a korlátozásokat legkésőbb 2009. június 30-ára tervezik, amikortól a felügyelet ellenőrzi a kötelezettség teljesítését. Ezzel kapcsolatban Binder István, a felügyelet szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a PSZÁF soha nem mondta, hogy nem ellenőrzi az elvileg hatályban lévő jogszabály betartását egy-egy átfogó vizsgálat során, ám a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok hiányában foganatosított intézkedéseket valóban a második félévtől vizsgálja külön - a hírek szerint egy próbavizsgálat már volt is az egyik nagybanknál.

A részletkérdések továbbra sem tiszták. Az Erste a tranzakciók megtagadását az ügyféltől származó számlaterhelési tranzakciókra vonatkoztatja. A Budapest Bank egy bankszövetségi ajánlásra hivatkozik, és a pénztári tranzakciókra vezet majd be korlátozásokat, kiegészítve a PSZÁF 3/2008 (XI. 20.) ajánlásában foglaltakkal, amelyek szerint a korlátozó intézkedések nem vonatkoznak hiteltörlesztésre, inkasszóra és a csoportos beszedési megbízásokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A K&H Bank álláspontja szerint eltérés van a felügyelet és a hatályos jogszabály elvárásai között. A felügyelet ajánlásában az EU-direktívához hasonlóan megköveteli, hogy valamennyi jogi személy esetében az érintett szolgáltató a tényleges tulajdonosi nyilatkozat segítségével jusson el a fent említett tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélyekig. A jogszabály alapján viszont elég, ha az ügyfél úgy nyilatkozik: a saját nevében jár el, mint jogi személy - ebből a valódi tényleges tulajdonosra következtetést nem lehet levonni. A felügyelet szóvivője szerint a PSZÁF ajánlásaiban a szigorúan vett jogi előírásoknál már többször "keményebb" feltételeket határozott meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm