Pénzmosás: leállítják a gyanús cégek tranzakcióit

Pénzcentrum
2009. április 6. 09:00

A pénzmosás elleni törvény értelmében a vállalkozásoktól az elmúlt év végéig be kellett volna szerezni az úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot minden, az adott cégben 25 %-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélytől. A bankok jó része a szokásos úton, levélben figyelmeztette az érintett ügyfélkört, ám hogy ez mennyire volt sikeres, azt jelzi, hogy több pénzintézet üzleti titokra hivatkozva elzárkózott annak közlésétől, hogy az ügyfelek mekkora része nem azonosította tulajdonosait.

Jó helyzetben volt az Allianz Bank, ahol az üzletág 2008-as nyitása óta a számlanyitási dokumentáció része az új törvény szerinti tényleges tulajdonosi nyilatkozat. A Citibank pedig már csak egy ügyfelétől várja a nyilatkozatot. A szükséges adatok hiányában a bankoknak korlátozniuk kell az adott ügyfelek tranzakcióit. A hírek szerint volt olyan bank, amelyik április 1-jétől több mint száz tranzakciót állított meg - igaz, előzetesen telefonon értesítette az okokról partnereit.

Korábban: Ügyféladatokra vadászik a CIB Bank!

Egyes bankok - például a Raiffeisen - már januártól betartja a szabályokat, ám épp ők nem adtak tájékoztatást, ügyfeleik mekkora hányadát nem tudták még nyilatkozatra bírni. A Budapest Bankban még a számítástechnikai fejlesztések zajlanak, a korlátozásokat legkésőbb 2009. június 30-ára tervezik, amikortól a felügyelet ellenőrzi a kötelezettség teljesítését. Ezzel kapcsolatban Binder István, a felügyelet szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a PSZÁF soha nem mondta, hogy nem ellenőrzi az elvileg hatályban lévő jogszabály betartását egy-egy átfogó vizsgálat során, ám a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok hiányában foganatosított intézkedéseket valóban a második félévtől vizsgálja külön - a hírek szerint egy próbavizsgálat már volt is az egyik nagybanknál.

A részletkérdések továbbra sem tiszták. Az Erste a tranzakciók megtagadását az ügyféltől származó számlaterhelési tranzakciókra vonatkoztatja. A Budapest Bank egy bankszövetségi ajánlásra hivatkozik, és a pénztári tranzakciókra vezet majd be korlátozásokat, kiegészítve a PSZÁF 3/2008 (XI. 20.) ajánlásában foglaltakkal, amelyek szerint a korlátozó intézkedések nem vonatkoznak hiteltörlesztésre, inkasszóra és a csoportos beszedési megbízásokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A K&H Bank álláspontja szerint eltérés van a felügyelet és a hatályos jogszabály elvárásai között. A felügyelet ajánlásában az EU-direktívához hasonlóan megköveteli, hogy valamennyi jogi személy esetében az érintett szolgáltató a tényleges tulajdonosi nyilatkozat segítségével jusson el a fent említett tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélyekig. A jogszabály alapján viszont elég, ha az ügyfél úgy nyilatkozik: a saját nevében jár el, mint jogi személy - ebből a valódi tényleges tulajdonosra következtetést nem lehet levonni. A felügyelet szóvivője szerint a PSZÁF ajánlásaiban a szigorúan vett jogi előírásoknál már többször "keményebb" feltételeket határozott meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?