11 °C Budapest

Pénzmosás: leállítják a gyanús cégek tranzakcióit

Pénzcentrum
2009. április 6. 09:00

A pénzmosás elleni törvény értelmében a vállalkozásoktól az elmúlt év végéig be kellett volna szerezni az úgynevezett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot minden, az adott cégben 25 %-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélytől. A bankok jó része a szokásos úton, levélben figyelmeztette az érintett ügyfélkört, ám hogy ez mennyire volt sikeres, azt jelzi, hogy több pénzintézet üzleti titokra hivatkozva elzárkózott annak közlésétől, hogy az ügyfelek mekkora része nem azonosította tulajdonosait.

Jó helyzetben volt az Allianz Bank, ahol az üzletág 2008-as nyitása óta a számlanyitási dokumentáció része az új törvény szerinti tényleges tulajdonosi nyilatkozat. A Citibank pedig már csak egy ügyfelétől várja a nyilatkozatot. A szükséges adatok hiányában a bankoknak korlátozniuk kell az adott ügyfelek tranzakcióit. A hírek szerint volt olyan bank, amelyik április 1-jétől több mint száz tranzakciót állított meg - igaz, előzetesen telefonon értesítette az okokról partnereit.

Korábban: Ügyféladatokra vadászik a CIB Bank!

Egyes bankok - például a Raiffeisen - már januártól betartja a szabályokat, ám épp ők nem adtak tájékoztatást, ügyfeleik mekkora hányadát nem tudták még nyilatkozatra bírni. A Budapest Bankban még a számítástechnikai fejlesztések zajlanak, a korlátozásokat legkésőbb 2009. június 30-ára tervezik, amikortól a felügyelet ellenőrzi a kötelezettség teljesítését. Ezzel kapcsolatban Binder István, a felügyelet szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a PSZÁF soha nem mondta, hogy nem ellenőrzi az elvileg hatályban lévő jogszabály betartását egy-egy átfogó vizsgálat során, ám a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok hiányában foganatosított intézkedéseket valóban a második félévtől vizsgálja külön - a hírek szerint egy próbavizsgálat már volt is az egyik nagybanknál.

A részletkérdések továbbra sem tiszták. Az Erste a tranzakciók megtagadását az ügyféltől származó számlaterhelési tranzakciókra vonatkoztatja. A Budapest Bank egy bankszövetségi ajánlásra hivatkozik, és a pénztári tranzakciókra vezet majd be korlátozásokat, kiegészítve a PSZÁF 3/2008 (XI. 20.) ajánlásában foglaltakkal, amelyek szerint a korlátozó intézkedések nem vonatkoznak hiteltörlesztésre, inkasszóra és a csoportos beszedési megbízásokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H Bank álláspontja szerint eltérés van a felügyelet és a hatályos jogszabály elvárásai között. A felügyelet ajánlásában az EU-direktívához hasonlóan megköveteli, hogy valamennyi jogi személy esetében az érintett szolgáltató a tényleges tulajdonosi nyilatkozat segítségével jusson el a fent említett tulajdoni hányaddal rendelkező magánszemélyekig. A jogszabály alapján viszont elég, ha az ügyfél úgy nyilatkozik: a saját nevében jár el, mint jogi személy - ebből a valódi tényleges tulajdonosra következtetést nem lehet levonni. A felügyelet szóvivője szerint a PSZÁF ajánlásaiban a szigorúan vett jogi előírásoknál már többször "keményebb" feltételeket határozott meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem