Letartóztatás fenyegeti a svájci bankárokat

2009. április 9. 12:00

A világ egyik legnagyobb privátbankja, a UBS AG megtiltotta, hogy kollégái személyesen, külföldön találkozzanak az ügyfelekkel, miután két bankárt is letartóztattak az amerikai hatóságok az adócsalások felgöngyölítése végett.

Míg az OECD határozatokkal és felszólításokkal harcol az adóelkerülések érdekében, addig az amerikai hatóságok konkrét lépéseket tettek: letartóztatták a UBS két bankárát, hogy kihallgassák őket a cég egyes amerikai ügyfeleinek pénzügyeivel kapcsolatban.

A UBS válaszul letiltotta a munkatársait a külföldi ügyféltalálkozókról. De nincs egyedül a UBS, több más svájci privátbank is azt tanácsolta munkavállalóinak, hogy egy ideig kerüljék a külföldre való utazást. Mindez világosan jelzi, hogy a svájci szándéknyilatkozat, miszerint együttműködnek a nemzetközi hatóságokkal a pénzmosás és adóelkerülés elleni küzdelemben, a legkevésbé sem hatotta meg a világ vezető gazdasági hatalmainak döntéshozóit.

Pedig maga a UBS is tett lépéseket az együttműködés érdekében, hiszen 300 ügyfeléről szolgáltatott adatokat az amerikai hatóságoknak, ám ez egyelőre édeskevésnek tűnik: az Internal Revenue Service ugyanis további 52 ezer ügyfél adatairól szeretne pontosítást. Az utazási tilalom a UBS mintegy ezer dolgozóját érinti a durván 14 ezer fős tanácsadói gárdából.

A UBS ügyfelei tavaly 108 milliárd dollárt vettek ki bankszámláikról, miközben a cég 1 395 milliárd dollárnyi vagyont kezel. Legnagyobb versenytársa, a Credit Suisse 688 milliárd dollárnyi betéttel rendelkezik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?