Jobban szeretjük az Uniót, mint a németek

2009. április 30. 09:02

A németországinál stabilabb az uniós tagság pozitív megítélése hazánkban - derült ki az Allensbach és a Medián közvélemény-kutató intézetek felméréséből, amelyet Magyarország csatlakozásának ötödik évfordulójára készítettek.

Miközben a németeknél folyamatos ingadozást mutat a tagság hasznosságának a megítélése, és általában többségben vannak a hátrányokat szem előtt tartók, idehaza stabil többségben vannak a tagságot pozitívan megítélők.

Thomas Petersen, az Allensbach kutatója szerint az ambivalens német hozzáállásnak több gyökere is van. Egyfelől az újraegyesítés megpróbáltatásai miatt a lakosság úgy érzékelte, hogy az uniós integrációval együtt Németország már túl van terhelve, ráadásul sok olyan döntés született, például az euró bevezetése, és részben a keleti bővítés (Magyarország felvételére ez nem vonatkozik) vagy Törökország csatlakozásának felmerülése, amelyek kapcsán a politikai vezetés döntései szembementek a lakossági preferenciákkal. Hazánkban ugyanakkor - a belpolitikai viszonyok rohamosan romló megítélése mellett - az uniós tagság elvi szintű támogatottsága stabil maradt, jóllehet az egyes konkrét kérdések terén egyre többen érzékeltek negatívumokat is a 2004-es csatlakozás óta - mutatott rá Karácsony Gergely, a Medián elemzője.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a régi tagállamok példájára támaszkodva a Medián szakembere a részvétel csökkenésére számít. Mint Karácsony kifejtette: az első alkalom után a lakosság rájön, hogy az eredménynek nincs igazán belpolitikai tétje. Ez a tendencia ugyanakkor paradox módon az EU-t ellenző-kritizáló politikai erőknek kedvez az EP-ben.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?