Jobban szeretjük az Uniót, mint a németek

2009. április 30. 09:02

A németországinál stabilabb az uniós tagság pozitív megítélése hazánkban - derült ki az Allensbach és a Medián közvélemény-kutató intézetek felméréséből, amelyet Magyarország csatlakozásának ötödik évfordulójára készítettek.

Miközben a németeknél folyamatos ingadozást mutat a tagság hasznosságának a megítélése, és általában többségben vannak a hátrányokat szem előtt tartók, idehaza stabil többségben vannak a tagságot pozitívan megítélők.

Thomas Petersen, az Allensbach kutatója szerint az ambivalens német hozzáállásnak több gyökere is van. Egyfelől az újraegyesítés megpróbáltatásai miatt a lakosság úgy érzékelte, hogy az uniós integrációval együtt Németország már túl van terhelve, ráadásul sok olyan döntés született, például az euró bevezetése, és részben a keleti bővítés (Magyarország felvételére ez nem vonatkozik) vagy Törökország csatlakozásának felmerülése, amelyek kapcsán a politikai vezetés döntései szembementek a lakossági preferenciákkal. Hazánkban ugyanakkor - a belpolitikai viszonyok rohamosan romló megítélése mellett - az uniós tagság elvi szintű támogatottsága stabil maradt, jóllehet az egyes konkrét kérdések terén egyre többen érzékeltek negatívumokat is a 2004-es csatlakozás óta - mutatott rá Karácsony Gergely, a Medián elemzője.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a régi tagállamok példájára támaszkodva a Medián szakembere a részvétel csökkenésére számít. Mint Karácsony kifejtette: az első alkalom után a lakosság rájön, hogy az eredménynek nincs igazán belpolitikai tétje. Ez a tendencia ugyanakkor paradox módon az EU-t ellenző-kritizáló politikai erőknek kedvez az EP-ben.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem