26 °C Budapest

Szabad a munkavállalás Belgiumban és Dániában

2009. április 29. 15:02

Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy Belgium és Dánia megnyitja munkaerőpiacát nyolc közép- és kelet-európai ország munkavállalói előtt. Az osztrákok és a németek azonban 2011-ig korlátozni akarnak -írja a bruxinfo.hu.

A belga és a dán kormány úgy döntött, hogy május elsejétől nem gördít akadályt nyolc közép- és kelet-európai tagország polgárainak szabad munkavállalása elé. (A döntés alapvetően a 2004-ben csatlakozott országok állampolgárait érinti, kivéve Máltát és Ciprust, melyekre nem vonatkoztak az átmeneti korlátozások.) Dánia megnyitja kapuit a román és a bolgár munkavállalók előtt is.

A régi Tizenötök közül így már csak Ausztria és Németország kívánja korlátozni a 2004 óta csatlakozott államok polgárainak szabad munkavállalását. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy aki - az érintett tagállamok polgárai közül - ebben a két országban kíván dolgozni, annak munkavállalási engedélyért kell folyamodnia.

Berlin és Bécs már jelezte is a Bizottság felé, hogy 2011. április 30-ig fenn kívánják tartani a korlátozásokat. (Ez az átmeneti korlátozások utolsó, kétéves szakasza.) Vladimír Spidla foglalkoztatási ügyekért felelős biztos üdvözölte a dán és a belga döntést, ugyanakkor közölte azt is, hogy a Bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja a németeknek és az osztrákoknak a korlátozások meghosszabbítására vonatkozó jogát.

Spidla azonban emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében a korlátozásokat abban az esetben lehet fenntartani, ha a nyitás előreláthatóan komoly zavarokat okozna az adott ország munkaerőpiacán. A Bizottság jelenleg is vizsgálja a két ország értesítését, ami több hétig is eltarthat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztos mindemellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a bizottsági jelentések szerint a 2004-es és a 2007-es csatlakozást követő munkaerő-vándorlás pozitív gazdasági hatással járt azokban az országokban, melyek a nyitás mellett döntöttek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem