Szabad a munkavállalás Belgiumban és Dániában

2009. április 29. 15:02

Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy Belgium és Dánia megnyitja munkaerőpiacát nyolc közép- és kelet-európai ország munkavállalói előtt. Az osztrákok és a németek azonban 2011-ig korlátozni akarnak -írja a bruxinfo.hu.

A belga és a dán kormány úgy döntött, hogy május elsejétől nem gördít akadályt nyolc közép- és kelet-európai tagország polgárainak szabad munkavállalása elé. (A döntés alapvetően a 2004-ben csatlakozott országok állampolgárait érinti, kivéve Máltát és Ciprust, melyekre nem vonatkoztak az átmeneti korlátozások.) Dánia megnyitja kapuit a román és a bolgár munkavállalók előtt is.

A régi Tizenötök közül így már csak Ausztria és Németország kívánja korlátozni a 2004 óta csatlakozott államok polgárainak szabad munkavállalását. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy aki - az érintett tagállamok polgárai közül - ebben a két országban kíván dolgozni, annak munkavállalási engedélyért kell folyamodnia.

Berlin és Bécs már jelezte is a Bizottság felé, hogy 2011. április 30-ig fenn kívánják tartani a korlátozásokat. (Ez az átmeneti korlátozások utolsó, kétéves szakasza.) Vladimír Spidla foglalkoztatási ügyekért felelős biztos üdvözölte a dán és a belga döntést, ugyanakkor közölte azt is, hogy a Bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja a németeknek és az osztrákoknak a korlátozások meghosszabbítására vonatkozó jogát.

Spidla azonban emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében a korlátozásokat abban az esetben lehet fenntartani, ha a nyitás előreláthatóan komoly zavarokat okozna az adott ország munkaerőpiacán. A Bizottság jelenleg is vizsgálja a két ország értesítését, ami több hétig is eltarthat.

A biztos mindemellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a bizottsági jelentések szerint a 2004-es és a 2007-es csatlakozást követő munkaerő-vándorlás pozitív gazdasági hatással járt azokban az országokban, melyek a nyitás mellett döntöttek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?