Most akkor mennyit kell dolgozni az EU-ban?

2009. április 3. 16:00

Zűrzavarba torkollott az európai parlamenti képviselők, valamint a kormányzatok közti vita arról, hogy mennyi is lehet a maximális munkaidő az Európai Unióban.

Vagyis továbbra sem sikerült Nagy-Britanniával és még vagy egy tucatnyi országgal elfogadtatni, hogy az uniós direktíváknak megfelelően egy munkavállaló legfeljebb 48 órát dolgozhasson egy héten. Az ellenálló országok álláspontja szerint a munkavállalóknak joguk van megválasztani, szeretnének-e túlórázni vagy sem.

A probléma továbbra is az, hogy egy sor létfontosságú szervnél - orvosoknál, tűzoltóknál - az EU Legfelsőbb Bírósága szerint a készenléti idő ugyanúgy beleszámít a teljesítménybe, mint maga a tényleges munkavégzés. Nagy-Britannia viszont már eddig is több százmillió fontot áldozott arra, hogy feltöltse az üresen álló munkahelyeket, így érthetően nem szeretne a válás gkellős közepén újabb állami alkalmazottakat felvenni.

A tárgyalások akkor feneklettek meg, amikor az európai kormányzatok elutasították a képviselők kéréseit, hogy fogadják el a rendeletet, vagy legalább is írjanak elő egy három éves átmeneti időszakot a bevezetésre. A szakszervezetek a képviselői indítványt támogatták, míg az üzleti körök inkább a kormányok mögött sorakoztak fel.

Pat McFadden, munkaügyi miniszter szerint mindenkinek joga van az alapfokú biztonsághoz, már a munkaviszonyát illeti, ugyanakkor a túlóra joga is megilleti őket. "A jelenlegi válságban az embernek meg kell adni a lehetőséget, hogy kicsivel többet keressenek, kicsivel több munka árán. Nem hagyjuk magunkat egy rossz üzletbe belerángatni" - üzente az európai törvényhozóknak a brit miniszter.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?