17 °C Budapest

Új uniós irányelv a szolgáltatások megindítására!

Pénzcentrum
2009. április 14. 08:15

Egy új uniós irányelv szerint az EGT-államokban a vállalkozásoknak csak bejelentési kötelezettségük lesz, nem kell majd engedélyeztetni egy szolgáltatás megindítását. Emellett az uniós alapjogoknak megfelelően nem lehet diszkriminálni egy szolgáltatót azért, mert más államban van bejegyezve.

Jövőre új, egységes rendszer szabályozza majd a szolgáltatások nyújtását az EGT-államokban. Az unió ezt szabályozó irányelve nyomán a magyarországi jogszabálytervezetet már benyújtotta a kormány. A szolgáltatásokról szóló irányelvre azért volt szükség, mert egyrészt ezt a területet eddig csak különálló passzusok szabályozták, másrészt a négy alapjog közül leginkább a szolgáltatások szabad áramlása sérült az adminisztrációs és egyéb nehézségek miatt.

A kerettörvény szerint minden érintett államban azonos feltételek szerint kell szabályozni minden egyes szolgáltatót, vagyis nem érheti hátrány egyetlen vállalkozást sem csak azért, mert az nem a saját országában nyújt szolgáltatást. Ez leginkább az adminisztrációs terhek csökkentésében nyilvánul meg: amellett, hogy minden érintett hatóságnak gondoskodnia kell arról, hogy adott esetben tolmácsot biztosítson a szolgáltatónak az ügyintézés során, a javaslat a lehető legkisebbre csökkenti az adminisztrációval járó kötelezettségeket. Vagyis egyablakos ügyintézést ír elő a tagállamoknak.

Az egyszerűsítés révén a szolgáltatónak nem feltétlenül az adott államban kell letelepednie, e nélkül is elkezdheti tevékenységét mint határon átnyúló szolgáltatást - persze ezt csak az eseti jellegű szolgáltatások esetében lehet megtenni. Emellett engedélyeztetési procedúrát sem kell végrehajtani, a szabályok szerint ugyanis elegendő, ha a vállalkozás bejelenti a tevékenység megindítását. Ezt ráadásul a szabályok szerint elektronikus úton is végre lehet hajtani, vagyis adott esetben egy szolgáltató úgy is jelen lehet egy országban, hogy valójában egy percet sem töltött ott.

Persze ilyen laza szabályok mellett szükség van egy megfelelő ellenőrzési rendszer kiépítésére is. A törvény szerint a szolgáltatókról mindenki számára hozzáférhető nyilvántartást vezetnek majd az államok: egy belső információs rendszer segítségével a tagországok megfelelő információhoz juthatnak az adott szolgáltatóval kapcsolatban, így ellenőrizhetik, rendelkezik-e a szükséges bizonyítványokkal, oklevelekkel. A belső piaci információs rendszert az európai bizottság működteti - jelenleg a kísérleti verziója érhető el, az államoknak az év végéig kell kiépíteniük a rendszert. A információs rendszerben a tagállamok hatóságai információt kérhetnek a társszervektől az adott szolgáltatóval kapcsolatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szabályok nem vonatkoznak minden szolgáltatóra: a pénzintézeti, a közlekedési vagy az egészségügyi szolgáltatásokra ugyanis már korábban speciális szabályokat alkottak. Vagyis ezeknél a szolgáltatásoknál természetesen nem lesz elegendő a továbbiakban sem például a puszta bejelentés.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?