Új uniós irányelv a szolgáltatások megindítására!

Pénzcentrum
2009. április 14. 08:15

Egy új uniós irányelv szerint az EGT-államokban a vállalkozásoknak csak bejelentési kötelezettségük lesz, nem kell majd engedélyeztetni egy szolgáltatás megindítását. Emellett az uniós alapjogoknak megfelelően nem lehet diszkriminálni egy szolgáltatót azért, mert más államban van bejegyezve.

Jövőre új, egységes rendszer szabályozza majd a szolgáltatások nyújtását az EGT-államokban. Az unió ezt szabályozó irányelve nyomán a magyarországi jogszabálytervezetet már benyújtotta a kormány. A szolgáltatásokról szóló irányelvre azért volt szükség, mert egyrészt ezt a területet eddig csak különálló passzusok szabályozták, másrészt a négy alapjog közül leginkább a szolgáltatások szabad áramlása sérült az adminisztrációs és egyéb nehézségek miatt.

A kerettörvény szerint minden érintett államban azonos feltételek szerint kell szabályozni minden egyes szolgáltatót, vagyis nem érheti hátrány egyetlen vállalkozást sem csak azért, mert az nem a saját országában nyújt szolgáltatást. Ez leginkább az adminisztrációs terhek csökkentésében nyilvánul meg: amellett, hogy minden érintett hatóságnak gondoskodnia kell arról, hogy adott esetben tolmácsot biztosítson a szolgáltatónak az ügyintézés során, a javaslat a lehető legkisebbre csökkenti az adminisztrációval járó kötelezettségeket. Vagyis egyablakos ügyintézést ír elő a tagállamoknak.

Az egyszerűsítés révén a szolgáltatónak nem feltétlenül az adott államban kell letelepednie, e nélkül is elkezdheti tevékenységét mint határon átnyúló szolgáltatást - persze ezt csak az eseti jellegű szolgáltatások esetében lehet megtenni. Emellett engedélyeztetési procedúrát sem kell végrehajtani, a szabályok szerint ugyanis elegendő, ha a vállalkozás bejelenti a tevékenység megindítását. Ezt ráadásul a szabályok szerint elektronikus úton is végre lehet hajtani, vagyis adott esetben egy szolgáltató úgy is jelen lehet egy országban, hogy valójában egy percet sem töltött ott.

Persze ilyen laza szabályok mellett szükség van egy megfelelő ellenőrzési rendszer kiépítésére is. A törvény szerint a szolgáltatókról mindenki számára hozzáférhető nyilvántartást vezetnek majd az államok: egy belső információs rendszer segítségével a tagországok megfelelő információhoz juthatnak az adott szolgáltatóval kapcsolatban, így ellenőrizhetik, rendelkezik-e a szükséges bizonyítványokkal, oklevelekkel. A belső piaci információs rendszert az európai bizottság működteti - jelenleg a kísérleti verziója érhető el, az államoknak az év végéig kell kiépíteniük a rendszert. A információs rendszerben a tagállamok hatóságai információt kérhetnek a társszervektől az adott szolgáltatóval kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabályok nem vonatkoznak minden szolgáltatóra: a pénzintézeti, a közlekedési vagy az egészségügyi szolgáltatásokra ugyanis már korábban speciális szabályokat alkottak. Vagyis ezeknél a szolgáltatásoknál természetesen nem lesz elegendő a továbbiakban sem például a puszta bejelentés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?