0 °C Budapest

Új uniós irányelv a szolgáltatások megindítására!

Pénzcentrum
2009. április 14. 08:15

Egy új uniós irányelv szerint az EGT-államokban a vállalkozásoknak csak bejelentési kötelezettségük lesz, nem kell majd engedélyeztetni egy szolgáltatás megindítását. Emellett az uniós alapjogoknak megfelelően nem lehet diszkriminálni egy szolgáltatót azért, mert más államban van bejegyezve.

Jövőre új, egységes rendszer szabályozza majd a szolgáltatások nyújtását az EGT-államokban. Az unió ezt szabályozó irányelve nyomán a magyarországi jogszabálytervezetet már benyújtotta a kormány. A szolgáltatásokról szóló irányelvre azért volt szükség, mert egyrészt ezt a területet eddig csak különálló passzusok szabályozták, másrészt a négy alapjog közül leginkább a szolgáltatások szabad áramlása sérült az adminisztrációs és egyéb nehézségek miatt.

A kerettörvény szerint minden érintett államban azonos feltételek szerint kell szabályozni minden egyes szolgáltatót, vagyis nem érheti hátrány egyetlen vállalkozást sem csak azért, mert az nem a saját országában nyújt szolgáltatást. Ez leginkább az adminisztrációs terhek csökkentésében nyilvánul meg: amellett, hogy minden érintett hatóságnak gondoskodnia kell arról, hogy adott esetben tolmácsot biztosítson a szolgáltatónak az ügyintézés során, a javaslat a lehető legkisebbre csökkenti az adminisztrációval járó kötelezettségeket. Vagyis egyablakos ügyintézést ír elő a tagállamoknak.

Az egyszerűsítés révén a szolgáltatónak nem feltétlenül az adott államban kell letelepednie, e nélkül is elkezdheti tevékenységét mint határon átnyúló szolgáltatást - persze ezt csak az eseti jellegű szolgáltatások esetében lehet megtenni. Emellett engedélyeztetési procedúrát sem kell végrehajtani, a szabályok szerint ugyanis elegendő, ha a vállalkozás bejelenti a tevékenység megindítását. Ezt ráadásul a szabályok szerint elektronikus úton is végre lehet hajtani, vagyis adott esetben egy szolgáltató úgy is jelen lehet egy országban, hogy valójában egy percet sem töltött ott.

Persze ilyen laza szabályok mellett szükség van egy megfelelő ellenőrzési rendszer kiépítésére is. A törvény szerint a szolgáltatókról mindenki számára hozzáférhető nyilvántartást vezetnek majd az államok: egy belső információs rendszer segítségével a tagországok megfelelő információhoz juthatnak az adott szolgáltatóval kapcsolatban, így ellenőrizhetik, rendelkezik-e a szükséges bizonyítványokkal, oklevelekkel. A belső piaci információs rendszert az európai bizottság működteti - jelenleg a kísérleti verziója érhető el, az államoknak az év végéig kell kiépíteniük a rendszert. A információs rendszerben a tagállamok hatóságai információt kérhetnek a társszervektől az adott szolgáltatóval kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szabályok nem vonatkoznak minden szolgáltatóra: a pénzintézeti, a közlekedési vagy az egészségügyi szolgáltatásokra ugyanis már korábban speciális szabályokat alkottak. Vagyis ezeknél a szolgáltatásoknál természetesen nem lesz elegendő a továbbiakban sem például a puszta bejelentés.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem