Újfajta pezsgő: nem durran, hanem kattan!

2009. április 19. 10:00

Hamarosan búcsút inthetünk a szilveszteri pezsgődurranásnak: a világ egyik legnagyobb pezsgőgyártója újfajta palackokat dobott piacra, amelynek tetején fémkupak található.

A Duval-Leroy, az egyik legnagyobb gyártó, amely tavaly 6 millió palack pezsgőt értékesített. A cég most bejelentette: a jövőben a jól megszokott parafa pezsgősdugó helyett fémkupakkal látja el termékei egy részét.

A gyöngyöző ital 350 éves történelmében ez az első komoly szándék arra, hogy ilyen radikális változást eszközöljenek a gyártási folyamatban.

Borszakértők szerint ezzel a lépéssel a pezsgő egyik legfontosabb értékét vesztheti el, hiszen az italhoz szervesen tartozik a dugók durranása is. Adam Lechmere, a decanter.com szakértője szerint ez a világ egyik legjellegzetesebb, mindenki által ismert hangja.

Ugyanakkor a borászatoknál is egyre erősödik az a tendencia, hogy parafa dugó helyett fémkupakkal látják el a palackokat. Sokak szerint így kevésbé sérülékeny a termék, és nem kell attól tartani, hogy belehulljon a kupak forgácsa az italba. Ugyanakkor a legtöbb bor minőségét nem befolyásolja érdemben a kupak fajtája, ezért már a legnevesebb borászatok is alkalmazzák a fémkupakos technológiát.

A hírek szerint a Duval-Leroy egyelőre csak limitált számú fémkupakos terméket dob piacra, így tesztelik a fogyasztók nyitottságát az új technológia iránt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?