13 °C Budapest

Negyven évi magyar GDP úszhat el a válsággal

2009. április 21. 16:55

A nullára íródott értékpapírok és a soha vissza nem fizetett hitelek miatti veszteségek jövő év végére világszerte elérhetik a 4 100 milliárd dollárt - legalábbis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint.

A leírások legnagyobb részét természetesen a bankok nyelik le, akik a grandiózus összeg 61 százalékától, vagyis nagyjából 2,5 ezer milliárd dollártól kénytelenek elbúcsúzni. A maradék a nyugdíjalapok, biztosítók és egyéb pénzintézetek, magánszemélyek számlájáról tűnik el. A 4,1 ezer millárd dollár nagyjából Magyarország 38-40 évi bruttó nemzeti termékének (GDP) felel meg.

A különféle pénzügyi alapok veszteségét tavaly októberben még 1,4 ezer milliárd, idén januárban már 2,2 ezer milliárd dollárra becsülte az IMF. Legújabb jelentésében azonban már 2,7 ezer milliárdról beszél az intézet. A pénzügyi kisegítő csomagok nélkül valószínűleg a hitelpiacok tovább száradnának, elmélyítve az utóbbi hat évtized legsúlyosabb pénzügyi válságát.

Fotó: Fotolia


A pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítása kulcsfontosságú, és bár a folyamat elindult, további politikai segítségre van szükség - áll az IMF-beszámolóban. A banki állományok alapos kitisztogatása nélkül folyamatosan fennáll a veszélye, hogy pénzintézetek nyomás alatt tartják az amúgy is megroggyant gazdaságokat.

Az átalakításhoz és újratőkésítéshez a bankok átmeneti államosítására is szükség lehet a Valutaalap véleménye szerint, ám csak azzal a feltétellel, hogy a rendbetétel után a lehető leghamarabb visszakerülnek a pénzintézetek magántulajdonba.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07