12 °C Budapest

Negyven évi magyar GDP úszhat el a válsággal

2009. április 21. 16:55

A nullára íródott értékpapírok és a soha vissza nem fizetett hitelek miatti veszteségek jövő év végére világszerte elérhetik a 4 100 milliárd dollárt - legalábbis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint.

A leírások legnagyobb részét természetesen a bankok nyelik le, akik a grandiózus összeg 61 százalékától, vagyis nagyjából 2,5 ezer milliárd dollártól kénytelenek elbúcsúzni. A maradék a nyugdíjalapok, biztosítók és egyéb pénzintézetek, magánszemélyek számlájáról tűnik el. A 4,1 ezer millárd dollár nagyjából Magyarország 38-40 évi bruttó nemzeti termékének (GDP) felel meg.

A különféle pénzügyi alapok veszteségét tavaly októberben még 1,4 ezer milliárd, idén januárban már 2,2 ezer milliárd dollárra becsülte az IMF. Legújabb jelentésében azonban már 2,7 ezer milliárdról beszél az intézet. A pénzügyi kisegítő csomagok nélkül valószínűleg a hitelpiacok tovább száradnának, elmélyítve az utóbbi hat évtized legsúlyosabb pénzügyi válságát.

Fotó: Fotolia


A pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítása kulcsfontosságú, és bár a folyamat elindult, további politikai segítségre van szükség - áll az IMF-beszámolóban. A banki állományok alapos kitisztogatása nélkül folyamatosan fennáll a veszélye, hogy pénzintézetek nyomás alatt tartják az amúgy is megroggyant gazdaságokat.

Az átalakításhoz és újratőkésítéshez a bankok átmeneti államosítására is szükség lehet a Valutaalap véleménye szerint, ám csak azzal a feltétellel, hogy a rendbetétel után a lehető leghamarabb visszakerülnek a pénzintézetek magántulajdonba.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem