27 °C Budapest

IMF: vezessük be az eurót azonnal!

2009. április 6. 10:00

A közép- és kelet-európai tagállamoknak minél hamarabb be kellene vezetniük az eurót, még akkor is, ha nem teljes jogú tagjai az eurózónának - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Financial Times által kiszivárogtatott jelentésében.

A dokumentum szerint a 16 tagú eurózónának enyhítenie kellene a belépési feltételeken és minél hamarabb felvenni az eurózónába a kint rekedt EU-tagországokat, még akkor is, ha csak amolyan "kvázi-tagsággal" rendelkeznének, nem lenne például állandó helyük az Európai Központi Bankban.

Az EU tagországai számára az euró széles körű bevezetése hozná a legtöbb hasznot, mely megoldaná az adósságcsapda problémáját, csökkentené a bizonytalanságot és helyreállítaná a bizalmat. Az euróbevezetés nélkül néhány országban az adósságállomány elszabadulása miatt komoly szűkítéseket kellene bevezetnie növekvő politikai elégedetlenség mellett.

A régióban a várható gazdasági lassulás - a balkáni államokat és Törökországot is beleértve - 2,5 százalékos lehet az idén. A térség országainak 413 milliárd dollárnyi idén lejáró külföldi adósságot kellene továbbgörgetnie, a folyó fizetési mérlegek összesített hiánya pedig mintegy 84 milliárd dollár. Az utóbbi hat hónapban az IMF összesen 60 milliárd dollár kölcsönt nyújtott a régió országai (Magyarország, Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna) számára.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem