IMF: vezessük be az eurót azonnal!

2009. április 6. 10:00

A közép- és kelet-európai tagállamoknak minél hamarabb be kellene vezetniük az eurót, még akkor is, ha nem teljes jogú tagjai az eurózónának - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Financial Times által kiszivárogtatott jelentésében.

A dokumentum szerint a 16 tagú eurózónának enyhítenie kellene a belépési feltételeken és minél hamarabb felvenni az eurózónába a kint rekedt EU-tagországokat, még akkor is, ha csak amolyan "kvázi-tagsággal" rendelkeznének, nem lenne például állandó helyük az Európai Központi Bankban.

Az EU tagországai számára az euró széles körű bevezetése hozná a legtöbb hasznot, mely megoldaná az adósságcsapda problémáját, csökkentené a bizonytalanságot és helyreállítaná a bizalmat. Az euróbevezetés nélkül néhány országban az adósságállomány elszabadulása miatt komoly szűkítéseket kellene bevezetnie növekvő politikai elégedetlenség mellett.

A régióban a várható gazdasági lassulás - a balkáni államokat és Törökországot is beleértve - 2,5 százalékos lehet az idén. A térség országainak 413 milliárd dollárnyi idén lejáró külföldi adósságot kellene továbbgörgetnie, a folyó fizetési mérlegek összesített hiánya pedig mintegy 84 milliárd dollár. Az utóbbi hat hónapban az IMF összesen 60 milliárd dollár kölcsönt nyújtott a régió országai (Magyarország, Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna) számára.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?