1 °C Budapest

IMF: vezessük be az eurót azonnal!

2009. április 6. 10:00

A közép- és kelet-európai tagállamoknak minél hamarabb be kellene vezetniük az eurót, még akkor is, ha nem teljes jogú tagjai az eurózónának - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Financial Times által kiszivárogtatott jelentésében.

A dokumentum szerint a 16 tagú eurózónának enyhítenie kellene a belépési feltételeken és minél hamarabb felvenni az eurózónába a kint rekedt EU-tagországokat, még akkor is, ha csak amolyan "kvázi-tagsággal" rendelkeznének, nem lenne például állandó helyük az Európai Központi Bankban.

Az EU tagországai számára az euró széles körű bevezetése hozná a legtöbb hasznot, mely megoldaná az adósságcsapda problémáját, csökkentené a bizonytalanságot és helyreállítaná a bizalmat. Az euróbevezetés nélkül néhány országban az adósságállomány elszabadulása miatt komoly szűkítéseket kellene bevezetnie növekvő politikai elégedetlenség mellett.

A régióban a várható gazdasági lassulás - a balkáni államokat és Törökországot is beleértve - 2,5 százalékos lehet az idén. A térség országainak 413 milliárd dollárnyi idén lejáró külföldi adósságot kellene továbbgörgetnie, a folyó fizetési mérlegek összesített hiánya pedig mintegy 84 milliárd dollár. Az utóbbi hat hónapban az IMF összesen 60 milliárd dollár kölcsönt nyújtott a régió országai (Magyarország, Lettország, Románia, Szerbia és Ukrajna) számára.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?