8 °C Budapest

Kedvezményes áfa a szállodáknak?

2009. április 21. 09:00

Szembe megy a magyar kormány a turizmusban alkalmazott nemzetközi gyakorlattal, hiszen amíg másutt programokkal, adócsökkentéssel serkentik a forgalmat, a Bajnai-csomag adóemeléssel, adókedvezmények eltörlésével nehezíti a piaci szereplők helyzetét. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke ezen változtatna.

Bánki olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amelynek alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, továbbá nem emelkedne az ágazat áfakulcsa, nőne viszont a turisztikai marketingre fordítható keret. A fent említett tételek megadóztatásával, az áfakulcs további emelésével a belföldi kereslet jelentősen visszaesne, így valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség védelmében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás területén pedig szükség lenne kedvezményes áfakulcs alkalmazására. Dániában átmenetileg felfüggesztették az áfafizetési kötelezettséget, és bevezették az áfalevonás lehetőségét az üzleti turizmusban a szállodai, éttermi fogyasztásoknál. Olaszországban tízről öt százalékra, Szlovákiában 19-ről tíz százalékra csökkentik az áfát. Bánki szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot Magyarországon is a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Több kutatás és hatásvizsgálat támasztja alá, hogy az áfa csökkentése a turizmus területén néhány évig valóban adóbevétel-kieséssel járna a költségvetésnek, utána azonban a foglalkoztatás és a forgalom bővülése jótékonyan hatna a büdzsé szempontjából.

A politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, megadóztatása mintegy ötvenszázalékos forgalomcsökkenést okozna. Példaként említette, hogy Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya kiadását tervezik a belföldi turistaforgalom élénkítésére.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16