Kedvezményes áfa a szállodáknak?

2009. április 21. 09:00

Szembe megy a magyar kormány a turizmusban alkalmazott nemzetközi gyakorlattal, hiszen amíg másutt programokkal, adócsökkentéssel serkentik a forgalmat, a Bajnai-csomag adóemeléssel, adókedvezmények eltörlésével nehezíti a piaci szereplők helyzetét. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke ezen változtatna.

Bánki olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amelynek alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, továbbá nem emelkedne az ágazat áfakulcsa, nőne viszont a turisztikai marketingre fordítható keret. A fent említett tételek megadóztatásával, az áfakulcs további emelésével a belföldi kereslet jelentősen visszaesne, így valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség védelmében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás területén pedig szükség lenne kedvezményes áfakulcs alkalmazására. Dániában átmenetileg felfüggesztették az áfafizetési kötelezettséget, és bevezették az áfalevonás lehetőségét az üzleti turizmusban a szállodai, éttermi fogyasztásoknál. Olaszországban tízről öt százalékra, Szlovákiában 19-ről tíz százalékra csökkentik az áfát. Bánki szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot Magyarországon is a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Több kutatás és hatásvizsgálat támasztja alá, hogy az áfa csökkentése a turizmus területén néhány évig valóban adóbevétel-kieséssel járna a költségvetésnek, utána azonban a foglalkoztatás és a forgalom bővülése jótékonyan hatna a büdzsé szempontjából.

A politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, megadóztatása mintegy ötvenszázalékos forgalomcsökkenést okozna. Példaként említette, hogy Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya kiadását tervezik a belföldi turistaforgalom élénkítésére.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29