0 °C Budapest

Kedvezményes áfa a szállodáknak?

2009. április 21. 09:00

Szembe megy a magyar kormány a turizmusban alkalmazott nemzetközi gyakorlattal, hiszen amíg másutt programokkal, adócsökkentéssel serkentik a forgalmat, a Bajnai-csomag adóemeléssel, adókedvezmények eltörlésével nehezíti a piaci szereplők helyzetét. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke ezen változtatna.

Bánki olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amelynek alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, továbbá nem emelkedne az ágazat áfakulcsa, nőne viszont a turisztikai marketingre fordítható keret. A fent említett tételek megadóztatásával, az áfakulcs további emelésével a belföldi kereslet jelentősen visszaesne, így valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség védelmében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás területén pedig szükség lenne kedvezményes áfakulcs alkalmazására. Dániában átmenetileg felfüggesztették az áfafizetési kötelezettséget, és bevezették az áfalevonás lehetőségét az üzleti turizmusban a szállodai, éttermi fogyasztásoknál. Olaszországban tízről öt százalékra, Szlovákiában 19-ről tíz százalékra csökkentik az áfát. Bánki szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot Magyarországon is a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Több kutatás és hatásvizsgálat támasztja alá, hogy az áfa csökkentése a turizmus területén néhány évig valóban adóbevétel-kieséssel járna a költségvetésnek, utána azonban a foglalkoztatás és a forgalom bővülése jótékonyan hatna a büdzsé szempontjából.

A politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, megadóztatása mintegy ötvenszázalékos forgalomcsökkenést okozna. Példaként említette, hogy Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya kiadását tervezik a belföldi turistaforgalom élénkítésére.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm