1 °C Budapest

Pánikra semmi ok: idén is nyílnak luxushotelek Budapesten

2009. április 17. 15:00

A tervezett szállodafejlesztések a legtöbb kelet-közép-európai országban továbbra is jelentősek maradtak: a listát Prága vezeti a 2009-ben felépítendő szobaszámot tekintve.

A hitelezési feltételek szigorodása miatt számos nagy projektet elhalasztottak, mert a fejlesztők a jelenlegi projektjeikre koncentrálnak, amíg finanszírozás nehezen elérhető. A hotelek teljesítményére vonatkozó mutatók is gyengültek a régióban az elmúlt években. A nemzetközi láncok továbbra is érdeklődnek a régió iránt, habár válogatnak mind a helyszín, mind üzemeltetési típus alapján - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legutóbbi hotelpiaci elemzésében.

A világgazdasági válság hatásai ellenére jó néhány jelentős fejlesztési és befektetési lehetőség létezik ma is Kelet-Közép-Európában. A régió gazdasági növekedése lelassult, főleg ha a korábbi évek gyors fellendüléséhez hasonlítjuk. Ám még a jelen üzleti környezetben is a legtöbb előrejelzés sokkal számottevőbb GDP-növekedést jelez a régió országaiban hosszú távon, mint Nyugat-Európában.

Budapest

Budapest a régió egyik érett piacának számít minden kategóriában. Az ADR (average daily rate, átlagos szobaár/nap) 2008. során kismértékben nőtt, habár a foglaltsági szint nagymértékű esést szenvedett el a tavalyi év második felében, ami az egy szobára jutó bevétel (RevPAR, revenue per available room) csökkenését is eredményezte. Martin Thom, a CBRE Hotels közép-kelet-európai igazgatóhelyettese szerint: "A foglaltságcsökkenés tendenciája 2009 első két hónapjában is jellemző maradt, így az átlagos szállodai foglaltság Budapesten 35 százalék alá esett. Az átlagos szobaár az elmúlt egy évben 12 százalékot esett, ami az egy szobára jutó bevételt 23 euró alá csökkentette - ez 32 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban."

2009-ben is nyílnak új hotelek a fővárosban: különösen az Erzsébet-híd környéke gazdagodik, hiszen három szálloda is épül a környéken. A 66 szobás Baglioni Hotel & Rácz Thermal Spa Budán 2009 negyedik negyedévében készülhet el, míg a híd pesti hídfőjénél a Mellow Mood Csoport adja át a 102 szobás Buddha Bar Hotel Klotild Palace-t előreláthatólag 2010-ben. Néhány sarokra, a Kossuth Lajos utcán az egykori Úttörő Áruház helyén a spanyol Hotusa Hotel kezelésében álló, négycsillagos Eurostars Hotel 2009 májusában nyitja meg kapuit a CBRE által képviselt First Site hotel és irodakomplexumban. Ezeken a fejlesztéseken kívül a tervek szerint 2009 harmadik negyedében a New York Palace Hotel 66 szobás bővítésére is sor kerül.

Jean-Francois Laporte, a CBRE Hotels regionális igazgatóhelyettese hozzátette: "2008-ban a Marriott nagymértékű felújítást végzett a közös helységekben és a szobákban egyaránt. Az Intercontinentalban pedig egy jelentős szoba-felújítási program zajlik, így minden bizonnyal más felsőkategóriás szállodák is minőségi fejlesztéseket lesznek kényetlenek elindítani."

Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis budapesti ügyvezetője kifejtette: "A gazdasági válság visszaesést okozott a nemzetközi turizmusban, így Magyarországon is. Mindezek ellenére a befektetők és a nagy hotelláncok vezetői bíznak a kelet-közép-európai idegenforgalom fejlődésében, és a CBRE nemzetközi hálózatának tagjaként a régió irodái rendelkezésükre állnak piacvezető ingatlan-tanácsadási szolgáltatásaikkal helyi és globális szinten egyaránt."

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?