Pánikra semmi ok: idén is nyílnak luxushotelek Budapesten

2009. április 17. 15:00

A tervezett szállodafejlesztések a legtöbb kelet-közép-európai országban továbbra is jelentősek maradtak: a listát Prága vezeti a 2009-ben felépítendő szobaszámot tekintve.

A hitelezési feltételek szigorodása miatt számos nagy projektet elhalasztottak, mert a fejlesztők a jelenlegi projektjeikre koncentrálnak, amíg finanszírozás nehezen elérhető. A hotelek teljesítményére vonatkozó mutatók is gyengültek a régióban az elmúlt években. A nemzetközi láncok továbbra is érdeklődnek a régió iránt, habár válogatnak mind a helyszín, mind üzemeltetési típus alapján - áll a CB Richard Ellis (CBRE) legutóbbi hotelpiaci elemzésében.

A világgazdasági válság hatásai ellenére jó néhány jelentős fejlesztési és befektetési lehetőség létezik ma is Kelet-Közép-Európában. A régió gazdasági növekedése lelassult, főleg ha a korábbi évek gyors fellendüléséhez hasonlítjuk. Ám még a jelen üzleti környezetben is a legtöbb előrejelzés sokkal számottevőbb GDP-növekedést jelez a régió országaiban hosszú távon, mint Nyugat-Európában.

Budapest

Budapest a régió egyik érett piacának számít minden kategóriában. Az ADR (average daily rate, átlagos szobaár/nap) 2008. során kismértékben nőtt, habár a foglaltsági szint nagymértékű esést szenvedett el a tavalyi év második felében, ami az egy szobára jutó bevétel (RevPAR, revenue per available room) csökkenését is eredményezte. Martin Thom, a CBRE Hotels közép-kelet-európai igazgatóhelyettese szerint: "A foglaltságcsökkenés tendenciája 2009 első két hónapjában is jellemző maradt, így az átlagos szállodai foglaltság Budapesten 35 százalék alá esett. Az átlagos szobaár az elmúlt egy évben 12 százalékot esett, ami az egy szobára jutó bevételt 23 euró alá csökkentette - ez 32 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban."

2009-ben is nyílnak új hotelek a fővárosban: különösen az Erzsébet-híd környéke gazdagodik, hiszen három szálloda is épül a környéken. A 66 szobás Baglioni Hotel & Rácz Thermal Spa Budán 2009 negyedik negyedévében készülhet el, míg a híd pesti hídfőjénél a Mellow Mood Csoport adja át a 102 szobás Buddha Bar Hotel Klotild Palace-t előreláthatólag 2010-ben. Néhány sarokra, a Kossuth Lajos utcán az egykori Úttörő Áruház helyén a spanyol Hotusa Hotel kezelésében álló, négycsillagos Eurostars Hotel 2009 májusában nyitja meg kapuit a CBRE által képviselt First Site hotel és irodakomplexumban. Ezeken a fejlesztéseken kívül a tervek szerint 2009 harmadik negyedében a New York Palace Hotel 66 szobás bővítésére is sor kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jean-Francois Laporte, a CBRE Hotels regionális igazgatóhelyettese hozzátette: "2008-ban a Marriott nagymértékű felújítást végzett a közös helységekben és a szobákban egyaránt. Az Intercontinentalban pedig egy jelentős szoba-felújítási program zajlik, így minden bizonnyal más felsőkategóriás szállodák is minőségi fejlesztéseket lesznek kényetlenek elindítani."

Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis budapesti ügyvezetője kifejtette: "A gazdasági válság visszaesést okozott a nemzetközi turizmusban, így Magyarországon is. Mindezek ellenére a befektetők és a nagy hotelláncok vezetői bíznak a kelet-közép-európai idegenforgalom fejlődésében, és a CBRE nemzetközi hálózatának tagjaként a régió irodái rendelkezésükre állnak piacvezető ingatlan-tanácsadási szolgáltatásaikkal helyi és globális szinten egyaránt."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem