8 °C Budapest

Jó hír a nyárra: csökkennek a külföldi mobilhasználat díjai

2009. április 20. 13:30

2009. július 1-jétől percenként az eddigi 46 helyett legfeljebb 43 eurócentet fizethetünk híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet hívásfogadás esetén az EU‑n belül. A jelenlegi átlag 29 eurócent helyett pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha az EU-n belüli másik országba küldünk sms-t -adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament plenáris ülése április 21-én kedden tárgyalja első olvasatban az uniós mobilhálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 2007 májusában elfogadott rendelet időbeni hatályának meghosszabbítását. Szavazás április 22‑én, szerdán. Ezzel legalább 140 millió felhasználó számára csökkenhet a külföldi telefonálás díja. Most az európai parlamenti képviselők hasonló, felső árkorlátokat terveznek az sms-ek és az egyéb adatátviteli szolgáltatásoknál, például a multimédiás üzeneteknél és a mobilinternetnél is.

2010-től 39 eurócent percenként

A barangolást szabályozó rendelet bevezette a felhasználók számára kedvező maximális díjat, az eurotarifát. Az EP ipari bizottsága 2009. március 31-én szavazott a barangolási díjakról szóló új javaslatról, amelyet a cseh elnökség és a képviselők már informálisan előzőleg jóváhagytak. A szakbizottsági módosítási javaslat szerint az otthoni üzemeltetők a hozzáadottérték-adó nélkül 2009 júliusától percenként legfeljebb 43 eurócentet kérhetnek ügyfeleiktől barangolásos híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet (szintén hozzáadottérték-adó nélkül) hívásfogadásért esetén. 2010 júliusától a barangolásos híváskezdeményezés díja legfeljebb 39 eurócent, míg 2011 júliusától 35 eurócent lehet. Hívásfogadásért pedig 2010 júliusától legfeljebb 15 eurócentet, 2011 júliusától legfeljebb 11 eurócentet kell majd fizetnünk.

Olcsóbb sms-ek, letöltések és mobilinternetes böngészés

Legkésőbb 2010 júliusától az ügyfeleknek nem kellene többé fizetniük, ha az EU-n belüli másik országból kapnak sms‑t. 2009 júliusától pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha egy az EU-n belüli másik országba küldenek sms-t. Jelenleg az EU-n belüli másik országból küldött sms díja a hazai üzenet árának tízszerese is lehet.

Az EU további fellépésére van szükség a szöveges üzenetek küldői által fizetett kiskereskedelmi árak és az egyéb adatátviteli barangolási szolgáltatások, például a multimédiás üzenetek (mms) és a laptopos vagy mobiltelefonos internetes böngészés nagykereskedelmi díjainak csökkentéséért.

Az EP ipari szakbizottsága 2011 júliusától 50 eurócent/megabájt maximális díjat javasolt szemben a Bizottság által javasolt 1 euró/megabájttal. Az adatátviteli barangolási szolgáltatások ára a Bizottság 2008. júniusi tanulmánya szerint jelenleg megabájtonként 5 és 10 euró között van.

Várható lépések

Miután a parlament egésze várhatóan 2009. áprilisi 22‑én első olvasatban elfogadhatja a jogszabályt, arra még a Miniszterek Tanácsának is rá kell bólintania.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16