Jó hír a nyárra: csökkennek a külföldi mobilhasználat díjai

2009. április 20. 13:30

2009. július 1-jétől percenként az eddigi 46 helyett legfeljebb 43 eurócentet fizethetünk híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet hívásfogadás esetén az EU‑n belül. A jelenlegi átlag 29 eurócent helyett pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha az EU-n belüli másik országba küldünk sms-t -adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament plenáris ülése április 21-én kedden tárgyalja első olvasatban az uniós mobilhálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 2007 májusában elfogadott rendelet időbeni hatályának meghosszabbítását. Szavazás április 22‑én, szerdán. Ezzel legalább 140 millió felhasználó számára csökkenhet a külföldi telefonálás díja. Most az európai parlamenti képviselők hasonló, felső árkorlátokat terveznek az sms-ek és az egyéb adatátviteli szolgáltatásoknál, például a multimédiás üzeneteknél és a mobilinternetnél is.

2010-től 39 eurócent percenként

A barangolást szabályozó rendelet bevezette a felhasználók számára kedvező maximális díjat, az eurotarifát. Az EP ipari bizottsága 2009. március 31-én szavazott a barangolási díjakról szóló új javaslatról, amelyet a cseh elnökség és a képviselők már informálisan előzőleg jóváhagytak. A szakbizottsági módosítási javaslat szerint az otthoni üzemeltetők a hozzáadottérték-adó nélkül 2009 júliusától percenként legfeljebb 43 eurócentet kérhetnek ügyfeleiktől barangolásos híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet (szintén hozzáadottérték-adó nélkül) hívásfogadásért esetén. 2010 júliusától a barangolásos híváskezdeményezés díja legfeljebb 39 eurócent, míg 2011 júliusától 35 eurócent lehet. Hívásfogadásért pedig 2010 júliusától legfeljebb 15 eurócentet, 2011 júliusától legfeljebb 11 eurócentet kell majd fizetnünk.

Olcsóbb sms-ek, letöltések és mobilinternetes böngészés

Legkésőbb 2010 júliusától az ügyfeleknek nem kellene többé fizetniük, ha az EU-n belüli másik országból kapnak sms‑t. 2009 júliusától pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha egy az EU-n belüli másik országba küldenek sms-t. Jelenleg az EU-n belüli másik országból küldött sms díja a hazai üzenet árának tízszerese is lehet.

Az EU további fellépésére van szükség a szöveges üzenetek küldői által fizetett kiskereskedelmi árak és az egyéb adatátviteli barangolási szolgáltatások, például a multimédiás üzenetek (mms) és a laptopos vagy mobiltelefonos internetes böngészés nagykereskedelmi díjainak csökkentéséért.

Az EP ipari szakbizottsága 2011 júliusától 50 eurócent/megabájt maximális díjat javasolt szemben a Bizottság által javasolt 1 euró/megabájttal. Az adatátviteli barangolási szolgáltatások ára a Bizottság 2008. júniusi tanulmánya szerint jelenleg megabájtonként 5 és 10 euró között van.

Várható lépések

Miután a parlament egésze várhatóan 2009. áprilisi 22‑én első olvasatban elfogadhatja a jogszabályt, arra még a Miniszterek Tanácsának is rá kell bólintania.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?