7 °C Budapest

Jó hír a nyárra: csökkennek a külföldi mobilhasználat díjai

2009. április 20. 13:30

2009. július 1-jétől percenként az eddigi 46 helyett legfeljebb 43 eurócentet fizethetünk híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet hívásfogadás esetén az EU‑n belül. A jelenlegi átlag 29 eurócent helyett pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha az EU-n belüli másik országba küldünk sms-t -adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament plenáris ülése április 21-én kedden tárgyalja első olvasatban az uniós mobilhálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 2007 májusában elfogadott rendelet időbeni hatályának meghosszabbítását. Szavazás április 22‑én, szerdán. Ezzel legalább 140 millió felhasználó számára csökkenhet a külföldi telefonálás díja. Most az európai parlamenti képviselők hasonló, felső árkorlátokat terveznek az sms-ek és az egyéb adatátviteli szolgáltatásoknál, például a multimédiás üzeneteknél és a mobilinternetnél is.

2010-től 39 eurócent percenként

A barangolást szabályozó rendelet bevezette a felhasználók számára kedvező maximális díjat, az eurotarifát. Az EP ipari bizottsága 2009. március 31-én szavazott a barangolási díjakról szóló új javaslatról, amelyet a cseh elnökség és a képviselők már informálisan előzőleg jóváhagytak. A szakbizottsági módosítási javaslat szerint az otthoni üzemeltetők a hozzáadottérték-adó nélkül 2009 júliusától percenként legfeljebb 43 eurócentet kérhetnek ügyfeleiktől barangolásos híváskezdeményezés, és legfeljebb 19 eurócentet (szintén hozzáadottérték-adó nélkül) hívásfogadásért esetén. 2010 júliusától a barangolásos híváskezdeményezés díja legfeljebb 39 eurócent, míg 2011 júliusától 35 eurócent lehet. Hívásfogadásért pedig 2010 júliusától legfeljebb 15 eurócentet, 2011 júliusától legfeljebb 11 eurócentet kell majd fizetnünk.

Olcsóbb sms-ek, letöltések és mobilinternetes böngészés

Legkésőbb 2010 júliusától az ügyfeleknek nem kellene többé fizetniük, ha az EU-n belüli másik országból kapnak sms‑t. 2009 júliusától pedig legfeljebb 11 eurócentet kellene fizetniük, ha egy az EU-n belüli másik országba küldenek sms-t. Jelenleg az EU-n belüli másik országból küldött sms díja a hazai üzenet árának tízszerese is lehet.

Az EU további fellépésére van szükség a szöveges üzenetek küldői által fizetett kiskereskedelmi árak és az egyéb adatátviteli barangolási szolgáltatások, például a multimédiás üzenetek (mms) és a laptopos vagy mobiltelefonos internetes böngészés nagykereskedelmi díjainak csökkentéséért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EP ipari szakbizottsága 2011 júliusától 50 eurócent/megabájt maximális díjat javasolt szemben a Bizottság által javasolt 1 euró/megabájttal. Az adatátviteli barangolási szolgáltatások ára a Bizottság 2008. júniusi tanulmánya szerint jelenleg megabájtonként 5 és 10 euró között van.

Várható lépések

Miután a parlament egésze várhatóan 2009. áprilisi 22‑én első olvasatban elfogadhatja a jogszabályt, arra még a Miniszterek Tanácsának is rá kell bólintania.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem