11 milliárdos korrupció a MÁV-nál?

2009. április 20. 10:00

Antal Dániel, a Reformszövetség szakértői anyagának alkotója, a megszüntetett Magyar Vasúti Hivatal egykori elnöke szerint évente 11 milliárd forint közpénz folyik ki korrupciós csatornákon a MÁV költségvetéséből.

A szakember szerint korrupciónak tekinthető minden olyan közpénzből fedezett vásárlás, amikor nem a lehető legoptimálisabb ár-érték arány jön létre.

A MÁV kiszervezései, részleges privatizációi folytán számos olyan helyzet jött létre, amikor nem a piaci verseny döntött a beszállítók kiválasztásánál, hanem a magánérdekek. A MÁV-csoportban több tucat ember, egykori menedzsmenttag, helyi és országos politikus rendelkezik különféle tulajdoni részekkel, hosszú távú szerződésekkel, és ezek a szereplők nem piaci, hanem annál - számukra - sokkal kedvezőbb áron szolgáltatnak a vasúttársaságnak.

A 11 milliárdos összeg kiszámításánál a csoport anyagjellegű ráfordításainak - 2007-ben 112 milliárd forint - tíz százalékát vette alapul Antal Dániel, ez nemzetközi felméréseken alapuló konzervatív becslésnek tekinthető.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?