1 °C Budapest

Bajnai- csomag: Mi lesz a vasúttal?

2009. április 6. 08:45

A Bajnai- csomag költségvetési forrásokat csökkentene a MÁV- nál, ez pedig azt jelentené, hogy nem tartható fenn a jelenlegi szolgáltatási színvonal.  

A megszorító csomag leginkább a közszolgálati vasúti személyszállítást érintené, ezen belül is a MÁV Zrt. állami támogatását. A hírek szerint Bajnai 30-50 milliárd forinttal csökkentené a MÁV- ra fordítandó kiadásokat.

Ha a kormány forrásokat von el, akkor az idei évre kialakított menetrendet és a közszolgáltatási szerződést is át kell alakítani. A vasúttársaság 3300-3600 személyszállító szerelvényt közlekedtet naponta, ez éves szinten 1,2 millió vonatot jelent. Szakértők szerint nem arról van szó, hogy ne lehetne racionalizálni, de figyelembe kell venni, hogy a vasúti és a közszolgálati tömegközlekedés alulfinanszírozott, sem a forgalom, sem az infrastruktúra szinten tartására nem jut elegendő pénz, pályafejlesztésre egyetlen fillér sincs betervezve az idei költségvetésben.

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés elnök-vezérigazgatója szerint kedvezőtlen lenne az állami források csökkentése. Berényi János hiányolja a hosszú távú közszolgáltatási szerződést és a kiszámítható finanszírozást, ezt ugyanis mindig az aktuális pénzügyi helyzet alapján határozza meg a kormány.

A Városi-és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint a program hátterében a szolgáltatások leépítésének képe rajzolódik ki: a törekvésekkel csak a közlekedési rendszer teljes lepusztítását lehet elérni, és csak elodázni lehet a strukturális átalakításokat.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm