15 °C Budapest

Bajnai- csomag: Mi lesz a vasúttal?

2009. április 6. 08:45

A Bajnai- csomag költségvetési forrásokat csökkentene a MÁV- nál, ez pedig azt jelentené, hogy nem tartható fenn a jelenlegi szolgáltatási színvonal.  

A megszorító csomag leginkább a közszolgálati vasúti személyszállítást érintené, ezen belül is a MÁV Zrt. állami támogatását. A hírek szerint Bajnai 30-50 milliárd forinttal csökkentené a MÁV- ra fordítandó kiadásokat.

Ha a kormány forrásokat von el, akkor az idei évre kialakított menetrendet és a közszolgáltatási szerződést is át kell alakítani. A vasúttársaság 3300-3600 személyszállító szerelvényt közlekedtet naponta, ez éves szinten 1,2 millió vonatot jelent. Szakértők szerint nem arról van szó, hogy ne lehetne racionalizálni, de figyelembe kell venni, hogy a vasúti és a közszolgálati tömegközlekedés alulfinanszírozott, sem a forgalom, sem az infrastruktúra szinten tartására nem jut elegendő pénz, pályafejlesztésre egyetlen fillér sincs betervezve az idei költségvetésben.

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés elnök-vezérigazgatója szerint kedvezőtlen lenne az állami források csökkentése. Berényi János hiányolja a hosszú távú közszolgáltatási szerződést és a kiszámítható finanszírozást, ezt ugyanis mindig az aktuális pénzügyi helyzet alapján határozza meg a kormány.

A Városi-és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint a program hátterében a szolgáltatások leépítésének képe rajzolódik ki: a törekvésekkel csak a közlekedési rendszer teljes lepusztítását lehet elérni, és csak elodázni lehet a strukturális átalakításokat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17