Botrány: évi 78 milliót keres a MÁV vezetője

2009. április 6. 12:30

Az állami cégek vezetői 2-4 millió forintot keresnek havonta, amihez többnyire prémiumként járul hozzá az éves alapfizetésük 80 százaléka és 3-5 havi jutalom. Összesítve a legtöbbet Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója visz haza, ő évente 78,672 millió forintból gazdálkodhat. Az adatokat a Blikk közölte le, miután pert nyert a cégek ellen, így megkaphatta az adatokat -írja az inforadio.hu.

A bíróság döntése értelmében joga van a Blikknek és a sajtónak betekinteni az állami cégek vezetőinek javadalmazásába, és hírt adni arról. A Blikk adatai szerint a legnagyobb fizetést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós Zoltán kapja, aki havi 3,5 milliós bruttóval dicsekedhet. 3,42 milliót kap Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, de ő még további négyszázezer forintos tiszteletdíjjal is kiegészítheti fizetését.

Kamarás Miklós, a MÁV igazgatóságának elnöke másfélmilliót vihet haza, míg az MNV ellenőrző bizottságának elnöke, Dr. Borbély Attila egymillió-nyolcvan forintot keres. A Magyar Posta vezérigazgatójának, Borosné Szűts Ildikónak 2.840.000 forint az alapbére, Szabó Pál volt vezérigazgató, jelenlegi miniszter 2.549.000 forintot kapott ezen a poszton az éves alapbér 80 százalékát kitevő prémiummal és öthavi jutalommal (2007). Az igazgatóság elnökének, Dr. Csáky Györgynek viszont már "csak" félmilliós fizetése van.

Mártha Imre Edgár, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója 2.765.000 forintot keres, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Székely Gábor pedig 2.185.000-ret vihet haza, 2007-ben az éves alapbér 80 százaléka volt a prémiuma, a jutalma pedig négyhavi alapbér.

Az évi sok tízmilliós összeg nagyon jól hangzik, de nem egyedülálló a versenyszférában - jegyzi meg a lap újságírója. Jakabos Tünde, a Hay Group tanácsadócég szakértője szerint ezek a bérek megfelelnek a piaci átlagnak. Mivel azonban az állami cégek vezetői egyedi munkakörben dolgoznak, nehéz a teljes összehasonlítás, hiszen a legtöbbre nincs is példa a versenyszférában. Nyugat-Európában a hasonló vezetők persze jobban keresnek, körülbelül másfél-kétszer ennyit - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A juttatások a szakértő szerint nagyon hasonlóak a magángazdaságban dolgozó menedzserek bónuszaihoz képest. A mobil és a felső-középkategóriás autó is szinte kötelező. Általános, hogy a jól teljesítő vezetők néhány havi fizetésüket jutalomként megkaphatják évente. Az állam a prémium tekintetében bőkezűbb. A nyolcvanszázalékos prémium igen magas, bár hasonló mértékű extra juttatásra is van példa a versenyszférában.

Az MNV azt ígérte, közzéteszik az állami cégvezetők fizetését.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem