Divat lett a stréberkedés a munkahelyeken

2009. április 15. 09:00

Amikor a létszámcsökkentés réme kísért egy munkahelyen, azok is hajlamosak keményen hajtani, akik egyébként nem nagyon keresik a főnök kegyeit - állapítják meg amerikai HR-tanácsadók.

Max Caldwell, a Towers Perrin munkahatékonysági szakértője szerint megfigyelhető, hogy az emberek mostanában igyekeznek nagyobb munkateljesítménnyel, a vezetőknek tett apróbb szívességekkel vagy akár nyílt hízelgéssel felhívni magukra a figyelmet, és biztosítani állásukat.

A "stréberkedés" - akár annak pozitív, akár negatív megnyilvánulásairól beszélünk - a texasi egyetem kutatásai szerint átlagos viszonyok között is jócskán növeli egy alkalmazott előrejutási esélyeit, válsághelyzetben pedig a "túlélés" zálogává válhat. Trénerek azt tanácsolják, hogy ilyen időkben érdemes pár perccel hamarabb bemenni és ugyanannyival tovább maradni felettesünknél, mert ezzel azt a látszatot keltjük, hogy folyton dolgozunk. A feladatok szétosztása során rugalmasnak és vállalkozó szelleműnek kell lenni, és bizonyítani kell a céghez való ragaszkodásunkat.

Jennifer Chatman, a Berkeley Egyetem professzora szerint azonban nem szabad túlzásba vinni a nyomulást. Egy cégnek megárt az, ha eltűnik a vezetőkkel szembeni építő jellegű kritika, és csupa bólogatójános veszi körül őket. A túlzott stréberkedés ezen kívül irigységet és ellenszenvet válthat ki a kollégák részéről, ez végső soron a szóban forgó "élmunkásnak" és az egész vállalatnak is rosszat tehet. Francie Dalton, a Dalton Alliances tanácsadó cég vezetője úgy fogalmaz, hogy aki akár félelemből, akár karriervágyból elvtelen hajbókoló magatartást vesz fel, az könnyen elveszítheti társai és főnökei megbecsülését - az önbecsüléséről nem is beszélve.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem