4 °C Budapest

Divat lett a stréberkedés a munkahelyeken

2009. április 15. 09:00

Amikor a létszámcsökkentés réme kísért egy munkahelyen, azok is hajlamosak keményen hajtani, akik egyébként nem nagyon keresik a főnök kegyeit - állapítják meg amerikai HR-tanácsadók.

Max Caldwell, a Towers Perrin munkahatékonysági szakértője szerint megfigyelhető, hogy az emberek mostanában igyekeznek nagyobb munkateljesítménnyel, a vezetőknek tett apróbb szívességekkel vagy akár nyílt hízelgéssel felhívni magukra a figyelmet, és biztosítani állásukat.

A "stréberkedés" - akár annak pozitív, akár negatív megnyilvánulásairól beszélünk - a texasi egyetem kutatásai szerint átlagos viszonyok között is jócskán növeli egy alkalmazott előrejutási esélyeit, válsághelyzetben pedig a "túlélés" zálogává válhat. Trénerek azt tanácsolják, hogy ilyen időkben érdemes pár perccel hamarabb bemenni és ugyanannyival tovább maradni felettesünknél, mert ezzel azt a látszatot keltjük, hogy folyton dolgozunk. A feladatok szétosztása során rugalmasnak és vállalkozó szelleműnek kell lenni, és bizonyítani kell a céghez való ragaszkodásunkat.

Jennifer Chatman, a Berkeley Egyetem professzora szerint azonban nem szabad túlzásba vinni a nyomulást. Egy cégnek megárt az, ha eltűnik a vezetőkkel szembeni építő jellegű kritika, és csupa bólogatójános veszi körül őket. A túlzott stréberkedés ezen kívül irigységet és ellenszenvet válthat ki a kollégák részéről, ez végső soron a szóban forgó "élmunkásnak" és az egész vállalatnak is rosszat tehet. Francie Dalton, a Dalton Alliances tanácsadó cég vezetője úgy fogalmaz, hogy aki akár félelemből, akár karriervágyból elvtelen hajbókoló magatartást vesz fel, az könnyen elveszítheti társai és főnökei megbecsülését - az önbecsüléséről nem is beszélve.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 09:16