7 °C Budapest

Online vásárlási csapdák - hogyan kerüljük el őket?

Pénzcentrum
2008. július 21. 13:00

Az elmúlt években számos esetről hallhattunk világhálón történő vásárlás során tapasztalt átveréseket illetően. Elég ha csak az eBay-re gondolunk, a társaságot ugyanis többször elmarasztalták, legutóbb a luxus termékeket gyártó Louis Vuitton Moet Hennessy cég nyert pert ellene, 39,9 millió eurós (9 milliárd forint) bírságra ítélve az online kereskedelmi céget, amiért hamis termékeket forgalmaztak az oldalon. Lássuk, hogyan védekezhetünk az online csalások ellen!

Nem csak az eredeti termékeket gyártó, és forgalmazó cégeknek okoz bosszúságot a sok hamisítvány, ami a világhálón forog, de a vásárlóknak is, akik jóhiszeműen megrendelik a terméket, majd kézhezvételkor tapasztalják, hogy nem épp azt kapták, amire számítottak.

Persze az esetek után az eBay is lépéseket tett a kellemetlenségek megakadályozására, többek között azzal, hogy megszüntette a villámáras vásárlás lehetőségét luxus termékek esetén, ezen kívül az eladóknak meg kell adniuk címüket és telefonszámukat is a cég számára, mielőtt bármilyen terméket feltöltenének az oldalra.

A Forbes magazin összegyűjtötte azokat a praktikákat, amivel mi is védekezhetünk a hamisítványok ellen, hiszen hiába minden lépés az eBay és hozzá hasonló online aukciós oldalak részéről, 100 százalékos biztonságban még így sem lehetünk.

Az egyik legegyszerűbb lépés, amit megtehetünk mielőtt egy terméket megrendelnék, hogy elolvassuk azokat a leírásokat, amik összefoglalják, hogy miről lehet felismerni az eredeti terméket, hol és milyen méretű-formájú logót kell keresnünk rajta. Ezeket a hivatalos forgalmazók honlapjain is megtaláljuk, de vannak olyan eladók az aukciós oldalakon, akik rendszeresen értékesítenek egy-egy terméket, így természetesen nekik is érdekükben áll, hogy segítséget nyújtsanak a potenciális vásárlóknak a hamis termékek kiszűrésében.

A másik kézenfekvő megoldás, hogy alaposan "kikérdezzük" az eladót, mielőtt megrendelnénk az árut, hiszen tűnhetünk ugyan akadékoskodónak az eladó szemében, ha valóban nincs rejtegetnivalója, úgyis válaszol minden kérdésre, mivel egy nagyobb értékű üzlet esetén érthető az ilyen jellegű aggodalom.

Egyes termékek esetén fel szokták tüntetni az adott modell sorozatszámát, illetve hogy melyik évben került piacra. Érdemes akár a márkakereskedést is felkeresni, akik segítséget tudnak nyújtani ez ügyben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyanús lehet az is, ha egy eladó az adott termékből túl nagy mennyiséggel rendelkezik, persze léteznek viszonteladók, akik online üzletekben próbálnak túladni készleteiken, de ők a kisebbséghez tartoznak, legyünk tehát óvatosak, ha valaki például ugyanabból a márkás cipőből tucatnyit kínál.

Talán azt nem is kell külön kiemelni, hogy mindig olvassuk el az eladót érintő kommenteket, amit a korábbi vásárlók szoktak írni a megvalósult ügyletet követően, hiszen ebből kiderül, hogy mennyire megbízható az illető. Ráadásul minél régebb óta tagja az aukciós oldalnak az eladó, valószínűleg annál megbízhatóbb, hiszen a hamisítványokat értékesítők nem sokáig próbálkoznak, főleg ha lebuktatja őket valaki.

A ritkább, illetve kisebb szériában gyártott márkák esetén érdemes külön elővigyázatosnak lenni, mint a nagyobb luxusmárkák esetén, hiszen mindent hamisítanak, ami drága. Ha az eladó az adott márka honlapjáról letöltött fotóval hirdeti termékét, kérjünk tőle saját készítésű képet, amit jó alaposan vizsgáljunk meg.

De talán a legegyszerűbb, ha hiszünk megérzésünknek és ha bármi sántítana a terméket vagy eladót illetően, jobb ha inkább odébbállunk és keresünk egy másikat, mintsem csalódást okozzunk magunknak a csomag megérkeztekor.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm