Online vásárlási csapdák - hogyan kerüljük el őket?

Pénzcentrum
2008. július 21. 13:00

Az elmúlt években számos esetről hallhattunk világhálón történő vásárlás során tapasztalt átveréseket illetően. Elég ha csak az eBay-re gondolunk, a társaságot ugyanis többször elmarasztalták, legutóbb a luxus termékeket gyártó Louis Vuitton Moet Hennessy cég nyert pert ellene, 39,9 millió eurós (9 milliárd forint) bírságra ítélve az online kereskedelmi céget, amiért hamis termékeket forgalmaztak az oldalon. Lássuk, hogyan védekezhetünk az online csalások ellen!

Nem csak az eredeti termékeket gyártó, és forgalmazó cégeknek okoz bosszúságot a sok hamisítvány, ami a világhálón forog, de a vásárlóknak is, akik jóhiszeműen megrendelik a terméket, majd kézhezvételkor tapasztalják, hogy nem épp azt kapták, amire számítottak.

Persze az esetek után az eBay is lépéseket tett a kellemetlenségek megakadályozására, többek között azzal, hogy megszüntette a villámáras vásárlás lehetőségét luxus termékek esetén, ezen kívül az eladóknak meg kell adniuk címüket és telefonszámukat is a cég számára, mielőtt bármilyen terméket feltöltenének az oldalra.

A Forbes magazin összegyűjtötte azokat a praktikákat, amivel mi is védekezhetünk a hamisítványok ellen, hiszen hiába minden lépés az eBay és hozzá hasonló online aukciós oldalak részéről, 100 százalékos biztonságban még így sem lehetünk.

Az egyik legegyszerűbb lépés, amit megtehetünk mielőtt egy terméket megrendelnék, hogy elolvassuk azokat a leírásokat, amik összefoglalják, hogy miről lehet felismerni az eredeti terméket, hol és milyen méretű-formájú logót kell keresnünk rajta. Ezeket a hivatalos forgalmazók honlapjain is megtaláljuk, de vannak olyan eladók az aukciós oldalakon, akik rendszeresen értékesítenek egy-egy terméket, így természetesen nekik is érdekükben áll, hogy segítséget nyújtsanak a potenciális vásárlóknak a hamis termékek kiszűrésében.

A másik kézenfekvő megoldás, hogy alaposan "kikérdezzük" az eladót, mielőtt megrendelnénk az árut, hiszen tűnhetünk ugyan akadékoskodónak az eladó szemében, ha valóban nincs rejtegetnivalója, úgyis válaszol minden kérdésre, mivel egy nagyobb értékű üzlet esetén érthető az ilyen jellegű aggodalom.

Egyes termékek esetén fel szokták tüntetni az adott modell sorozatszámát, illetve hogy melyik évben került piacra. Érdemes akár a márkakereskedést is felkeresni, akik segítséget tudnak nyújtani ez ügyben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyanús lehet az is, ha egy eladó az adott termékből túl nagy mennyiséggel rendelkezik, persze léteznek viszonteladók, akik online üzletekben próbálnak túladni készleteiken, de ők a kisebbséghez tartoznak, legyünk tehát óvatosak, ha valaki például ugyanabból a márkás cipőből tucatnyit kínál.

Talán azt nem is kell külön kiemelni, hogy mindig olvassuk el az eladót érintő kommenteket, amit a korábbi vásárlók szoktak írni a megvalósult ügyletet követően, hiszen ebből kiderül, hogy mennyire megbízható az illető. Ráadásul minél régebb óta tagja az aukciós oldalnak az eladó, valószínűleg annál megbízhatóbb, hiszen a hamisítványokat értékesítők nem sokáig próbálkoznak, főleg ha lebuktatja őket valaki.

A ritkább, illetve kisebb szériában gyártott márkák esetén érdemes külön elővigyázatosnak lenni, mint a nagyobb luxusmárkák esetén, hiszen mindent hamisítanak, ami drága. Ha az eladó az adott márka honlapjáról letöltött fotóval hirdeti termékét, kérjünk tőle saját készítésű képet, amit jó alaposan vizsgáljunk meg.

De talán a legegyszerűbb, ha hiszünk megérzésünknek és ha bármi sántítana a terméket vagy eladót illetően, jobb ha inkább odébbállunk és keresünk egy másikat, mintsem csalódást okozzunk magunknak a csomag megérkeztekor.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?