Kedvezőtlen kilátások az internetes kereskedelemben

Pénzcentrum
2008. október 16. 09:30

A héten közzétették az eBay harmadik negyedéves forgalmi adatait, melyek a szakértők szerint aggodalomra adnak okot. Az előző negyedévhez képest közel 10 %-kal csökkent a cég forgalma, mely jelentősen visszaveti a vállalat jövedelmezőségét. A vásárlók egyre kevesebbet költenek az interneten keresztül, ezért a cég módosította a negyedik negyedévre vonatkozó célkitűzéseit.

Az oldal elindítása óta eltelt időszakban ez volt az első olyan negyedéves beszámoló, amikor csökkenésről adtak hírt a részvényeseknek. A csökkenő szabad pénzeszközzel rendelkező fogyasztók vásárlási kedve egyre alacsonyabb, a tranzakciók összértéke visszaesést mutat.

A minőségi árucikkek internetes kereskedelmét a fix árak bevezetése is visszavethette, korábban licitálni is lehetett a termékekre. A vállalat sokat költött fejlesztésekre és a kiegészítő szolgáltatások bővítésére, ezzel szemben a negyedik negyedéves bevételi terveket 2,43 milliárd dollárról (486 milliárd forintról) 2,02-2,17 milliárd dollárra (404-434 milliárd forintra) csökkentették.

Ami aggasztóbb, hogy a cég egy részvényre eső nettő eredménye 69 centről 38 centre csökkent, az eBay részvényeinek értéke április óta majdnem megfeleződött. A Skype-pal történt akvizíció és a PayPal szolgáltatások fejlesztése mellett óriási kihívást jelent a cégnek a működés zökkenőmentes biztosítása.

Bár a negyedéves eredmények elmaradtak a korábbi előrejelzésektől, remélik a kiegészítő szolgáltatásoknak köszönhetően sikerül átvészelni a nehézségeket. Az elbocsátásoktól azonban nem tudnak eltekinteni és majdnem mindenik tízedik alkalmazottól kénytelenek megválni a közeljövőben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?