Fűtési körkép: vissza a fatüzeléshez!

Pénzcentrum
2008. november 17. 08:44

Újra reneszánszát éli a fával történő fűtés. Nem csak azok melegítik fel így otthonukat, akik dizájn elemként építtetnek be egy mutatós kandallót a nappalijukba, vagy azok, akikhez nincs bekötve a gáz - egyre többen választják alternatív elemként a gázfűtés mellé, a kandallók, tűzhelyek segítségével ugyanis több százezer forint is megspórolható egy év alatt - vagyis igen gyors a megtérülés.

Szerencsére a fagyos (és elég rémisztő) szeptemberi kezdés után sokáig kitartott az enyhe idő, így eddig főleg csak esténként kellett a melegről gondoskodni. Csakhogy akik gázzal fűtenek, egyre kevesebb pénzt találnak a zsebükben - nem is véletlenül: ez a fűtési forma az utóbbi időben olyan radikálisan drágult, hogy egy-egy számla kézhezvétele után az ember csak levegőért kapkod. Ha pedig spórolni akar, akkor jobb, ha otthon is hozzászokik a több pulóveres-nadrágos felálláshoz. Azt persze mindenképpen a gázfűtés előnyére kell írnunk, hogy rendkívül kényelmes, hiszen nem kell korán kelni, hogy meleg legyen mire a gyerekek ébrednek, vagy egyáltalán a fahordással bajlódni.

Aki nem panelben lakik, és az otthona rendelkezik a megfelelő feltételekkel (van például megfelelő átmérőjű kéménye) gond nélkül átállhat a fafűtésre. Ezzel - a belga EkoWATT zöld szervezet cseh irodájának számításai szerint - még a gázzal szemben is több százezer forintot spórolhat meg évente. 

Fűtési költségek összehasonlítása különböző energiahordozók felhasználása esetén

Megjegyzés: *légszáraz/15%nedvesség/ ** 24000 kWh/év fűtési hőszükséglettel számolva

Sokan egész télen kályhával vagy kandallóval fűtenek, de vannak, akik az átmeneti időszakban használják ki ezek előnyeit. Szakértők szerint az a legoptimálisabb, ha a gáz- és a fa (esetleg biomassza) fűtést egymással kiegészítve használjuk. A gázfűtés felügyelet nélkül is működik, ráadásul az 1500 m3/év mennyiségű gáz felhasználásig támogatás is kérhető. Ezt a megoldást érdemes a téli hidegekre tartogatni, amikor jól jön, ha a hőmérsékletet szinten kell tartani, ám az őszi és a tavaszi átmeneti időszakban hagyatkozhatunk nyugodt szívvel a fával történő fűtésre is, hiszen ezekben az évszakokban nappal általában nem szükséges fűteni, csak estére kell begyújtani.

A fa egyébként mindig jó választás. Biztosan mondhatjuk, hogy ez a legrégibb energiahordozó, melyet az emberiség használ. Bár sokak számára még mindig a mindennapok része, másoknak már csak az emlékezetében él a fáradságos tüzelőanyag-előkészítés és a füstölgő tűzhelyek látványa. Csakhogy a fosszilis nyersanyagkészletek végesek, ráadásul az üvegházhatás is egyre drámaibb, ez pedig arra ösztönözheti az embereket, hogy visszatérjenek a hagyományos tüzelőanyagok használatához.

Emellett természetesen számos érvvel is alá lehet támasztani a fa használatát:
• Megújuló hazai energiahordozó, és fenntartható gazdálkodás mellett hosszútávon rendelkezésre áll
• A korszerű készülékek jó hatásfokúak, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett
• A fatüzelés CO2 semleges, ezáltal csökkenti az üvegházhatást, illetve a globális felmelegedést
• Regionális szinten elérhető, ezáltal csökkenti és lerövidíti a szállítási utakat, a szállításkor és tároláskor történő esetleges balesetek nem károsítják a környezetet
• Használata csökkenti a fosszilis nyersanyagoktól való függőséget, növeli a régió gazdasági erejét és új bevételi forrást jelent a mező- és erdőgazdaságnak.

Az energiahordozók kiválasztására nincs általános recept. Hogy melyik a legmegfelelőbb megoldás, azt mindig az egyéni igények és lehetőségek határozzák meg.

Választási lehetőség azonban van bőven:

Fűtés földgázzal:
• Alkalmazása kényelmes
• Emberre, állatra, talajra, vizekre ártalmatlan - megfelelő biztonsági intézkedések mellett
• Alacsony a füstgáz kéntartalma
• Rendszeres -csak szakemberrel végeztethető- karbantartást igényel
• Alacsony a porkibocsátás - ha a berendezés jól van beállítva
• Nincs szükség tárolóra
• Jól használható energiatakarékos technológiákhoz (kondenzációs technika)

Olajfűtés:
• Meghatározott rendszereknél komfortos üzemeltetés
• Modern olajtüzeléssel 90 százalékos energia kihasználás is elérhető
• Ellátás biztonságos, de drága
• A tartályban lévő tartalék függetlenséget nyújt
• Ma Magyarországon nem gazdaságos

A fa- és pellettüzelés:
• Újranövő, őshonos energiahordozó
• CO2-semleges és ezáltal nem növeli az üvegházhatást
• A pellettüzelés a hagyományos fűtőberendezések komfortját is nyújtja
• A fatüzelés jó-, a pellettüzelés a gáz-és olajtüzeléssel azonos hatásfokú
• A pelletkandalló komfortja, szabályozhatósága hasonló a gázkészülékhez
• A fafűtés minden más energiahordozóval kombinálható
• Jelenleg a leggazdaságosabb
• A tűz látványa ősidők óta az emberben kellemes érzéseket ébreszt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hőszivattyú:
• A hőszivattyú, az egész évben ingyen rendelkezésünkre álló, környezetünkben található hőt hasznosítja
• Nincs károsanyag-kibocsátás
• A hőszivattyú kb. 1/3 rész áramot és kb. 2/3 rész környezeti hőt használ a fűtéshez
• 60 °C-os fűtési előremenő hőmérsékletig alkalmazható
• Magas a beruházási költsége, hosszú a beruházás megtérülési ideje

A napenergia
• Egész évben ingyen áll rendelkezésünkre
• Ideálisan alkalmazható használati meleg víz előállításához és szolárfűtés támogatására
• Nincs károsanyag-kibocsátás
• A szolárberendezések jelentősen hozzájárulnak környezetünk megóvásához
• A napfényes időszakok miatt csak részleges fűtésre használható

Pellet / préselt, szárított fa/

Akinek a környezet is fontos, annak már lehetősége van olyan idehaza gyártott, jó minőségű kazán, kandalló megvásárlására, amely pellet elégetésére alkalmas. Ennek - azon túl, hogy rendkívül környezetkímélő - több előnye is van. A pelletet fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként a fában megtalálható lignin szolgál. Sima, fényes, repedésektől mentes, átmérője 6-12 mm közötti, hossza legfeljebb 5 cm lehet.

Fűtőértéke kitűnő: 2 kilogramm elégetése annyi energiát termel, mintha 1 köbméter fölgázt használtunk volna. A pellet azonban nem dobható bármilyen kazánba! Az égése ugyanis úgynevezett forszírozott, tehát szabályozott égés, amelyet a pellet adagolásával és a befúvott levegő mennyiségével tudunk beállítani. Léteznek külön pelletégetésre kifejlesztett kazánok, valamint a korábbi vegyes tüzelésű kazánunkat is használhatjuk pellet fűtésre is, ha külön pelletégőt szerelünk bele. Bár a speciális kazán drágább mulatság, hosszú távon kényelmesebb azt választani.

Idehaza még nem terjedt el a pellet, alig párszáz család használja fűtésre és melegvíz-előállításra, Ausztriában és Németországban azonban már nagy népszerűségnek örvend. Itt speciális tartálykocsik szállítják a pelletet a felhasználókhoz, ahol a külön erre a célra kialakított, földbe süllyesztett tárolókba helyezik el. Hazánkban egyelőre a 15 kilogrammos kiszerelés dívik, amelyet a fogyasztók szállítanak el a telephelyről.

Ha valaki úgy dönt, hogy kandallóra vagy kályhára cseréli a meglévő gázfűtését, esetleg kiegészítésként hasznát venné, néhány fontos kérdést tisztáznia kell:

• Mekkora helyiségbe vásárolja a kandallót?
Átlagosan 1 kW kandalló-teljesítmény 20 légköbméter kifűtésére alkalmas. (Egy 6x6 m alapterületű, 3 m belmagasságú, tehát 108 légköbméteres szoba fűtéséhez 5-6 kW teljesítményű kandalló szükséges. Ezen érték függ az épület hőszigetelésétől.)
• Mivel fog tüzelni?
A kandallók általában kandallószén- és fatüzelésre egyaránt alkalmasak. A jó kandalló külön beállítható barnaszén brikett (kandallószén) vagy fa, ill. biobrikett tüzelési módra.
• Milyen a kandalló hatásfoka?
Ha takarékosan akar fűteni, válasszon jó hatásfokú kandallót. A készülékek hatásfoka legalább 70% legyen.
• Milyen a kandalló kivitele?
A jó kandalló sok öntöttvas alkatrészt tartalmaz és jó minőségű bélésanyaggal készül. A burkolat sokféle változatban kerül forgalomba és gyakorta jelentős árkülönbséget is jelent (egy brazil zsírkő borítás a kandalló értékét megduplázhatja!). Mindig vizsgálja meg, hogy a kandalló tűztérhez használt lemez megfelelő vastagságú-e,/min 3mm/ az illesztések, rögzítések megfelelő minőségűek-e?
• Ismert-e a gyártó, megvan-e a garanciális háttér és az alkatrészek utánpótlása?

A legtöbb, külföldről érkező kandallót viszonylag jó áron vásárolhatjuk meg, de nincs hozzájuk szerviz. Ez viszont egy meghibásodás esetén több tíz, esetleg százezer forintos pluszköltséget is jelenthet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm