13 °C Budapest

A szerencse fiai nem nyugatra mennek, onnan jönnek

Pénzcentrum
2009. január 14. 16:00

Az 1860-as években vált szállóigévé a mondás: "Go West, young man!", vagyis: "Menj nyugatra, fiam!" Csaknem 150 évnek kellett eltelnie, mire a mondás érvényét vesztette. Ma már inkább nyugatról jön, aki szerencsét akar próbálni.

Hiába a gyönyörű homokos fövenyek, az egész éven át tartó napsütés és Hollywood ragyogása, a kaliforniai álom nem egy család számára rémálommá változott. A panaszok sora végtelen: a megélhetés költségei túl magasak, az ingatlanok a válság ellenére is elérhetetlenek számos család számára, túl sok adót kell fizetni, az állam munkanélkülisége pedig a harmadik legmagasabb az egész Egyesült Államokban: 8,4 százalék.

Immáron negyedik éve tart az exodus: a legutóbbi, 2008 júliusig tartó 12 hónap során Kalifornia 144 ezer lakót veszített, többet, mint bármely másik állam. A legtöbb vállalat leépít: még a szórakoztatóipar sem volt képes kivonni magát az általános válság hatásai alól. Mindeközben pedig az állam nyakig úszik az adósságban: a következő 18 hónapban 41 milliárd dollár hiánnyal számol a költségvetés, ami szinte elkerülhetetlenné teszi a magasabb adók bevezetését és bizonyosan megsínylik majd a közszolgáltatások is a büdzsé elferdülését. Ennek ellenére Schwarzenegger kormányzó szerint az állam pénzügyi armageddonnal néz szembe, és nem lehetetlen, hogy Kalifornia lesz az első amerikai állam, amely csődbe jut.

A felmérés szerint a kivándorlók leggyakoribb célpontjai: Texas, Nevada, Arizona és Washington államok. A Telegraph által megkérdezett egyik család Coloradoba költözött a legutóbbi adóemelések után. Most harmadannyi adót kell fizetniük az ingatlanuk után, mint Kalifornában. Ezen felül jobb a közoktatás színvonala is, ráadásul forgalmi dugók sem akadályozzák nap, mint nap a lakosokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem