11 °C Budapest

Tornyosulnak a viharfelhők: végrehajtási hurrikán söpörhet végig az Államokon!

Pénzcentrum
2008. december 11. 12:00

Novemberben összesen 259 ezer amerikai lakástulajdonos kapott végrehajtási felszólítást, ami elmarad ugyan az augusztusi 303 ezres rekordtól, de még így is majd harmadával több, mint volt egy évvel ezelőtt. A szakértők szerint a központilag kezdeményezett fizetési haladékkal némi időt nyertek, de ez azt eredményezheti, hogy az igazi végrehajtási hullám csak jövőre söpör végig az államokon.

A tengerentúli piaci tendenciák azt mutatják, hogy a munkanélküliek számának növekedésével arányosan újabb háztartások eshetnek fizetési késedelembe, amitől 2009-ben tovább duzzadhat a végrehajtási eljárások száma. Idén a decemberi becsült adatokkal együtt 880 ezer amerikai családot veszélyeztetett a kilakoltatás, jövőre ez a szám minden bizonnyal eléri az egymilliót.

A végrehajtási procedúra meghosszabbítása és a fizetési haladék engedélyezése lehetővé teszi a családoknak, hogy tovább a lakásokban maradjanak, de a szakértők szerint 2009 elején - amikor lejár a moratórium - ugrásszerűen nőhet az utcára kerülő családok száma. Az ország lakáspiaca felett a viharfelhők egyre csak tornyosulnak, sokan tomboló hurrikánra számítanak.

Nagy számban kerülnek vissza az ingatlanok a hitelezőkhöz, a piac elárasztása üres lakásokkal csak tovább mélyíti az árszakadékot. A tengerentúli lakásár-indexek szerint az otthonok jelenleg átlagosan 20 %-kal érnek kevesebbet, mint két évvel ezelőtt. Nem javít a helyzeten a munkanélküliek számának drasztikus emelkedése, idén közel két millióan veszítették el az állásukat a 300 milliós országban.

A piackutatók egyelőre jelét sem látják a stabilizálódásnak, a kormányzati nyomásra bevezetett fizetési haladék pedig csak az adósok egy töredékén segít. A nemfizetők egy része spekuláns, vagy befektető, akiknek megoldott a lakhatása. Akik viszont a másodlagos jelzálogpiacról érkeztek, azokra szigorú intézkedések és sok esetben kilakoltatás vár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országban a késedelmes ügyfelek és a végrehajtással fenyegetett ingatlanok aránya is rekord szintet ért el. Amíg a munkaerőpiacon nem történik változás, addig a lakáspiacon sem lehet javulásra számítani. Novemberben a lakástulajdonosok 0,2 %-a kapott végrehajtási felszólítást, de Floridában például van olyan város, ahol 1,7 % ez az arány.

Súlyosnak mondható a helyzet még Nevadában, Kaliforniában és Arizonában is, de magasnak mondható a késett ügyfelek száma Michigan, Georgia, Ohio és Utah államban is. New York mindössze a 39. helyen áll, a metropoliszban csak minden háromezredik ingatlan van veszélyben.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?