8 °C Budapest

Tornyosulnak a viharfelhők: végrehajtási hurrikán söpörhet végig az Államokon!

Pénzcentrum
2008. december 11. 12:00

Novemberben összesen 259 ezer amerikai lakástulajdonos kapott végrehajtási felszólítást, ami elmarad ugyan az augusztusi 303 ezres rekordtól, de még így is majd harmadával több, mint volt egy évvel ezelőtt. A szakértők szerint a központilag kezdeményezett fizetési haladékkal némi időt nyertek, de ez azt eredményezheti, hogy az igazi végrehajtási hullám csak jövőre söpör végig az államokon.

A tengerentúli piaci tendenciák azt mutatják, hogy a munkanélküliek számának növekedésével arányosan újabb háztartások eshetnek fizetési késedelembe, amitől 2009-ben tovább duzzadhat a végrehajtási eljárások száma. Idén a decemberi becsült adatokkal együtt 880 ezer amerikai családot veszélyeztetett a kilakoltatás, jövőre ez a szám minden bizonnyal eléri az egymilliót.

A végrehajtási procedúra meghosszabbítása és a fizetési haladék engedélyezése lehetővé teszi a családoknak, hogy tovább a lakásokban maradjanak, de a szakértők szerint 2009 elején - amikor lejár a moratórium - ugrásszerűen nőhet az utcára kerülő családok száma. Az ország lakáspiaca felett a viharfelhők egyre csak tornyosulnak, sokan tomboló hurrikánra számítanak.

Nagy számban kerülnek vissza az ingatlanok a hitelezőkhöz, a piac elárasztása üres lakásokkal csak tovább mélyíti az árszakadékot. A tengerentúli lakásár-indexek szerint az otthonok jelenleg átlagosan 20 %-kal érnek kevesebbet, mint két évvel ezelőtt. Nem javít a helyzeten a munkanélküliek számának drasztikus emelkedése, idén közel két millióan veszítették el az állásukat a 300 milliós országban.

A piackutatók egyelőre jelét sem látják a stabilizálódásnak, a kormányzati nyomásra bevezetett fizetési haladék pedig csak az adósok egy töredékén segít. A nemfizetők egy része spekuláns, vagy befektető, akiknek megoldott a lakhatása. Akik viszont a másodlagos jelzálogpiacról érkeztek, azokra szigorú intézkedések és sok esetben kilakoltatás vár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az országban a késedelmes ügyfelek és a végrehajtással fenyegetett ingatlanok aránya is rekord szintet ért el. Amíg a munkaerőpiacon nem történik változás, addig a lakáspiacon sem lehet javulásra számítani. Novemberben a lakástulajdonosok 0,2 %-a kapott végrehajtási felszólítást, de Floridában például van olyan város, ahol 1,7 % ez az arány.

Súlyosnak mondható a helyzet még Nevadában, Kaliforniában és Arizonában is, de magasnak mondható a késett ügyfelek száma Michigan, Georgia, Ohio és Utah államban is. New York mindössze a 39. helyen áll, a metropoliszban csak minden háromezredik ingatlan van veszélyben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem