9 °C Budapest

Félmillió lakáshiteles kap levelet: kik veszítik el ingatlanjukat?

Pénzcentrum
2008. november 12. 05:38

Hosszú ideig másról sem szóltak a híradások, minthogy az ingatlan végrehajtások száma az egekbe szökött, melynek nyomán tömegek veszítik el otthonaikat az Egyesült Államokban, mostanra azonban úgy tűnik, végre jó irányba haladnak a dolgok.

Mivel egyre több bank ébred rá, hogy a bajba jutott ügyfelet az ingatlanban tartani nem is olyan rossz üzlet, ezért a végrehajtások száma jelentős csökkenésnek indult a tengerentúlon. A legújabb lépések közül a Citigroup nagyszabású "Citi Homeowner Assistance" programja mindenképp említést érdemel, a bankóriás ugyanis 500 000 olyan ügyféllel veszi fel a kapcsolatot, akik eddig még nem kerültek bajba a hiteltörlesztéssel, összesített hiteltartozásuk pedig 20 milliárd dollárra tehető.

A Citi szeretné, ha ez az érintett ügyfélkör továbbra is problémamentesen tudna törleszteni, ezért mintegy preventív jelleggel veszik fel a kapcsolatot a recesszió által leginkább sújtott területeken élőkkel. A bank nem kezdi meg a végrehajtási eljárást, illetve az eljárás alatt lévők ingatlanját nem értékesíti mindaddig, amíg az adós szeretne az ingatlanban maradni, a hitel fedezete jelenti az elsődleges lakhelyét, jóhiszeműen együttműködik a Citivel és van elegendő jövedelme, hogy egy csökkentett törlesztőrészletet fizetni tudjon. (Akik ezen feltételeknek nem tesznek eleget, sok jóra továbbra sem számíthatnak.)

Többek között a hasonló akciók eredményeképpen csökkent a végrehajtások száma októberben a legutóbb februárban látott szintre a ForeclosureS.com adatai szerint. Az előzetes végrehajtási értesítések száma az augusztusi csúcshoz képest több mint 10%-kal csökkent októberben, míg szeptemberhez képest 7%-os volt a visszaesés.

A hitelezők által ténylegesen visszavett ingatlanok száma a szeptemberi csúcsról 22%-os csökkenést produkálva, 84 286 lett októberben az USA-ban. Legutóbb májusban volt ehhez hasonlóan "alacsony" ez az érték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A végrehajtások leginkább a recesszió és leépítések által sújtott területeken jellemzőek, illetve ott, ahol korábban a spekuláció indokolatlan szintekre emelte az ingatlanárakat. Ennek megfelelően Detroit, Kalifornia, Florida és Nevada még korántsem lélegezhet fel.

Mint ismeretes, Obama januári hivatalba lépése utánra 90 napos befagyasztást ígért a végrehajtásokra, melyekre vonatkozóan azonban minden államnak saját szabályozása van, kérdéses így, hogy az ígéretet valóra lehet-e váltani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm