Egy poloska a mobilunk: nem is sejtjük, mi mindent árul el rólunk!

Pénzcentrum
2009. január 13. 15:00

Sokan talán bele sem gondoltak, hogy mobiltelefonunkk használatakor mi mindent megtud rólunk szolgáltatónk, kezdve a pontos földrajzi helyünktől, hogy mikor hagyjuk el az országot, vagy csak a lakásunkat, egészen odáig, hogy mobilnetezés közben milyen honlapokat tekintünk meg. Az ilyen információk egyes cégek számára kincset érnek...

A televízió és az internet után a reklámok már a mobiltelefonjainkat is meghódították, se szeri se száma a kéretlen hirdetéseknek a telefonunk kijelzőjén. Különösen igaz ez az Egyesült Államokban, ahol ezért már külön fogyasztóvédelmi csoportok, civil szervezetek is alakultak, akik az ilyen jellegű reklámok személyiségi jogokat sértő mivoltára igyekeznek felhívni a figyelmet.

Két ilyen szervezet a minap be is nyújtott egy panaszlevelet a Szövetsegi Kereskedelmi Felügyeletnek (FTC), amelyben a telefontársaságok, a mobilinternet szolgáltatók, és a mobilreklámokat küldő cégek visszás gyakorlatára hívják fel a szervezet figyelmét, és azt kérik, hogy a jövőben ezen cégek részletesen tájékoztassák ügyfeleiket, hogy milyen információkat szereznek meg, és adnak ki harmadik félnek, kereskedelmi és reklámcélokkal.

Elméletileg az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy mielőtt bármilyen adatot harmadik félnek kiad egy cég, ahhoz engedélyt kell kérnie az ügyféltől, ezt azonban al legtöbb szolgáltató megszegi, illetve kihasználja a lakosság tájékozatlanságát.

Sokan nem is sejtik, hogy például mikor mobiltelefonjukra állandóan frissülő sporthíreket kérnek, a szolgáltatás megrendelésekor egyúttal abba is beleegyeznek, hogy adataikat marketing célokra használják fel, például sportszergyártók, vagy egyéb kapcsolódó cégek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mobilreklám iparág világszervezete, a Mobile Marketing Association, melynek többek között a Vodafone, az AOL, az AT&T és a Yahoo! is tagja, azt állítja, hogy már számos lépést megtettek annak érdekében, hogy a mobilmarketinggel ne sértsenek személyiségi jogokat, illetve megfelelő tájékoztatásban részesítsék az embereket.

A jövőben azonban egy panaszirodát is létre szeretnének hozni, ahova az ügyfelek fordulhatnak, továbbá rövid tájékoztatókat is kiadnának, melyben felhívnák a figyelmet a személyiségi jogokat sértő, illetve az azokat betartó praktikákra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45