Leleplezett trükkök sora: nem minden akció az, aminek látszik!

Pénzcentrum
2008. november 21. 10:05

Az, hogy mikor mondható egy ajánlatra, hogy akciós, szigorú szabályokhoz kötött, nem csak itthon, de más országokban is. Nagy-Britanniában az új fogyasztóvédelmi szabályoknak azonban még nem minden "akciós" ajánlat tesz eleget. Többek között a Tesco is megszegi azokat.

Egy fogyasztóvédelmi csoport nyáron több hónapon keresztül megfigyelést folytatott, hogy az akciósnak, leértékeltnek, fél áron kaphatónak titulált ajánlatok valóban megfelelnek-e az előírásoknak.

A brit szabályozás szerint akkor tekinthető ugyanis egy ajánlat akciósnak, ha a megelőzőleg legalább 28 napig érvényes volt a magasabb ár, továbbá az akció időtartama nem tarthat tovább annál, mint a nem akciós időszaké.

Nem mondhatja például azt egy kereskedő, hogy akció keretében, fél áron, 50 forintért kapható a termék, ha előtte csak két napig került 100 forintba, hiszen így bárki akciózni tudna, csak előtte egy napra meg kellene emelnie az árakat. Márpedig ez félrevezetheti a fogyasztókat.

A felmérések során olyan visszaéléseket figyeltek meg, mint például a Marks & Spencer (külföldön nem csak ruházati cikkeket árul) cseresznye-akciója, miszerint 2,49 fontba, vagyis fele annyira kerül kilója, holott előtte csak 2,99 fontba került, és 4,99 fontba csak hónapokkal korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Tesco ezzel szemben az akciós idő hosszával szegett szabályt, ugyanis 3 hónapon keresztül akciósnak titulálta az árat, holott az eredeti áron ennél rövidebb ideig volt elérhető. Ilyen azonban csak kiárusításkor, készletek felszámolásakor, vagy lejáró termékek értékesítésekor lehetséges.

Azzal valószínűleg keveseknek van problémája, ha "túl sokáig" akciós egy termék, azonban a többi trükközés, vagyis az árak rövid ideig történő megemelése, hogy utána azt hetekig félárúként lehessen feltüntetni, már annál inkább bosszantó. Persze az okos vásárló ezeknek sem dől be feltétlenül.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?