17 °C Budapest

Leleplezett trükkök sora: nem minden akció az, aminek látszik!

Pénzcentrum
2008. november 21. 10:05

Az, hogy mikor mondható egy ajánlatra, hogy akciós, szigorú szabályokhoz kötött, nem csak itthon, de más országokban is. Nagy-Britanniában az új fogyasztóvédelmi szabályoknak azonban még nem minden "akciós" ajánlat tesz eleget. Többek között a Tesco is megszegi azokat.

Egy fogyasztóvédelmi csoport nyáron több hónapon keresztül megfigyelést folytatott, hogy az akciósnak, leértékeltnek, fél áron kaphatónak titulált ajánlatok valóban megfelelnek-e az előírásoknak.

A brit szabályozás szerint akkor tekinthető ugyanis egy ajánlat akciósnak, ha a megelőzőleg legalább 28 napig érvényes volt a magasabb ár, továbbá az akció időtartama nem tarthat tovább annál, mint a nem akciós időszaké.

Nem mondhatja például azt egy kereskedő, hogy akció keretében, fél áron, 50 forintért kapható a termék, ha előtte csak két napig került 100 forintba, hiszen így bárki akciózni tudna, csak előtte egy napra meg kellene emelnie az árakat. Márpedig ez félrevezetheti a fogyasztókat.

A felmérések során olyan visszaéléseket figyeltek meg, mint például a Marks & Spencer (külföldön nem csak ruházati cikkeket árul) cseresznye-akciója, miszerint 2,49 fontba, vagyis fele annyira kerül kilója, holott előtte csak 2,99 fontba került, és 4,99 fontba csak hónapokkal korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Tesco ezzel szemben az akciós idő hosszával szegett szabályt, ugyanis 3 hónapon keresztül akciósnak titulálta az árat, holott az eredeti áron ennél rövidebb ideig volt elérhető. Ilyen azonban csak kiárusításkor, készletek felszámolásakor, vagy lejáró termékek értékesítésekor lehetséges.

Azzal valószínűleg keveseknek van problémája, ha "túl sokáig" akciós egy termék, azonban a többi trükközés, vagyis az árak rövid ideig történő megemelése, hogy utána azt hetekig félárúként lehessen feltüntetni, már annál inkább bosszantó. Persze az okos vásárló ezeknek sem dől be feltétlenül.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?