23 °C Budapest

Leleplezett trükkök sora: nem minden akció az, aminek látszik!

Pénzcentrum
2008. november 21. 10:05

Az, hogy mikor mondható egy ajánlatra, hogy akciós, szigorú szabályokhoz kötött, nem csak itthon, de más országokban is. Nagy-Britanniában az új fogyasztóvédelmi szabályoknak azonban még nem minden "akciós" ajánlat tesz eleget. Többek között a Tesco is megszegi azokat.

Egy fogyasztóvédelmi csoport nyáron több hónapon keresztül megfigyelést folytatott, hogy az akciósnak, leértékeltnek, fél áron kaphatónak titulált ajánlatok valóban megfelelnek-e az előírásoknak.

A brit szabályozás szerint akkor tekinthető ugyanis egy ajánlat akciósnak, ha a megelőzőleg legalább 28 napig érvényes volt a magasabb ár, továbbá az akció időtartama nem tarthat tovább annál, mint a nem akciós időszaké.

Nem mondhatja például azt egy kereskedő, hogy akció keretében, fél áron, 50 forintért kapható a termék, ha előtte csak két napig került 100 forintba, hiszen így bárki akciózni tudna, csak előtte egy napra meg kellene emelnie az árakat. Márpedig ez félrevezetheti a fogyasztókat.

A felmérések során olyan visszaéléseket figyeltek meg, mint például a Marks & Spencer (külföldön nem csak ruházati cikkeket árul) cseresznye-akciója, miszerint 2,49 fontba, vagyis fele annyira kerül kilója, holott előtte csak 2,99 fontba került, és 4,99 fontba csak hónapokkal korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Tesco ezzel szemben az akciós idő hosszával szegett szabályt, ugyanis 3 hónapon keresztül akciósnak titulálta az árat, holott az eredeti áron ennél rövidebb ideig volt elérhető. Ilyen azonban csak kiárusításkor, készletek felszámolásakor, vagy lejáró termékek értékesítésekor lehetséges.

Azzal valószínűleg keveseknek van problémája, ha "túl sokáig" akciós egy termék, azonban a többi trükközés, vagyis az árak rövid ideig történő megemelése, hogy utána azt hetekig félárúként lehessen feltüntetni, már annál inkább bosszantó. Persze az okos vásárló ezeknek sem dől be feltétlenül.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM