2 °C Budapest

Sok az álpirula: vigyázz, mit veszel be!

Pénzcentrum
2008. november 18. 10:00

Egyre veszélyesebbekké válnak a hamis gyógyszerek, mivel azok összetevői között már nem csupán ártalmatlan szerek, hanem káros anyagok is megtalálhatóak. Éppen ezért az Európai Unió offenzívába kezdett az álgyógyszerek elterjedésének megakadályozására - írja a Világgazdaság.

Az uniós cégek termékeit mostantól kezdve hivatalból nyomon követik, a gyártástól kezdve egészen a patikába kerülésig. Emellett pedig az unión kívülről érkező gyógyszeripari alapanyagoknak is nagyobb minőségi kívánalmaknak kell megfelelniük.

Nemrég itthon is elkészült egy 21 pontból álló cselekvési terv. A hamis készítmények nálunk még nem kerültek be a legális forgalmazási csatornákba, a környező országokban egyre jobban terjednek az álgyógyszerek. Az uniós tagállamok mostanra már célországgá váltak. Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó exportőr, Svájc egyben forrása is a legtöbb hamisítványnak, melyeket főként Indiába szállítanak.

Korábban inkább az életmódkészítményeket hamisították, mostanában viszont egyre több az életmentőnek titulált álgyógyszer. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője szerint az elmúlt 5 évben nem törzskönyvezett, nem honosított gyógyszerek és gyógyszerkészítmények csempészete miatt csaknem 80 büntetőeljárást indítottak meg, igaz, nem mindegyik volt hamis azok közül, melyek nem voltak engedélyezettek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm